https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mladi-lide-denne-vyplytvaji-asi-43-4-gramu-potravin-ukazaly-rozbory-popelnic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mladí lidé denně vyplýtvají asi 43,4 gramu potravin, ukázaly rozbory popelnic

27.9.2024 01:17 | BRNO (ČTK)
"Špatné plánování je zodpovědné za 58 procent plýtvání potravin. Dále jsme zjistili, že 42 procent by se dalo ještě zpracovat jiným způsobem, nebylo zkažené nebo shnilé, a vyhození tedy bylo zbytečné," uvedla Mokrejšová.
"Špatné plánování je zodpovědné za 58 procent plýtvání potravin. Dále jsme zjistili, že 42 procent by se dalo ještě zpracovat jiným způsobem, nebylo zkažené nebo shnilé, a vyhození tedy bylo zbytečné," uvedla Mokrejšová.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Průzkum Mendelovy univerzity v Brně a Vysoké školy ekonomické v Praze zaměřený na plýtvání potravin u lidí narozených v letech 1995 až 2010, tzv. generace Z, má za sebou první rok. Rozbory popelnic univerzitních kolejí ukázaly, že mladí lidé denně vyplýtvají v průměru 43,4 gramu potravin na osobu. Další součástí průzkumu byla deníková šetření, do kterých se zapojili lidé z generace Z žijící nejen na kolejích, ale také sami nebo s rodinou. Z deníků vyplynulo, že tato skupina mladých denně vyplýtvá 30 gramů na osobu. Důvodem plýtvání je zejména špatné plánování při nákupu a přípravě jídla, řekly novinářům vědkyně.
 
Tříletý projekt zaměřený na generaci Z spustili odborníci loni. Vedlo je k tomu zjištění, že tato generace navzdory zájmu o udržitelnost nejvíce plýtvá potravinami, vědci také chtěli jejich chování ovlivnit. První rok experimentu zahrnoval dotazníkové šetření, které výzkumníci následně doplnili o výsledky rozborů směsného komunálního odpadu z deseti vysokoškolských kolejích po celé republice.

"Studující si nebyli vědomi toho, že je jejich odpad analyzován, díky čemuž máme nezkreslená čísla a jasnou představu o skutečném chování této generace," uvedla vedoucí projektu Lucie Veselá z Mendelovy univerzity. Data z rozborů popelnic ukazují, že vyplýtvají 43,4 gramu potravin. Nejčastěji je to ovoce a zelenina, dále pečivo. "S ohledem na to, že studenti na kolejích nekonzumují všechna jídla a netráví zde většinu dne, se tedy jedná o poměrně vysokou hodnotu, kterou budeme dále prověřovat," dodala Veselá.

Další součástí výzkumu byla deníková šetření, kam si lidé z generace Z žijící s rodinou, na kolejích či sami, zapisovali, kolik jídla vyhodí a proč. Z deníků z 214 domácností vyplynulo, že denně je to 30 gramů na osobu. "Při zapisování lidé už o spotřebě přemýšleli, plýtvání tedy omezili," poznamenala Veronika Mokrejšová z pražské univerzity.

Z výzkumu dále plyne, že mladí lidé méně plýtvají, pokud žijí s rodiči. Množství vyhozeného jídla klesá také s tím, čím více je členů domácnosti. Je ho méně i v případě, že lidé pěstují ovoce a zeleninu, a tedy vědí, co za produkcí potravin stojí. Jako příčiny vyhození potravin lidé nejčastěji uváděli, že nakoupili příliš mnoho jídla, špatně jej skladovali nebo uvařili velké množství. "Špatné plánování je zodpovědné za 58 procent plýtvání potravin. Dále jsme zjistili, že 42 procent by se dalo ještě zpracovat jiným způsobem, nebylo zkažené nebo shnilé, a vyhození tedy bylo zbytečné," uvedla Mokrejšová.

Odborníci se v další fázi projektu zaměří na to, jak chování generace Z změnit. Mladí lidé uvádějí, že chtějí informace o plýtvání získávat zejména prostřednictvím sociálních sítí a krátkých informačních videí. Vznikla proto on-line komunikační kampaň Nebuď Trash a v plánu jsou také workshopy na univerzitách. Měření množství odpadu na kolejích bude pokračovat a vědci budou sledovat, zda díky intervencím nastane změna směrem k udržitelnějšímu nakládání s potravinami. Intervence vědci v posledním roce zastaví a budou sledovat, zda kampaň měla dlouhodobější efekt.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

TS

Tonda Selektoda

27.9.2024 06:15
No, to je tedy průšvih! Studenti na kolejích denně vyhodí potraviny o váze jednoho rohlíku! A když se podílí na pěstování zeleniny v rodině, vyhodí prý méně, protože vědí, co za produkcí potravin stojí. A není to náhodou tak, že v rodinách, doma je lednice, mrazák, v kuchyni se vaří, zelenina a ovoce z vlastní zahrádky bývá především zralá a čerstvá? A pokud jeden člen domácnosti ten rohlík nesní, zbodne ho jiný, nebo se z něj udělá strouhanka, přidá se do houskového knedlíku? Zkrátka, že se doma zbývající potravina použije jako vstupní surovina při přípravě jídla?
No jo, to nám tedy současné univerzity vychovávají budoucí vědátory!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist