https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/moravskoslezsky-kraj-podpori-chovatele-koz-a-ovci-kterym-zpusobuji-skody-vlci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Moravskoslezský kraj podpoří chovatele koz a ovcí, kterým způsobují škody vlci

11.3.2023 00:58 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Moravskoslezský kraj podpoří chovatele koz a ovcí, kterým způsobují škody útočící vlčí smečky. Mezi 36 chovatelů rozdělí 3,2 milionu korun. Loni to bylo o 300 000 korun více. Částku schválili zastupitelé. Zemědělci mohou žádat až o 100 000 korun na pořízení ohradníků či pasteveckých psů.
 

"Chov ovcí do Beskyd patři, je to tradice. Bez něj by se změnil ráz krajiny," řekla radní Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS). Dodala, že útoky vlka způsobují velké škody, proti kterým se farmáři potřebují bránit. "Přispějeme proto úplně všem žadatelům, kteří splnili podmínky dotačního programu," řekla.

Kraj vyhověl 36 chovatelům z okolí Jablunkova, Krnova, Nového Jičína a Třince, mezi které rozdělí 3,2 milionu korun. Krajské peníze budou moci být využity na nákup elektrických ohradníků se zdroji, mobilních košárů, které slouží pro přechodné ustájení stád, nebo třeba pasteveckého psa.

"Chceme tak v maximální možné míře posílit opatření ke snížení škod způsobených vlkem. Stáda ovcí do Podbeskydí i dalších částí regionu patří, tuto tradici chceme určitě zachovat," uvedla radní. Doplnila, že v minulém roce už kraj chovatele tímto způsobem podpořil, rozdělil jim na ochranu stád 3,5 milionu korun. Každý chovatel mohl předložit jednu žádost maximálně na 100 000 korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.3.2023 13:14
Za ty peníze by se mohli jednorázově vystřílet vlci mimo CHKO a NP s daleko příznivějším dopadem na stav krajiny i podporu farmářů- chovatelů koz a ovcí.
Ve Švédsku skolili letos cca 70 vlků a všichni, až na ekofanatiky, to uvítali.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist