https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vadnuti-chmele-zatim-neni-lek-rozsireni-se-da-branit-jen-opatrnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na vadnutí chmele zatím není lék, rozšíření se dá bránit jen opatrností

5.4.2024 19:30 | ŽATEC (ČTK)
Na houbovou chorobu vadnutí chmele, která zasáhla i české chmelnice, zatím není lék. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) se rozšíření dá bránit jen tím, že pěstitelé budou dodržovat ochranná opatření, aby se houba nepřenášela na další plochy. V Česku ale zatím zasáhla jen menší část chmelnic, řekl dnes Výborný při své návštěvě Žatce.
 

"Podle informací, které máme od Ústředního a kontrolního zkušebního ústavu zemědělského, jsme v České republice identifikovali ten problém loni na 19 chmelnicích z celkových 346. Problém ale je, že dva až tři roky nejde identifikovat, jestli ta houba v půdě je. Ta nemoc spočívá v tom, že houba se nachází v půdě a nemusí dva roky nebo pět let ty rostliny vůbec napadat. Takže vlastně ani netušíme, jak velký problém to v Česku je a jak jsme se dnes shodli s chmelaři, tiše doufáme, že nás nepostihne to, co postihlo Německo," řekl Výborný.

Podle něj v Německu, které spolu s Českou republikou a Spojenými státy patří mezi tři největší producenty chmele na světě, houbová choroba vadnutí chmele postihla už asi polovinu chmelnic.

Jedinou šancí, jak šíření houby zabránit, je tak podle ministra dodržovat hygienická a dezinfekční opatření, aby technika nebo lidé nepřenášeli houbou nakaženou zeminu na jiné plochy, kde by se mohla houba rozšířit.

Ministerstvo podle Výborného podporuje analýzu zeminy na zjišťování výskytu houby, která napadá chmel. Analýzu zajišťuje Ústřední a kontrolní zkušební ústav zemědělský, který je ministerstvu podřízený.

V případě nakažení chmelnice pak pěstitelům nezbývá, než vysadit chmel na jiných pozemcích a na postižené chmelnici na několik let vysadit jinou plodinu, která je vůči houbě imunní.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

7.4.2024 20:46
Tady by mohly pomoci bakteriální přípravky nebo houby rodu Trichoderma. Docela by mě zajímalo, zda to vůbec někdo z chmelařů zkouší.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist