https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-rece-becve-bude-trvaly-monitoring-kvality-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na řece Bečvě bude trvalý monitoring kvality vody

3.2.2021 01:57 | VSETÍN (ČTK)
Přístroj využívá vodní organismy - perloočky k tomu, aby po tom, co dojdou ve styk s vodou, se sleduje na perloočkách jejich reakce, jejich chování. Přístroj je schopen vyhodnotit změny chování, které mohou velice brzy indikovat závažné změny jakosti vody, které mohou mít i havarijní charakter," uvedl Přemysl Soldán z ostravské pobočky VUV.
Přístroj využívá vodní organismy - perloočky k tomu, aby po tom, co dojdou ve styk s vodou, se sleduje na perloočkách jejich reakce, jejich chování. Přístroj je schopen vyhodnotit změny chování, které mohou velice brzy indikovat závažné změny jakosti vody, které mohou mít i havarijní charakter," uvedl Přemysl Soldán z ostravské pobočky VUV.
Foto | palickap / Wikimedia Commons
Na řece Bečvě bude trvalý monitoring kvality vody. Systém asi za 2,5 milionu korun bude instalován za několik měsíců, ideálně do léta ve Lhotce nad Bečvou nedaleko Valašského Meziříčí na Vsetínsku. Novinářům to řekl v sídle společnosti Vodovody a kanalizace (VaK) Vsetín starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO). Zařízení schopné okamžitě poznat změny v kvalitě vody a odebírat vzorky má předejít ekologickým haváriím. Loni v září byla otrávena řeka Bečva v úseku pod Valašským Meziříčím po Přerov, viník stále není znám.
 

Zařízení bude spravovat Výzkumný ústav vodohospodářský (VUV). "Je to přístroj, který je schopen kontinuálně měřit jakost vody a vyhodnocovat její biologické vlastnosti. Přístroj využívá vodní organismy - perloočky k tomu, aby po tom, co dojdou ve styk s vodou, se sleduje na perloočkách jejich reakce, jejich chování. Přístroj je schopen vyhodnotit změny chování, které mohou velice brzy indikovat závažné změny jakosti vody, které mohou mít i havarijní charakter," uvedl Přemysl Soldán z ostravské pobočky VUV. Přístroj bude fungovat nepřetržitě, lze se na něj napojit na dálku. Více se o principu přístroje dočtete zde.

Vlevo toximetr s daphniemi, vpravo automatický vzorkovač. Na stráži mohou být 24 hodin.
Vlevo toximetr s daphniemi, vpravo automatický vzorkovač. Na stráži mohou být 24 hodin.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Archiv Přemysla Soldána

Ve Lhotce nad Bečvou bude přístroj pod potenciálními zdroji znečištění. Podle Soldána byly v minulosti dva měřicí přístroje na řece Odře a Olši, fungovaly dobře, zařízení instalované na Bečvě bude nyní jediné v zemi.

Představenstvo VaK Vsetín chce modernizovat laboratoře, aby měly širší škálu rozborů. Podle Stržínka bylo také vytipováno šest výustí, které by mohly být považované za rizikové, zjišťuje se, kdo je na ně napojen a jaká má povolení.

Zastupitelé Valašského Meziříčí vyzvali ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) k odvolání Erika Geusse z funkce ředitele České inspekce životního prostředí (ČIŽP). "Dostávají se k nám informace, které nás velmi znepokojují, o některých postupech a procesech, které v této instituci proběhly, ať už to je převzetí, nepřevzetí, ztracení vzorků od hranického vodoprávního úřadu, jakýsi ping-pong mezi brněnským a olomouckým inspektorátem. Je to událost, kterou by nadřízený orgán měl prošetřit, jednoznačně by měl ukázat, kdo pochybil, pokud pochybil a vyvodit z toho jasné důsledky," uvedl Stržínek. Město podle něj zatím odpověď ministra nedostalo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

3.2.2021 07:03
No tak hlavně to monitorovací zařízení dejte nad výpusť z Dezy, ať to náhodou neodhalí, že premiérova firma tráví Bečvu....

Pokud jde jen o to, aby bylo rychle jasné, že k něčemu na Bečvě došlo, tak by to mělo být tam, kde byly pozorovány první otrávené ryby v kauze z minulého roku (pod VŠEMI potenciálními zdroji znečištění).

Pokud ale budeme mít zkorumpovaný státní aparát jako máme nyní, tak to je k ničemu, protože i v září 2020 byla otrava zpozorována velice brzy, ale CELÝ PROBLÉM BYL V PŘÍSTUPU ZKORUMPOVANÝCH ÚŘADŮ PO NAHLÁŠENÍ UDÁLOSTI A PŘEDÁNÍ PRVNÍCH VZORKŮ.... A TO BY SE TÍMTO NEZMĚNILO....

Problém je právě v tomto státem organizovaném zločinu (celá země pokorně slouží zájmům jednoho muže a korumpuje se jedna báseň).... tako akce tak podle mého nevyvolá dostatečné zdůvěryhodnění toho co se děje na Bečvě... a navíc... co jiné řeky? Tam nikdy z žádnému znečištění nedochází? Asi těžko...

Já doufám, že už lidé mají dost toho jak je s nimi vyjeb***** a že budou trvat na řádném a plnohodnotném řešení poškozování ŽP a zdraví nás všech...

Jen bude asi muset první vymřít ta postsovětská špína co tyto nezodpovědné likvidátory života obhajuje... a to nebude jen tak rychle, takže já žádné větší hnutí svědomí obyvatel této země nečekám..... lidé se nechají jako obvykle uchlácholit, že bylo namontování monitorovací zařízení a z popudu typického pokrytectví (czech made) bude najednou vše v pořádku....

Byl bych rád, kdybych se mýlil....
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.2.2021 08:49
Zase pozdě a zase málo. MŽP postupuje zcela nesprávně.

Toto zařízení bylo státní správě nabízeno i v minulosti - nezájem. Pokud by na MŽP vládl zdravý rozum ,již několik roků by byly všechny významné řeky s možným rizikem úniku nebezpečných látek monitorovány.

Místo toho se vyhazují desetimilióny na náhradu škod vzniklých po útocích vlků na stáda a další milióny na zpracování veřejnosti, aby akceptovala tyto excesy.

Kdesi jsem napsal, v mimořádném výpadku rozumu, že ministr Brabec je velmi dobrým ministrem ŽP.
Beru zpět a k této postavě se už vyjadřovat nehodlám. Babišův poskok.
Odpovědět
hi

3.2.2021 09:13
Ještě je potřeba stejné zařízení osadit na výust kanalizace z Dézy a zajistit dálkový přístup i rybářům, kteří jsou v tuto chvíli nejvěrohodnější institucí.
Jedině tak, by se snad v budoucnu mohlo zabránit opakování zářijové havárie.
Pokud se hned na začátku vyloučí DÉZA, původce havárie opět nejspíše nebude nalezen.
Vypouštěné znečištění z DÉZY se v Bečvě nařeďuje min. 100 x.
To se samozřejmě potom špatně zjišťuje co havárii způsobilo a jaké množství bylo vypuštěno.
DÉZA je nejrizikovějším zdrojem havárie na Bečvě, kromě kyanidů vypouští také další vysoce toxické látky např. fenoly, které jsou rovněž pro řeku neúnosným rizikem.
Trvalý veřejně přístupný monitoring výusti DÉZY by mohl výrazně snížit riziko další havárie.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

3.2.2021 13:49 Reaguje na
Kdybyste dával pozor ve škole, tak byste věděl, že stonásobné zředění jakékoliv účinné látky, třeba KCN, fenolu a podobně, není ani v nejmenším na závadu identifikace sloučeniny. Současné fysikální metody analýz, které jsou běžně užívané v analytických laboratořích, dokáží stanovit množství v nanogramech na litr (1 miliardtina gramu v litru, třeba vody).
Odpovědět
hi

3.2.2021 19:09 Reaguje na Jiří Daneš
Do školy jsem chodil před padesáti lety a to nás ještě neučili. Čerpal jsem, ale z článků "Marek Petřivalský: DEZA: O stopových kyanidech a kyanidových stopách." Dle mého názoru je problém, že když zjistí stopy CN, fenolu nebo jiné látky v naředěném průtoku v Bečvě, neví z které výpusti k úniku došlo v jaké koncentraci, v jakém množství a zda byly překročeny povolené limity vypouštění odpadních vod.
Pokud budou vzorky odebírány z výusti z DÉZY, tak to zjistím velmi rychle a mohu v DÉZE okamžitě udělat opatření, které zabrání vzniku velké havárie. Proto by bylo mnohem efektivnější provádět monitoring z výustě DÉZY.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist