https://ekolist.cz/cz/publicistika/civilizace/prazske-domacnosti-skoly-nemocnice-i-domovy-pro-seniory-vyhazuji-tuny-jidla.projekt-prague-food-waste-to-chce-zmenit
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražské domácnosti, školy, nemocnice i domovy pro seniory vyhazují tuny jídla. Projekt Prague Food Waste to chce změnit

3.9.2025 05:46 | PRAHA (Ekolist.cz) | Veronika Laštovičková
Vyhazování jídla
Vyhazování jídla
Foto | jbloom / Flickr
Projekt Prague Food Waste přinesl vůbec první ucelená data o plýtvání potravinami v pražských domácnostech, školních jídelnách, nemocnicích a domovech pro seniory. Dvouletý projekt, na kterém spolupracovaly organizace Zachraň jídlo, Mendelova univerzita v Brně a výzkumné organizace INESAN a GREEN Solution, odhalil nejen množství vyhozeného jídla, ale i konkrétní příčiny a doporučení, jak potravinovému odpadu předcházet.
 

Plýtvání v domácnostech

Analýza směsného komunálního odpadu ukázala, že každý obyvatel Prahy vyhodí ročně v průměru 26 kg potravin, tedy asi 0,5 kg týdně. “V koši nejčastěji končí ovoce, zelenina a pečivo, přitom více než dvě třetiny lidí své plýtvání podceňují,” říká Lucie Veselá z Mendelovy univerzity v Brně. Ukázalo se také, že typ zástavby a příjmová situace domácnosti ovlivňují, co a proč se vyhazuje - nízkopříjmové domácnosti plánují nákupy a hlídají trvanlivost potravin častěji než domácnosti s vyššími příjmy.

Jak se plýtvá v domovech pro seniory

Z výsledných dat v domovech pro seniory vyplývá, že u obědů připadá na 100 kg připravených pokrmů 30 kg potravinového odpadu (ve formě odpadu z přípravy, z talířů a nevydaných pokrmů). “U večeří je to o něco méně, 28,6 kg, avšak je pravděpodobné, že si část pokrmů nechávali klienti v pokojích a zbytky vyhodili jindy,” uvádí Kateřina Rohanová z organizace INESAN.

Nižší míra odpadu byla znatelná v domově pro seniory, kde zaměstnanci servírují pokrmy přímo na patrech a klienti si mohou říct o úpravu velikosti porce.

Potravinový odpad v nemocnicích

Výzkum probíhal ve dvou různě velkých zařízeních s odlišným vybavením a počtem personálu. V menší nemocnici vzniklo výrazně více odpadu v podobě nevydaných pokrmů (220 gramů na porci za oběd) než ve velkém zařízení (36 gramů na porci za oběd a večeři), kde kuchaři aktivně využívali zchlazování a znovuvyužití pokrmů.

Největší podíl odpadu vzniká na talířích pacientů či klientů – důvodem jsou změny v počtu hospitalizovaných, zdravotní stav i chuťové preference. Výzkum ukázal, že už drobná opatření, jako je úprava velikosti porcí nebo možnost výběru jídla, mohou množství odpadu výrazně snížit.

Měření ve školních jídelnách

Z celkového množství odpadu, které ve školních jídelnách vzniká (33,8 %), zůstává skoro polovina na talířích žáků - 48 % potravinového odpadu, dále 43 % tvoří nevydané pokrmy ve a 9 % jsou zbytky z přípravy, jako jsou slupky, skořápky od vajec, kosti apod.

“Za plýtvání ve výdeji může kombinace více faktorů – od nevyzvednutých obědů přes zapomenuté odhlášky až po to, že dětem některá jídla jednoduše nechutnají nebo by si raději daly menší porci,“ uvádí Denisa Rybářová z organizace Zachraň jídlo.

Co s tím? Manuály jako praktický návod

Výsledky výzkumu byly shrnuty do čtyř manuálů s názvy Jak šetřit jídlem… určených pro domácnosti, školní jídelny, nemocnice a domovy pro seniory. Obsahují konkrétní tipy a doporučené postupy, jak snížit množství vyhozeného jídla.

Doporučení jsou koncipovány pro veřejnou správu, vedení organizací, kuchyňský personál či pečující personál. Záměrem je, aby si každý mohl vybrat ta opatření, která jsou pro jeho provoz nebo domácnost nejvhodnější a reálně proveditelná.

„Díky projektu Prague Food Waste jsme získali přehled o tom, kde a proč k plýtvání potravinami v příspěvkových organizacích a domácnostech dochází. Teď je na řadě proměnit tato zjištění v konkrétní kroky,” dodává ředitelka organizace Zachraň jídlo, Michaela Číhalíková.


reklama

 
foto - Laštovičková Veronika
Veronika Laštovičková
Autorka je PR manažerkou organizace Zachraň jídlo

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

TS

Tonda Selektoda

3.9.2025 09:12
Takových kritických článků o plýtvání potravinami, včetně statistického vyjádření v procentech znehodnocených potravin, již bylo na Ekolistu více. Spíše však jako senzace. Autoři takových článků by se místo kritiky současného stavu, měli zaměřit na příčiny a pak nabídnout řešení k nápravě. A začít by měli u kvality vstupních surovin ke kuchyňskému zpracování, vybavením a stavem technického zařízení kuchyně, stavem skladovacích prostor pro zeleninu, chladniček, přes přesné dodržování schválené receptury a technologie přípravy jídla, až po jeho výdej strávníkovi a prostředí, určeném ke konzumaci jídla. Dalším problémem pak může být i odborná úroveň a kvalita personálu kuchyně, i jejich osobní vztahy a zájmy. Nezanedbatelnou příčinou může být i přílišný tlak na ekonomiku provozu kuchyně, na šetření energiemi, náhrady a záměny vstupních surovin, i za ty levnější a méně kvalitní.
Jídlo je připravováno pro strávníky, proto by vodítkem ke zjištění příčin, měl být též i jejich názor na hygienu a stav nádobí, na kvalitu, chuť, přiměřenou teplotu a množství předkládané stravy, i klid při konzumaci a úroveň prostředí v jídelně.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

3.9.2025 10:06 Reaguje na Tonda Selektoda
No, abych jen nekritizoval, po opětovné prohlídce článku jsem si všiml, že na jeho konci jsou modré odkazy ke stažení výsledků rozboru současného stavu, i obecně planých doporučení, k hospodárnějšímu nakládání s jídlem. To už je jiná úroveň, dík...
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

3.9.2025 12:05 Reaguje na Tonda Selektoda
Jsem si jist, že v současnosti je úroveň vybavení i hygieny v kuchyních vysoká. Jenže - manželka pracovala v domě pro seniory. Staří lidé, už nesoběstační. Ano, dalo by říci, že koncepčně vzorná péče. Ale - sester málo, v noci 2 na 60 lidí, takže stařečci v 18 hod. dostali pleny, které byly vyměněny až ráno. Mnozí lidé nebyli schopni se sami najíst a napít a tak i trpěli hladem a žízní. Jídlo odborně stanovovala dietní sestra. Jenže bylo mnohdy nevábné i nechutné, třebas kuřecí rozmixované s brambory do jedné kaše, protože stařeček byl bezzubý. Nesolené, nekořeněné, protože stařeček měl dietu. Pak přišli příbuzní, přinesli pečené kuřátko, cukříky, uvařili kafe a stařečci žužlali bezzubými dásněmi docela s chutí.
Manželka říkala - "10 kg jídla vydám a 8 kg zase seberu a hodím do kontejneru. Netknutý rohlíky, sýry, filé" - každý klienz měl stanovenou dávku, ta se musela vydat, a zbytky se nesměly jinak zužitkovat. Pod okny ústavu byl parčík a tak manželka mnohdy řekla, že bude filé, nebo sýry, abych po obědě přišel do parčíku se psem a pak ty zužitkovatelné zbytky vyházela kuchyňským oknem.
Po tisíciletí se zbytky jídla zužitkovaly drůbeži a prasatům. Každá větší jídelna měla odběratele. Pak ovšem "demokratičtí" ekonomové přišli na to, že tento systém snižuje HDP a zkrmování zbytků bylo zakázáno, protože "prasátka přece nemohou papat to, co lidé žerou!" Takže zbytky se likvidují v kafilériích - ty mají zisk a tak tvoří HDP, chovatelé prasat musí kupovat více krmiv, a to také tvoří HDP. Takže spokojenost(?) na všech stranách.
Odpovědět
PB

Petr Brok

3.9.2025 12:35 Reaguje na Jaroslav Pokorný
To opatření je z hygienických důvodů.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

4.9.2025 18:27 Reaguje na Petr Brok
Jakých? Desítky, možná stovky let se nespotřebované zbytky jídel zužitkovaly přes zvířata. A žádný chovatel neměl zájem, aby mu zvířata onemocněla a případně i pošla.
Odpovědět
PB

Petr Brok

5.9.2025 14:11 Reaguje na Jaroslav Pokorný
Ano, dříve nebyla globalizace. Podívejte se např. na africký mor prasat - přenos. Svoje prasata krmím také kuchyňskými zbytky ze své domácnosti, ale kuch. zbytky ze sousedního penziónu dávám jen drůbeži. Z domácí zabijačky přesto nesmím prodávat vepřové a můžu prodávat kuřata, kachny, vajíčka... Proč asi?
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.9.2025 10:38
Problém je také v tom, že řadu způsobů, jak zužitkovat v prvním plánu nespotřebované potraviny v domácnostech, nelze v takovýchto zařízeních použít. Snad by bylo racionální tam mít prasátka na způsob Černých baronů "Plány imperialistů zhatí naši vepři boubelatí".
Odpovědět
LB

Lukas B.

3.9.2025 10:53 Reaguje na Jan Šimůnek
prasata v ohradě za školou/domovem důchodců/špitálem jsou věc téměř zločinná a je to týrání zvířat (to je prosím ironie). kdysi se to tak dělalo, prasata dostala zbytky z kuchyně a dobilancovalo se to nějakým nesmradlavým skladovatelným materiálem (třeba šrotem). nyní se to dělá tak, že se přiměřená část zbytků vyhodí (aby to nebylo podezřelé) a zbytek holt některá z kuchařek odnese praseti doma tajně a po zabijačce přinese kolegyním vejslužku.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.9.2025 10:54 Reaguje na Jan Šimůnek
1*
Odpovědět

Radek Čuda

3.9.2025 16:17
V těch domácnostech mi to půl kila týdne přijde opravdu jako marginálie a fakt netuším, co na tom chce kdo řešit. U ovoce a zeleniny je ta trvanlivost mnohdy velmi krátká a nepředvídatelná, plus pokud to někdo kupuje ve slevě, tak tuplem. A při vaření se občas něco nepovede a holt to skončí v koši. Kdo vaří, ten zná ...
Odpovědět

vladimír šmídl

8.11.2025 08:16 Reaguje na Radek Čuda
Ochutnal jsem jablka , spadaná u silnice a zjistil, že chuťově předčí ta z hypermarketu. Takže vyhazuji záporné množství ovoce. Ze zeleniny jsem vyhodil brokolici (celou), když vykázala odporně hořkou chuť.Ale byla pěkně zavařená v ,,igelitu". Na kompostu ji žerou slimáci. Stále jsou naživu...
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

4.9.2025 10:17
MENDELU testuje přístroj na zpracování zbytků z kuchyně
https://brnenska.drbna.cz/zpravy/spolecnost/32944-v-brne-poridili-do-menzy-stroj-na-zpracovani-zbytku-jidla-vznikla-hmota-muze-slouzit-jako-hnojivo.html
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.9.2025 10:48
to Michal Uhrovič
U nás máme na verandě biokýbl (pochopitelně s těsnícím deklem) a když je plný, odveze se na chalupu na kompost.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

4.9.2025 10:54 Reaguje na Jan Šimůnek
Vy jste ale pokrokový, úplný vynálezce. U nás ten kýbl nosíme pár kroků na vlastní hnůj ke slepicím. Slepičky zbytky pěkně proberou.
Zbytky jídla (maso a jiné živočišné produkty) dáváte taky na kompost? Chápete, proč je nutné nějak zpracovat zbytky jídla z kuchyní?
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

4.9.2025 18:28 Reaguje na Michal Uhrovič
A proč ne? Z masa, tuku, oleje je hodně dusíku.
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.9.2025 14:31
to Michal Uhrovič Chov slepis je ve mě+stech zakázán. Podle mé zkušenosti kompost sežere i nějakou živočišnou organiku, nebude-li jí nějaké vysoké procento.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

4.9.2025 14:45 Reaguje na Jan Šimůnek
potkani to sežerou většinou
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist