https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-trebicsku-pribyvaji-petice-proti-ulozisti-v-lokalite-u-dukovan
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Třebíčsku přibývají petice proti úložišti v lokalitě u Dukovan

13.4.2018 06:43 (ČTK)
Na Vysočině jsou čtyři z devíti území uvažovaných pro úložiště, jedno z nich, Horka, na rozhraní Třebíčska a Žďárska. SÚRAO má letos zredukovat počet lokalit na čtyři, finální by měl vybrat v roce 2025. Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065. / Ilustrační foto
Na Vysočině jsou čtyři z devíti území uvažovaných pro úložiště, jedno z nich, Horka, na rozhraní Třebíčska a Žďárska. SÚRAO má letos zredukovat počet lokalit na čtyři, finální by měl vybrat v roce 2025. Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | SÚRAO
Na Třebíčsku přibývají petice proti možnému umístění hlubinného úložiště jaderného odpadu v území v širším okolí Dukovan. Toto území jako jednu z možných devíti lokalit v ČR zvažuje pro úložiště Správa úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO). Podle včerejší ankety ČTK už archy s podpisy proti průzkumu dostaly radnice v Jaroměřicich nad Rokytnou a obecní úřad v Dolních Vilémovicích. Petici proti úložišti podepisují také lidé v Lipníku a zřejmě i jinde.
 

O možné stavbě úložiště v okolí jaderných elektráren Dukovany a Temelín se na rozdíl od zbývajících sedmi dříve vytipovaných lokalit v Česku začalo mluvit až v posledních letech. Nedávno se tam kvůli tomu konaly veřejné debaty. Lokalita označovaná zatím jako EDU - západ se podle údajů na webu správy úložišť dotýká místních částí Jaroměřic nad Rokytnou a obcí Dolní Vilémovice, Lipník, Myslibořice, Ostašov a Zárubice.

Odpůrci úložiště z této lokality se 21. dubna poprvé připojí k celostátnímu Dnu proti úložišti, který bude v Česku počtvrté. Chystají pochod se setkáním na křižovatce cest z Lipníka, Boňova a Ratibořic. Založili také spolek a čekají na jeho registraci.

Starosta Jaroměřic nad Rokytnou Jaroslav Soukup (ČSSD) včera řekl, že petici asi s 1500 podpisy proti úložišti převzal od občanů minulý týden. Asi 800 podpisů je od obyvatel města a zbývající od lidí z dalších obcí. Petici už projednala městská rada a příští týden ji dostane na stůl zastupitelstvo. "Jednoznačně město bude stát za našimi občany," řekl starosta. V Jaroměřicích nad Rokytnou žije skoro 4200 lidí, záměr správy úložišť by se dotkl hlavně místních částí Boňov, Ratibořice a Příložany.

Pod petici, již dostal po Velikonocích obecní úřad v Dolních Vilémovicích, se podepsalo 260 lidí. Mezi nimi je 218 místních obyvatel, což jsou dvě třetiny voličů v obci. Jak uvedl starosta Miroslav Sedlák (nestraník), už v minulém měsíci však obecní zastupitelstvo přijalo usnesení, že nesouhlasí s pracemi souvisejícími s úložištěm.

Zastupitelé Lipníku s 385 obyvateli přijali usnesení proti provádění průzkumných prací pro úložiště loni 12. prosince. Podle starosty Miroslava Svobody (KSČM) je jedním z důvodů to, že potenciálně využitelný podzemní blok pro stavbu úložiště je vzdálený jen 50 metrů od území, kde se v Lipníku staví nové domy. I v Lipníku lidé podepisují petici proti úložišti, podle organizátorů je pod ní okolo 170 podpisů.

Ve zbývajících obcích podle starostů ještě zastupitelstva o záležitostech kolem úložiště nehlasovala. Starosta Myslibořic Milan Palát (bezp.) řekl, že ve vedení obce jsou domluveni, že budou proti úložišti.

Na Vysočině jsou čtyři z devíti území uvažovaných pro úložiště, jedno z nich, Horka, na rozhraní Třebíčska a Žďárska. SÚRAO má letos zredukovat počet lokalit na čtyři, finální by měl vybrat v roce 2025. Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist