https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/multifunkcni-dron-navrzeny-absolventem-mendelovy-univerzity-odhali-i-srncata-pri-secich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Multifunkční dron navržený absolventem Mendelovy univerzity odhalí i srnčata při sečích

11.8.2021 16:30 | BRNO (ČTK)
Drony s více funkcemi se podle Frydrycha zatím nevyrábí.
Drony s více funkcemi se podle Frydrycha zatím nevyrábí.
Absolvent brněnské Mendelovy univerzity Jan Frydrych navrhl multifunkční dron pro využití v zemědělství, který podle potřeby dokáže nést termokameru, laserová čidla nebo třeba zařízení pro dálkové měření vzdálenosti. Termokamera může například odhalit srnčata při sečích. Než se však dron dostane do praxe, může to ještě několik let trvat, protože využití dronů v zemědělství je obecně v České republice na začátku, řekl Frydrych ČTK.
 

Drony s více funkcemi se podle Frydrycha nevyrábí. "Běžně v sobě mají zabudovanou určitou techniku a jsou zkonstruované pro jeden účel. Můj je navržený tak, aby dokázal svá příslušenství měnit. Díky tomu si zemědělec může zařízení kdykoli upravit podle potřeby," uvedl.

Například dron s termokamerou by zemědělci mohli využít při sklizni nebo seči. "Při senoseči se ve vysoké trávě velmi často krčí srnčata. Dron může proletět celou plochu a zemědělci přesně ukázat, kde se zvířata nacházejí. Mohlo by se tak zachránit mnohem více mláďat," dodal. Dron s obyčejnou kamerou by zase mohl zemědělcům pomoct s hledáním efektivní trasy při pojezdu po poli. Dron by získaná data posílal přímo do kabiny stroje.

Dron je vyrobený z recyklovaného plastu na 3D tiskárně. Frydrych zároveň navrhl stanici, ve které by si bezpilotní letoun měnil svá příslušenství a nabíjel se. "Víko stanice by tvořily solární panely. Baterie dronu by se tak mohla nabíjet pomocí fotovoltaických panelů. Samotná stanice by byla připevněna ke karoserii stroje, například traktoru, takže by zemědělec měl dron vždycky po ruce," dodal.

Navržený dron zatím není plně funkční, zbývá provést ještě několik výpočtů. "Model je vytisknutý, ale ještě chybí elektronické součástí. Výrobou se plánují zabývat kolegové z fakulty, ale kdy vzlétne nedokážu říct. V České republice zatím není využívání dronů v zemědělství moc rozsáhlé, ale začíná se o tom mluvit," poznamenal Frydrych.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

11.8.2021 16:42
Pokud se to zdaří-výborná věc.Viděl jsem žijící srnčata co měla ukošené nohy po myslivecku tedy běhy.Hodně smutný pohled.Jen by mě zajímalo jak bude reagovat termokamera na srnče a na zajíce.Taky jsem viděl jak srny ještě dva,tři dny po seči chodily,postavaly po pokošené louce a hledaly svoje rozkošené srnčata.Je to opravdu smutný pohled
Odpovědět
JS

Jiří S

12.8.2021 11:21 Reaguje na karel krasensky
Smutné to je. Ale jsou snazší způsoby než pomocí takového dronu. Momentálně například Pottinger vyvinul žací lišty s termokamerou, která okamžitě zastaví traktor, což je výrazně rychlejší způsob a možná i levnější. Ale dle mého nejsnazší způsob je, pokud máte rozumný spolek myslivců, tak se jich zeptat, aby den dva před sečí daného pozemku ho prošli s psama. Mohu říci, že tento způsob využívá jedno družstvo u Pálavy a asi na 700 ha sečení zaseknou 1 - 2 srnčata ročně a to je dost přijatelné.
Odpovědět

Jirka Černý

12.8.2021 11:27 Reaguje na Jiří S
Termokamera přímo na mašině co seká se mi zdá jako nejlepší možnost, ten dron by byl jako doplňková záležitost aby bylo předem jasné co čekat.
Odpovědět
JS

Jiří S

12.8.2021 11:34 Reaguje na Jirka Černý
Neříkám, ten dron se mi taky líbí. Ale z pohledu agronoma mohu jednoduše říci, že na takovéto srandy prostě nemám v takovou chvíli čas a pochybuji, že traktorista si udělá zkoušky na dron a bude se mu tam chtít s tím lozit. Ale každý vývoj je k něčemu dobrý, i kdyby se ukázalo, že je to slepá větev.
Odpovědět
JS

Jiří S

12.8.2021 11:48 Reaguje na Jirka Černý
Omlouvám se za nepřesnost. Není to na bázi termokamery, ale optických senzorů, každopádně to funguje, už to používají v Rostěnicích (asi jeden z nejpokrokovějších podniku v ČR) a mimochodem, je to hospodářský gigant, ale určitě hospodaří lépe než většina těch protěžovaných malých sedláků.

Zde odkaz: https://www.poettinger.at/download/prospekte/54228/0/POETTINGER_391.cs.0421.pdf
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist