https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mlade-vzacne-zebry-bezhrive-narozene-v-lednu-v-plzenske-zoo-se-jmenuje-embimbi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mládě vzácné zebry bezhřívé, narozené v plzeňské zoo, se jmenuje Embimbi

4.7.2023 22:44 | PLZEŇ (ČTK)
Plzeňská zoologická zahrada se před třemi lety přidala k záchraně zeber bezhřívých, kterých žije přibližně 300 posledních jedinců na savanách a v křovinatých oblastech severní a severovýchodní Ugandy. Vzácností jsou i v zoologických zahradách.
Plzeňská zoologická zahrada se před třemi lety přidala k záchraně zeber bezhřívých, kterých žije přibližně 300 posledních jedinců na savanách a v křovinatých oblastech severní a severovýchodní Ugandy. Vzácností jsou i v zoologických zahradách.
Foto | Mark Jordahl / commons.wikimedia.org
Embimbi, což v jazyce Sierra Leone znamená "dobrou noc", se jmenuje mládě vzácné zebry bezhřívé, které se 27. března narodilo v plzeňské zoologické zahradě. Zebry bezhřívé, které jsou nejohroženějším z pěti poddruhů zebry stepní, chová plzeňská zoo od roku 2020. Tehdy nová chovná skupina dovezená z polské zoo Borysew nahradila dosavadní dlouholetý chov zebry Chapmanovy. Mláďata bezhřívých zeber se v Plzni narodila i v letech 2021 a 2022, ale nepodařilo se je odchovat. Embimbi a na 16. ledna narozená samička Tanisha, jsou tak prvními dvěma odchovy zeber bezhřívých v Plzni, řekl ČTK mluvčí zahrady Martin Vobruba.
 

Matkou Embimbi je čtrnáctiletá samice Etosha, otec je čtrnáctiletý Kim, který v prosinci odjel do dánského Givskudu. Kim je otcem i druhého letošního mláděte Tanishy, což ve svahilštině znamená narozená v pondělí, řekl mluvčí. Nedávno do Plzně chovatelé přivezli z pražské zoo nového hřebce Haidara a klisny Piu a Poru. Zebry bezhřívé v Plzni obývají africký výběh s pštrosy dvouprstými a antilopami voduškami červenými. Obě skupiny zeber se zatím ve výběhu střídají.

Plzeňská zoologická zahrada se před třemi lety přidala k záchraně zeber bezhřívých, kterých žije přibližně 300 posledních jedinců na savanách a v křovinatých oblastech severní a severovýchodní Ugandy. Vzácností jsou i v zoologických zahradách. "Pouze 11 evropských zoo chová kolem 40 těchto zeber," uvedl mluvčí. Chovná základna pochází z Čech. Zebry bezhřívé totiž dovezli do Evropy mezi lety 1969 a 1976 tehdejší ředitel královedvorské zoo Josef Vágner a zoolog Luděk Dobroruka. Potomci těchto zvířat žijí také například v liberecké zoo.

Své jméno zebra získala díky redukované hřívě, kterou zvíře téměř ztrácí ve dvou až třech letech stáří, někteří samci mohou hřívu ztratit zcela. Zvířata žijí v rodinných skupinách o šesti až 20 jedincích. Hierarchicky uspořádané stádo vede vůdčí klisna. Samicím se rodí jedno mládě po roce březosti.

Zebry plzeňská zoo chovala od roku 1974 a množily se tu od roku 1977. Desítky mláďat měly dlouhodobě chované zebry Chapmanovy, asi 25 potomků zde měly zebry Böhmovy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist