https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-vycleni-450-milionu-kc-na-modernizaci-trideni-a-recyklaci-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP vyčlení 450 milionů korun na modernizaci třídění a recyklaci odpadů

13.12.2023 01:26 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Peryn / Depositphotos
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vyčlení 450 milionů korun na modernizaci třídicích a dotřiďovacích linek odpadu a zařízení pro chemickou recyklaci. Dvě výzvy jsou součástí Operačního programu Životní prostředí (OPŽP). Jeho cílem je přispět k udržitelnému oběhovému hospodářství a efektivnímu využívání zdrojů. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě. V roce 2024 se chce resort dále zaměřit na sběr a svoz odpadu, vznik center pro opětovné použití předmětů a stavbu bioplynových stanic.
 

"Inovativní a udržitelná řešení pomohou například obcím, veřejnoprávním institucím, školám či zájmovým sdružením, ale také podnikatelům nebo firmám. Pokud si nastaví správné podmínky a budou mít moderní vybavení, může se odpad stát velmi užitečným zdrojem energie,” uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Na první výzvu zaměřenou na výstavbu a modernizaci dotřiďovacích linek MŽP vyčlení 250 milionů korun. Prioritou má být podpora projektů zejména moderních technologií, které jsou v technickém hodnocení výzvy bonifikovány vyšší mírou dotační podpory a bodovým bonusem. Podmínkou je, že minimálně 30 procent vytříděných odpadů z podpořených zařízení musí vést k opětovnému využití. Příjem žádostí začal 6. prosince 2023 a skončí 29. února příštího roku. Projekty na dotřiďovací linky OPŽP podporoval již dříve.

Druhá výzva se zaměřuje hlavně na zpracování zejména směsných plastových odpadů a MŽP na ní vyčlení 200 milionů korun. Podmínkou pro získání podpory je, že dotované zařízení musí alespoň ze 70 procent směřovat k následnému materiálovému využití. Příjem žádostí byl otevřen 15. listopadu 2023 a skončí 28. června 2024. Jde o nesoutěžní výzvu, úspěšní žadatelé tak musí pouze splnit podmínky formálních náležitostí.

Různým oblastem v odpadovém hospodářství se chce MŽP věnovat také v příštím roce. V příštím roce budou v OPŽP vyhlášeny ještě dvě další výzvy. K dispozici bude 700 milionů korun a žádosti MŽP plánuje začít přijímat zhruba v polovině příštího roku.

"Hned na konci ledna se plánuje vyhlášení výzvy na podporu sběrných dvorů a odděleného sběru a svozu odpadů a rovněž výzvy na podporu výstavby či modernizace bioplynových stanic s alokací dohromady za jednu miliardu korun. Dále bych zmínil plánovanou podporu re-use center, vratných obalů a nádobí či kompostérů pro předcházení vzniku odpadů," dodal Hladík.

V polovině roku 2025 MŽP plánuje také vznik systému zálohování PET lahví a plechovek. Na tyto obaly navrhuje ministerstvo zálohu čtyři koruny, tedy o korunu více než na skleněné lahve. Vzniknout by mělo 11.000 sběrných míst. Po schválení novely by měl být součástí zákona také povinný sběr textilního odpadu. Na náklady spojené se sběrem a svozem textilu pak budou obcím přispívat výrobci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist