https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-ostravsku-se-zacinaji-ve-velkem-objevovat-kobylky-kuzelohlave.i-kvuli-zmene-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Ostravsku se začínají ve velkém objevovat kobylky kuželohlavé. I kvůli změně klimatu

24.8.2021 16:57 | OSTRAVA (ČTK)
S výzkumem v terénu vědcům pomohli i amatérští pozorovatelé.
S výzkumem v terénu vědcům pomohli i amatérští pozorovatelé.
Na Ostravsku se začíná ve velkém objevovat teplomilný rovnokřídlý hmyz. Biologové Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity (OU) v pětiletém výzkumu prokázali rozsáhlou expanzi kobylky kuželohlavé, která se v Česku znovuobjevila po zhruba 50 letech v roce 2006 na jižní Moravě a během 15 let stala na řadě míst běžným druhem. Jde podle nich i o důsledek globálního oteplování, sdělila mluvčí OU Lucie Fremrová.
 

Své závěry vědci publikovali v prestižním časopise Insects. Od roku 2006 podle nich urazila kobylka od hranic s Rakouskem na sever desítky kilometrů. "Kobylka se šířila maximální rychlostí 13,8 až 16,2 kilometru ročně, přičemž v Moravské bráně na severu Moravy se její postup zpomalil na 11,1 až 11,7 kilometrů ročně," uvedl člen týmu Oto Kaláb.

S výzkumem v terénu vědcům pomohli i amatérští pozorovatelé z řad veřejnosti. Kobylku kuželohlavou si biologové vybrali pro výzkum kvůli jejím vlastnostem: jde o dobře létající druh, který se snadno šíří otevřenou krajinou a lze jej snadno vyhledávat i mapovat.

"Samci totiž navečer vydávají hlasitý a velmi charakteristický zvuk, který je dobře slyšitelný i na desítky metrů. Po večerech jsme tak pravidelně projížděli autem s otevřenými okýnky krajinou a pomocí detektoru ultrazvuku, který umožňuje zachycení a lokalizaci zvuku, mapovali možné přesuny této kobylky napříč Moravskou bránou," popsal Petr Kočárek z OU. Při modelování rychlosti a tras migrace pak vědci vyšli z geografických analýz.

"Zaznamenané trasy expanze kobylky kuželohlavé jsou s velkou pravděpodobností využívány také dalšími druhy, včetně těch nepůvodních a invazivních. Na rozdíl od invazivních druhů jde v případě sledované kobylky o neškodný druh," uvedla Fremrová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

24.8.2021 22:11
Super. Budou se hodit. Brusel nás beztak tlačí do toho, že bychom měli do svého jídelníčku zařadit hmyz.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

28.8.2021 19:58
Já tady čtu, že kobylka kuželohlavá se v Česku znovuobjevila po zhruba 50 letech. Vracíme se tedy , pokud má být její expanze důsledek oteplování, ke klimatu před padesáti lety? Z článku to jednoznačně vyplývá.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist