https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-spustilo-zachranny-program-pro-ohrozeny-zvonovec-liliolisty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP spustilo záchranný program pro ohrožený zvonovec liliolistý

9.10.2020 11:53 | PRAHA (ČTK)
Rostlině uškodila hlavně změna hospodaření v lesích během 20. století. Prosvětlené lesní porosty, v místech vhodných pro zvonovec nahradily vysokokmenné stinné lesy.
Rostlině uškodila hlavně změna hospodaření v lesích během 20. století. Prosvětlené lesní porosty, v místech vhodných pro zvonovec nahradily vysokokmenné stinné lesy.
Ministerstvo životního prostředí spustilo záchranný program pro zvonovec liliolistý. Rostlinu je možné spatřit jen na šesti místech v Česku. Pomoci má zásah do lesů, kde roste i ochrana před zvěří. Kritický ohrožený zvonovec liliolistý je dlouhověká rostlina příbuzná zvonkům.
 

Podle ministerstva roste především ve světlých lesích, při okrajích lesních cest a na pasekách, méně často na loukách. Kvete na přelomu července a srpna. Lokality, kde roste, jsou například Babinské louky v Českém středohoří či přírodní památky Vražba na Jaroměřsku a Žehuňsko-Báň nedaleko Nymburku.

Rostlině uškodila hlavně změna hospodaření v lesích během 20. století. Prosvětlené lesní porosty, v místech vhodných pro zvonovec nahradily vysokokmenné stinné lesy. Zvonovci neprospěl ani větší přísun živin do krajiny, kvůli kterému na světlých místech vyrůstají konkurenčně silné byliny. Rostlina v posledních dekádách trpí i okusem přemnožené spárkaté zvěře. Ta ji spase dříve, než stihne vykvést.

"Chceme navýšit počty rostlin v místech, kde zvonovec doposud roste. V první řadě bude potřeba les prosvětlit, odstraňovat byliny, které zvonovec přerůstají, a vytvořit plošky pro růst semenáčků. Aby rostliny kvetly a vysemenily se, musí se oplocenkami chránit před okusem spárkatou zvěří," popsala Barbora Čepelová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. "Pěstování záložních populací v botanických zahradách umožní získat dostatek semen a případně sazenic pro výsadby. Budeme samozřejmě pokračovat ve výzkumu a průběžně vyhodnocovat efekt jednotlivých opatření," doplnila Čepelová. Agentura program připravila ve spolupráci s Univerzitou v Hradci Králové. Má probíhat také ve spolupráci s vlastníky pozemků a hospodáři.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) uvedl, že nyní běží jedenáct záchranných programů. "Díky nim se z naší přírody nevytratil hvozdík písečný český, daří se zvyšovat počty syslů či užovek stromových. Doufám, že i náš čerstvý záchranný program pro zvonovec bude úspěšný a v ČR se začne lépe dařit i této vzácné vonné rostlině," řekl ministr.

Z dalších rostlin v současnosti, vedle hvozdíku a zvonovce, běží záchranné programy i pro matiznu bahenní, rdest dlouholistý, hořeček mnohotvarý český a koniklec otevřený.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist