https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mze-zemedelci-dostanou-vice-casu-na-pripravu-protieroznich-opatreni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělci dostanou více času na přípravu protierozních opatření

15.3.2024 10:36 (ČTK)
Zemědělci musí zajistit, že se na půdě ohrožené erozí nevyskytuje souvislá plocha kukuřice, brambor, řepy, sóji, nebo slunečnice.
Zemědělci musí zajistit, že se na půdě ohrožené erozí nevyskytuje souvislá plocha kukuřice, brambor, řepy, sóji, nebo slunečnice.
Zemědělci dostanou jeden rok navíc na přípravu protierozních opatření, rozhodlo ministerstvo zemědělství (MZe). V rámci nařízení společné zemědělské politiky (SZP), které má omezit půdní erozi, musí zemědělci omezit pěstování některých plodin a volit šetrnější metody hospodaření, jinak jim hrozí zkrácení dotací. Farmáři si ale stěžovali na složitost a rozsah změn, MZe proto odložilo termín splnění podmínek o rok na červenec 2025. K tomuto datu se také zvýší rozsah orné půdy, které se opatření týká.
 

Zemědělci musí zajistit, že se na půdě ohrožené erozí nevyskytuje souvislá plocha kukuřice, brambor, řepy, sóji, nebo slunečnice. V případě jen mírně erozně ohrožené půdy musí využít takzvané půdoochranné technologie, například zasakovací nebo ochranné pásy. Pokud některé z opatření nesplní nebo poruší, hrozí jim krácení dotací.

Pravidla měla původně začít platit už letos, zemědělci ale tvrdí, že potřebují na přípravu více času. "V zemědělství je třeba dlouhodobě plánovat a není možné upravit podmínky ze dne na den jako v nějakém průmyslovém provozu. Zemědělci dostali více času připravit se na nová protierozní opatření a přizpůsobit jim osevní postupy, což vítáme," řekla ČTK mluvčí Agrární komory Barbora Pánková.

Posunem termínu na červenec 2025 bude podle ministerstva více času na informování zemědělců, detailní proškolení a také dokončení rámce podmínek, včetně nastavení kontrolních postupů.

Nejasnost opatření kritizoval na stránkách Asociace soukromého zemědělství ČR i její předseda Jaroslav Šebek. Z novely podle něj nelze vyčíst, co přesně má sedlák na poli dělat. "O dopadu nastavení některých opatření lze také pochybovat," dodal Šebek.

"Je třeba říct, že zemědělci se o krajinu a půdu starají, aniž by jim to někdo musel přímo nařizovat. Byli by ostatně sami proti sobě, kdyby to nedělali, protože půda je jejich základním výrobním prostředkem a cílem je zachování jejích přirozených vlastností pro další generace," doplnila Pánková.

Dosud se protierozní pravidla vztahovala pouze na čtvrtinu orné půdy v ČR, od příštího roku se budou týkat 65 procent orné půdy. Kromě posunutí termínu nově přibyly dvě kategorie mírně erozně ohrožených ploch. Zemědělci na nich musí volit šetrnější metody hospodaření.

Cílem standardu dobrého zemědělského a environmentálního stavu (DZES 5) je minimalizovat vyčerpání půdy v důsledku eroze používáním nejpříznivějších technik pro obdělávání půdy. Je součástí strategického plánu SZP, což je soubor právních předpisů, které Evropská unie přijala s cílem zajistit v zemích EU jednotnou politiku v oblasti zemědělství.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PB

Petr Blažek

16.3.2024 16:42
Bohužel většinu těchto opatření vymýšlejí lidé, kteří v životě nic nevypěstovali.
Takže místo abychom se snažili půdu kypřit do hloubky, tak nám jí zakazují orat. Oni vůbec netuší, že otočný pluh, který orá k jedné straně proti kopci je defakto jediný stroj, který dokáže s erozí bojovat aktivně. Při orbě po vrstevnici dokážeme půdu postupně stěhovat zpátky na kopec. Místo toho vymýšlí teorie o tom jak sláma ponechaná na povrchu zadrží vodu.
Místo nesmyslných zmenšování polí by bylo třeba došlápnout na podniky aby ,pokud to trochu jde, obdělávaly pole po vrstevnici což je podstatně efektivnější metoda jak zabránit erozi.
Tyto výmysly nejsou celoevropské, tyto jsou českou raritou.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

16.3.2024 20:11 Reaguje na Petr Blažek
Ne každé pole můžete technicky orat po vrstevnici, záleží na tvaru.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist