https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-chvaletickem-komine-jsou-budky-pro-sokoly-stehovave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na chvaletickém komíně jsou budky pro sokoly stěhovavé

6.3.2021 02:04 | CHVALETICE (ČTK)
Hnízdění sokolů začíná v tomto období.
Hnízdění sokolů začíná v tomto období.
Na 300 metrů vysokém komíně Elektrárny Chvaletice mohou začít hnízdit sokolové stěhovaví. Podnikoví hasiči jim zhruba v polovině komína připravili budky a do nich stelivo, uvedla firma.
 

Komín je jedním z nejvyšším v Česku. Čtyřčlenný lezecký tým do výšek 120 a 160 metrů dopravil 50 kilogramů keramzitu, který slouží jako stelivo do budek pro sokoly. Výstup a instalace steliva zabraly více než dvě hodiny. "Keramzit jsme si rozdělili do dvou břemen, která je pak jednodušší vytáhnout pomocí kladky a provazu na jednotlivé ochozy," řekl jeden z lezců Michal Rambousek.

Hnízdění sokolů začíná v tomto období. Speciální budky lezecké týmy instalovaly ve Chvaleticích i v roce 2017. Od té doby si je dravci pravidelně prohlížejí, zatím se v nich však neusídlili. V areálu elektrárny ale hnízdí několik párů poštolek.

"Sokoli se pohybují ve vyšší výšce než poštolky. K hnízdění potřebují klidné místo, kam se nedostane člověk. Oproti tomu poštolky využívají spíše dutiny na rozmanitých stavbách, například větrací šachty, průduchy na půdy, výklenky či římsy," řekl ornitolog Václav Beran ze společnosti Alka Wildlife, která s energetickou firmou spolupracuje.

Elektrárnu vlastní skupina Sev.en Energy, budky nechala instalovat i v Elektrárně Počerady. Sokol stěhovavý patří mezi kriticky ohrožené druhy. Hnízdí na skalách, protože ale mizí jeho přirozené biotopy, přizpůsobuje se. V ČR pravidelně hnízdí přes 100 párů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

os

orb slavík

6.3.2021 09:29
Dobrá zpráva
Odpovědět
SB

Stanislav Bojko

6.3.2021 11:18
Dobrá zpráva pro Agrofert. V polích okolo Chvaletic nebude ptáčka zemědělské krajiny, jelikož Sokol potřebuje jak pro sebe tak i pro své mladé stále potravu. Takže zemědělci budou nuceni zvyšovat chemii, aby ochránili zaseté plodiny před různými brouky a škůdci. Je třeba před takovým rozhodnutím jen smeknout. Zdravý selský rozum dostává na frak.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

6.3.2021 13:43 Reaguje na Stanislav Bojko
Asi by se nic nestalo.V okolí je dost krkavců na posekané louce jich je vidět klidně i 20. A ti dávají zabrat všemu. Přece jen za elektrárnou je největší skládka v okolí a nějaká chamrať tam lítá....
Odpovědět
SB

Stanislav Bojko

6.3.2021 14:21 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Ještě jsem neviděl na kamerovém záběru, které jsou u hnízd, že by sokol přinesl potravu větší než je on. Kdyby napadl krkavce tak by to mohlo dopadnout špatně pro sokola, což už bylo prokázáno.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

6.3.2021 15:10 Reaguje na Stanislav Bojko
Jen jsem chtěl napsat, že ptáčky zemědělské krajiny už stejně sežrali krkavci. A soklům by se určitě na skladce dařilo lovit holuba tz. "krováka" je jich tam dost.
Odpovědět
SB

Stanislav Bojko

6.3.2021 18:18 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Takže shrnuto, ptáci zemědělské krajiny nemají šanci ani na obnovu obsadit pole. Z jedné strany přemnožené, sojky, straky, krahujci, jestřábi, sokoli a zmíněni krkavci. Tak to je „výborná práce ochránců„ jak jsem psal Agrofert záři štěstím.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

6.3.2021 22:43 Reaguje na Stanislav Bojko
Zkouším dát na váhu v posledních letech přibývající dravce a proti nim sto nebo dvěstě hektarová pole bez života umlácená těžkými traktory a pravidelně sypaná chemií. Vychází mi, že podnikatelé v průmyslovém zemědělství jsou pro ptáky zemědělské krajiny mnohem větším nepřítelem než přirození predátoři.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

7.3.2021 11:03 Reaguje na Majka Kletečková
No samozřejmě. Stačí se pročíst starou literaturu z počátku 20. století. Všeho tu bylo dost. Spousta sokolů , rarohů( normálně je lesní personál lovil) , jestřábů , krahujců , žádná hrdlička zahradní( šíření až od 50. let),spousty koroptví a zajíců a drobného ptactva. Ale menší pole , žádná chemie xkrát ročně. A hodně zbytků ze sklizní. A byli tu i supi !
Odpovědět
bu

běžný uživatel

6.3.2021 23:15 Reaguje na Stanislav Bojko
Sokoli jsou přemnožení?
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

7.3.2021 11:00 Reaguje na Stanislav Bojko
A proč by měl sokol lovit krkavce ? Pro sokolici je asi max vrána a havran , typicky holub a pro samce cca špaček. V době hnízdění budou lovit to , co dokáží těch 300 m vynést. Máte představu , jak namáhavé je pro ptáka aktivní stoupání? Krkavec bude mít jediného nepřítele - výra velkého. Tak koukejte na kameru a čtěte si a rýpejte do Agrofertu. My ostatní se budeme nadále věnovat praxi.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

8.3.2021 08:40 Reaguje na Petr Pekařík
Nikdy jsem neviděl ulovit výra krkavce..., opačně ano krkavci uklovali mládě výra. Výr loví liščata, protože to je potravní konkurent... asi tak.
Odpovědět
JM

Joska Malý

7.3.2021 11:23
Výborný tah! Kdyby zelení mužíci chtěli obsadit komín na protest proti kdovíčemu, rázem se z nich, minimálně v první polovině roku stávají nepřátele přírody. Někdo PR oddělení dostane pěkné prémie.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

7.3.2021 13:47 Reaguje na Joska Malý
Úplně stačí Vlčí hlídky v NP a CHKO. Dobrý právník by z nich serval gatě. Kriticky ohrožený vhodný živočich se vždycky najde.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist