https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vyjimecnost-udoli-labe-upozorni-kratke-filmy-usteckeho-muzea.pruvodcem-ma-byt-nacelnik-apacu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na výjimečnost údolí Labe upozorní krátké filmy ústeckého muzea. Průvodcem má být náčelník Apačů

16.12.2021 17:54 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Duchovní otec nejslavnějšího indiánského náčelníka Karel May pobýval v roce 1897 v Brné a nezkrotnost labského údolí ho podle mayologů inspirovala při tvorbě románů.
Duchovní otec nejslavnějšího indiánského náčelníka Karel May pobýval v roce 1897 v Brné a nezkrotnost labského údolí ho podle mayologů inspirovala při tvorbě románů.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Faigl.ladislav / Wikimedia Commons
Na výjimečnost údolí Labe upozorní ústecké muzeum v novém projektu nazvaném Poklad na stříbrném Labi. Natočí pět filmů, připraví výstavu, výukové programy pro školáky a vlastivědné procházky pro veřejnost. Cílem je vyzdvihnout význam unikátní přírody labského kaňonu, sdělila botanička ústeckého muzea Ladislava Filipová.
reklama

 

Hluboce zaříznuté údolí Labe bylo v roce 2016 pod názvem Porta Bohemica vyhlášeno jako Evropsky významná lokalita. "Od té doby se nic neudálo a lidé ani neví, jaký poklad tady v okolí Ústí máme. Rádi bychom proto navázali na muzejní dokumentaci přírody a zpopularizovali toto místo," uvedla Filipová.

Muzejníci nyní připravují scénáře k pěti krátkým filmům. "Odlehčenou formou budou pojednávat o přírodních fenoménech v údolí Labe, průvodcem má být náčelník kmene Apačů," uvedla Filipová. Volba na Vinnetoua padla v souvislosti se spojitostí jeho tvůrce s Ústím. "Duchovní otec nejslavnějšího indiánského náčelníka Karel May pobýval v roce 1897 v Brné a nezkrotnost labského údolí ho podle mayologů inspirovala při tvorbě románů. Severní Ameriku v té době ještě neznal, navštívil ji až o mnoho let později. Takže jeho hrdinové Divokého západu jsou tu vlastně doma a my se zkusíme podívat na místní reálie jejich očima," uvedl historik Martin Krsek.

Muzejníci chtějí také motivovat lidi k ochraně přírody. "Dalším výstupem bude terénní deník, rádi bychom byli dali prostor veřejnosti, aby si přírodu prožila, v ní bádala a zaznamenávala prožitky," uvedla Filipová. "Máme tu zachovalé údolí velké řeky ve střední Evropě, fenoménem je i zařezávání řeky do třetihorních vyvřelin," dodala. Předmětem ochrany jsou suťové lesy, skalní trávníky, sutě a z živočichů bobr evropský a losos obecný. Projekt byl podpořen z norských fondů, jeho rozpočet je 1,9 milionu korun.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

16.12.2021 18:38
ono to Ústí je celý takový Vigvam vedle Vigvamu...až z toho bude UFO:-) no, možná už je
Odpovědět
ss

smějící se bestie

16.12.2021 19:00
A ty 2jezy na Labi pod Ústím, by to jenom více zviditelnily !
Odpovědět
Kajetán Hostička

Kajetán Hostička

17.12.2021 14:28 Reaguje na smějící se bestie
ne
Odpovědět
va

vaber

18.12.2021 09:14
je jasné kam takový článek míří,
v Ústí mají poklad a co takový zaplavený poklad Vltavy , Lipno ,Orlík ,Slapy ,Štěchovice, navrhuji je všechny vypustit, aby ten poklad byl vidět a taky zrušit všechny jezy, hlavně ty v Praze aby se mohli všichni kochat i v hlavním městě
Odpovědět
DB

Darth Bane

30.12.2021 19:41
Jenomže ta Porta Bohemica není "nad Ustim" , ale spíše "pod Lovosicemi", rozhodně Brna nemá s Portou Bohemicou nic společného. Cestu mezi Ústím a Litomericemi mám procházení pěšky, a projedou jak vlakem po obou březích, tak autem po obou březích, a samozřejmě po řece lodi.....tohle doporučuji, stojí to 41 Kč.....platí tam tarif DUK.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist