https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/moravskoslezsky-kraj-vycerpal-penize-na-vymenu-kotlu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Moravskoslezský kraj vyčerpal peníze na výměnu kotlů

10.2.2016 14:31 | OSTRAVA (ČTK)
Moravskoslezský kraj vyčerpal peníze vyčleněné na výměnu neekologických kotlů, na něž měl v první fázi připraveno zhruba 490 milionů korun. Kraj nyní vyjednává s ministerstvem životního prostředí o přidělení dalších 250 milionů korun z celkové částky zhruba 1,4 miliardy, která je pro region připravena. ČTK to řekla mluvčí krajského úřadu Petra Špornová. K dnešku kraj přijal 3733 žádostí.
 

Podle mluvčí ale zájemci nadále mohou své žádosti podávat, a to až do konce aktuální výzvy, který byl stanoven na 29. dubna. O navýšení částky pro kraj v nynější výzvě chce s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO) jednat už ve čtvrtek i ostravský primátor Tomáš Macura (ANO). "Jsou samozřejmě připravovány další dvě výzvy pro tento dotační program, nicméně ty mohou přijít na pořad až ve chvíli, kdy bude procedurálně, účetně a papírově uzavřena ta výzva první. To může být nejdříve na podzim, spíše až na jaře příštího roku," uvedl Macura. Kvůli urychlení čerpání peněz by proto podle něj bylo dobré přidat peníze určené pro aktuální výzvu.

"Chtěl bych také dosáhnout toho, abychom pro ty další etapy přijímání žádostí možná trochu zkultivovali ten proces podávání," uvedl Macura. Lidé totiž hned na začátku února, kdy kraj začal žádosti přijímat, stáli u krajského úřadu dlouhou frontu. Někteří tam navíc přišli už o den dříve a v budově úřadu přenocovali. "Chtěl bych, aby alespoň ostravští žadatelé mohli ty své žádosti podávat přímo na radnici města Ostravy," řekl Macura.

Primátor chce s ministrem dojednat i možnost, aby město mohlo lidem na obměnu kotle poskytnout bezúročné půjčky, které by pak byly městu splaceny přímo z dotace. Lidé by tak od města dostali půjčené peníze a dotace, která se nyní vyplácí přímo žadateli, by byla vyplacena městu. Mělo by tak záruku, že mu při půjčkách nevzniknou nedobytné pohledávky u lidí, kteří by půjčky případně neuhradili. Podle Macury by tento krok mohl pomoci hlavně sociálně slabším žadatelům, kteří se podle něj zatím ani o dotaci neucházeli. Nyní totiž žadatel vše musí nejprve zaplatit a peníze dostává zpětně.

Pro celou Českou republiku je do roku 2020 na výměnu starých kotlů k dispozici devět miliard korun z evropských peněz. Domácnost může na výměnu kotle získat 70 až 80 procent nákladů z maximální částky 150.000 korun. Dalších pět procent je zvýhodnění pro obce s překročenými imisními limity, kterých je v kraji většina. Pětiprocentní příspěvek přislíbil i kraj a další podporu slíbily desítky měst a obcí v regionu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martina Helánová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist