https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/monteri-zabezpeci-u-labskych-piskovcu-sloupy-elektrickeho-vedeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Montéři zabezpečí u Labských pískovců sloupy elektrického vedení

4.9.2019 00:10 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Montéři zabezpečí letos u hranic Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce 3513 sloupů elektrického vedení. / Ilustrační foto
Montéři zabezpečí letos u hranic Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce 3513 sloupů elektrického vedení. / Ilustrační foto
Montéři zabezpečí letos u hranic Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce 3513 sloupů elektrického vedení. Ochránit tak chtějí ptáky před úrazem nebo úhynem při dosednutí na elektrické vedení. V celé republice ČEZ Distribuce letos zabezpečí za 60 milionů korun 19.600 sloupů. Řekla to mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Osadit ochrany na všech vedeních vysokého napětí do roku 2024 ukládá energetikům zákon, termín však distributoři zřejmě nestihnou.
 

V Česku zahynou po zásahu elektrickým proudem ročně tisíce ptáků. "Nebezpečí hrozí všem od hrdličky až po ty největší dravce. Záleží vždy na konstrukci sloupu, velkou hrozbou jsou sloupy vysokého a velmi vysokého napětí pro čápy bílé," řekl Lukáš Viktora z České společnosti ornitologické. "Čápy na stožárech hnízdí a mláďata při opouštění hnízd usedají na nejbližší vyvýšené body, pokud je to zrovna sloup, často první zkušební lety končí fatálně," uvedl.

Nejvíce úhynů zaznamenávají ornitologové u běžný druhů, jako je poštolka obecná, káně lesní, ale hynou i vzácné druhy jako sokol stěhovavý, raroh, výr velký. Ornitologové s distributory spolupracují, vytipovali 17 druhů a zmapovali území, na němž hnízdí. "Dost druhů žije mimo chráněná území," řekl Viktora. Prioritně by tak měla být zabezpečena místa, která ornitologové považují za největší ohrožení pro ptáky.

Ochrana je zpravidla umístěna na podpěrných bodech vedení vysokého napětí. Nejčastěji jsou to plastové ochrany, které se přetahují přes izolátory. Dalším způsobem je používání ochranných konzol, které zabrání tomu, aby ptáci dosedli na vedení a aby se propojily živé části s uzemněnou stožárovou konstrukcí. "V mnoha případech, kdy je to technicky možné, využívá ČEZ Distribuce metodu osazování pomocí práce pod napětím. V takovém případě nemusí být dodávka odběratelům při údržbě či opravě přerušena ani omezena," uvedla Holingerová. Do ochrany ptactva ČEZ Distribuce investovala podle Holingerové dosud 210 milionů korun.

Omezením pro rychlejší práci na zabezpečení stožárů je podle člena představenstva ČEZ Distribuce Pavla Šolce nedostatek montážních kapacit na trhu a dále možnosti vypínání. "Neboť instalace si vždy vyžádá delší vypnutí vedení, a tím přerušení dodávky elektřiny pro podniky i obyvatelstvo. Zejména s ohledem na přiměřený rozsah vypínání dodávky elektřiny spotřebitelům je termín 2024 obtížně splnitelný," uvedl Šolc.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radka Fialová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist