https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-travnicich-v-ceskych-budejovicich-letos-rozkvetly-i-ohrozene-rostliny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na městských trávnících v Českých Budějovicích rozkvetly i ohrožené rostliny Fotogalerie

12.7.2020 02:13 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ochránci přírody apelují na veřejnost, aby květiny i přes jejich krásu netrhala. Nejenže připraví o potravu užitečné opylovače, ale navíc může způsobit, že se rostliny nevysemení. Květiny ponechané v přírodě podle nich určitě potěší také více kolemjdoucích. Na obrázku zvonek klubkatý.
Ochránci přírody apelují na veřejnost, aby květiny i přes jejich krásu netrhala. Nejenže připraví o potravu užitečné opylovače, ale navíc může způsobit, že se rostliny nevysemení. Květiny ponechané v přírodě podle nich určitě potěší také více kolemjdoucích. Na obrázku zvonek klubkatý.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Calla
Spolupráce magistrátu, odborníků, firem i majitelů soukromých zahrad přinesla v Českých Budějovicích své plody. Přesněji řečeno: své květy. Obyvatelé města tak mohli letos na městských trávnících najít i květy ohrožených druhů rostlin, sdělil Jiří Řehounek ze sdružení Calla.
 

Trávníky v Českých Budějovicích rozkvely hned na několika místech, včetně sídliště Máj a Vltava. Plochy méně často sečených trávníků na pozemcích města jsou oproti loňsku také o něco větší, navíc se přidávají i některé firmy, např. Výstaviště České Budějovice.

V parku Stromovka už několik let běží projekt tzv. květnatých pásů a ve vědeckém kampusu Biologického centra a Přírodovědecké fakulty se stalo vytváření kvetoucích trávníků pravidlem.

„Pokud trávníky méně sečeme, někdy se nestačíme divit, jaké poklady ukrývaly. Už vloni ve Stromovce díky úpravě sečení vykvetly stovky zvonečníků černých. Letos si mohli kolemjdoucí všimnout nápadných květenství zvonků klubkatých v blízkosti výstaviště,“ uvádí botanička Eva Koutecká z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity.

Zvonečník černý je středoevropský endemit, který roste na poměrně malém území mezi Belgií a Českou republikou. Červený seznam ohrožených druhů ČR ho řadí do kategorie druhů ohrožených, Červená kniha květeny jižní části Čech ho uvádí v kategorii vzácnějších taxonů vyžadujících další pozornost. Zvonek klubkatý je rostlina rostoucí v Evropě a na Sibiři, která v poslední době v českých zemích ustupuje. Proto je v Červené knize květeny jižní části Čech zařazená mezi ohrožené druhy.

Rostliny vábí i ohrožené živočichy

Hlavním cílem těchto aktivit je zvýšit rozmanitost rostlin, nechat je vykvést, vysemenit a vytvořit tak vhodné podmínky pro hmyz i další živočichy.

„Už v loňském roce jsme na extenzivně sečených trávnících nebo květnatých pásech zaznamenali také ohrožené či vzácné druhy hmyzu, např. samotářských včel, brouků nebo motýlů. Obrovský význam však mají podobné kvetoucí trávníky i pro druhy, které považujeme za běžné. I ty totiž z naší krajiny v poslední době mizí,“ uvádí entomolog Jiří Řehounek ze sdružení Calla.

Květnaté pásy a zřídka sečené plochy se stávají jedinými rozkvetlými ostrůvky, kde najdou motýli a včely ve městě potravu. Ochránci přírody proto apelují na veřejnost, aby na nich květiny i přes jejich krásu netrhala. Pokud na nich někdo otrhá květy, nejenže připraví o potravu užitečné opylovače, ale navíc může způsobit, že se rostliny nevysemení, vysvětlují. Květiny ponechané v přírodě podle ochránců přírody určitě potěší také více kolemjdoucích.

„Ve Stromovce jsou květnaté pásy zakládány tak, aby mezi rostlinami zůstaly mezery, ve kterých se uchycují semínka. Pokud někdo rostlinám otrhá květy, může způsobit úplné vymizení některých druhů v pásech, které pak budou druhově chudší. Samozřejmě je to problém i u ohrožených a málo početných druhů v extenzivně sečených trávnících,“ dodává botanička Klára Řehounková z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity, která stála u zrodu projektu květnatých pásů.

Zajímavosti z českobudějovických trávníků jsou od letošního roku zveřejňovány také na Facebookovém profilu Rozkvetlé trávníky v ČB.


reklama

Rozkvetlé trávníky v Českých Budějovicích

předchozí    další
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Calla







 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Simona Chromá

Simona Chromá

17.7.2020 01:20
Kéž by byl zákon zákazu sečení trávníků, parků a louk. Nebo aspoň zákon, že sekat se smí, až bude po sezóně a květiny přestanou kvést i růst. A takto to dodržovat každý rok. Nechat všechno kvést a růst a sekat jedině až na podzim, ale ne dřív...
Tady u nás v Brně letos doteď nic nesekali, vykvetly tu rostliny, které nebyly dlouhá léta k vidění. Začali se i objevovat druhy motýlů, které jsem neviděla více než 10 let. Ale teď to začali zase sekat, jaká škoda. Jak já byla šťastná, že konečně dostali rozum a nic nesekají, věřila jsem, že to tak nadále i zůstane, ale ono ne.. :( Divím se, že to sečení je vůbec legální, vzhledem k tomu, že mizí spousta druhů rostlin i hmyzu. A když se začnou konečně navracet, tak to zase posekají. Je to padlé na hlavu.. :( Vůbec si neuvědomují, s čím si zahrávají. Příroda je křehčejší mnohem víc, než si myslí. Nemůžou ji ničit donekočna... Každá ta rostlinka na neposečeném trávníku má cenu zlata...
Odpovědět

Jiří Řehounek

17.7.2020 14:43 Reaguje na Simona Chromá
Dobrý den,
ono to je trošku jinak. Aby trávníky pěkně kvetly, sekat se musí. Ale ideálně postupně a stačí dvakrát do roka, aby se kvetoucí byliny stihly vysemenit. Časní seč do poloviny června navíc potlačí trávy a podpoří byliny. Ve městě nebudou nikdy kvetoucí trávníky úplně všude, ale na vhodná místa patří.
Pokud Vás tyhle věci zajímají víc, můžete si stáhnout třeba tuto publikaci: http://www.calla.cz/data/hl_stranka/ostatni/brozura_motyli_web.pdf
Nebo se podívejte na náš web Příroda ve městě: http://calla.cz/prirodavemeste/
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist