https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vysocine-se-po-letech-objevila-sova-palena-ale-otravila-se
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Vysočině se po letech objevila sova pálená, ale otrávila se

29.3.2021 01:45 | PAVLOV (ČTK)
V severnější části Vysočiny podle Karafiáta sova pálená vymizela před víc než dvaceti lety. Koncem letošního února tento středně velký druh sovy zaznamenali lidé v Havlíčkově Brodě.
V severnější části Vysočiny podle Karafiáta sova pálená vymizela před víc než dvaceti lety. Koncem letošního února tento středně velký druh sovy zaznamenali lidé v Havlíčkově Brodě.
Na Vysočině se podle ochránců přírody po letech objevila sova pálená, ale uhynula. Následné testy prokázaly, že se otrávila jedem primárně určeným myším, sdělil ČTK ředitel stanice Pavlov na Havlíčkobrodsku Zbyšek Karafiát. Stanice, která se stará o volně žijící handicapovaná zvířata, mohla poslat uhynulou sovu na testování díky příspěvkům dárců.
 

"Testy, které prokážou otravu, stojí přes dva tisíce korun. Přitom většinou je musí zaplatit záchranné stanice, které na podobná vyšetření nemají peníze," uvedl Karafiát. Podobné testy by podle něj bylo vhodné zajistit asi ve dvou desítkách případů ročně. Pavlovská stanice jich vloni objednala pět. "Pokud by se nejednalo o sovu pálenou, ale o běžný druh, jako je kalous nebo poštolka, na otravu bychom nepřišli," uvedl.

V severnější části Vysočiny podle Karafiáta sova pálená vymizela před víc než dvaceti lety. Koncem letošního února tento středně velký druh sovy zaznamenali lidé v Havlíčkově Brodě. "Volali k nám do stanice, že sova nemůže létat, a tak jsme pro ni vyrazili. Než jsme přijeli, bohužel uhynula," uvedl. Sovu podle ochránců pravděpodobně zahubil jed Lanirát.

Běžně dostupné jedy na myši a potkany, jako je Lanirát, Ratimor nebo Kilrat, podle ochránců přírody obsahují látky, které brání srážlivosti krve. Zvířata po požití jedu žijí ještě několik dní. "Je na čase, abychom se vůči těmto typům jedů tvrdě vymezili a požadovali vývoj nových - v těle hlodavců odbouratelných jedů. Jinak se pravděpodobně úspěšného návratu těchto soviček do zemědělské krajiny nedočkáme," uvedl Karafiát.

Sova pálená nebo sýček obecný na Vysočině před kolektivizací zemědělství běžně hnízdili. Teď patří podle ředitele mezi silně ohrožené druhy, na Vysočině se nevyskytují vůbec.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

29.3.2021 07:23
Naše krajina je plná jedů a chemie a naopak příroda v ní je hubena a eliminována (ať už chtěně, nebo nechtěně)... už by bylo na čase začít se chovat zodpovědněji... a to i k sobě samým... všechno co způsobujeme přírodě, způsobujeme i sobě...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.3.2021 08:42 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Jenže je to dražší a musely by se zdražit potraviny.
Národ, který patří mezi nejtlustší na světě by na to nepřistoupil a ropák bude žít ve špíně a bordelu, hlavně, že zalevno.
Odpovědět

Jirka Černý

29.3.2021 08:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Vypadá to že vám někdo za použití slova ropák platí njaké peníze, jinak to vůbec nedává smysl. Kdyby to vynášelo nechte kontakt nebo odkaz, jestli jsou i jiná slova nevadí, já dokážu zakomponovat ledacos.
Odpovědět

Viktor Šedivý

29.3.2021 10:20 Reaguje na Jirka Černý
Anebo někdo, kdo má něco společného s ropou či naftou, učinil Hanzlovi nějaké příkoří, přebral mu ženskou nebo něco takového ;-)
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

29.3.2021 11:59 Reaguje na Viktor Šedivý

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět

Jirka Černý

29.3.2021 19:44 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Díky, taková lichotka potěší.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.4.2021 08:52 Reaguje na Jirka Černý
Ropáky vymysleli asi už za komára brontosauři, byl o nich i velmi zajímavý film.
Pro mě to je určitý způsob myšlení, s ropou to nemá sice konkrétně nic společného, ale těžištěm je zaprděnost a odmítání jakéhokoliv pokroku, které je na uhlí a ropě jako energetickém fundamentu taky postavené.
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

3.4.2021 22:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Byl to absolventský film mladého Svěráka o zvířeti adaptovaném na znečištěné životní prostredí povrchových dolů před rokem 89.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

29.3.2021 12:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Ony by se ani nemuseli až tak moc zdražit... stačilo by, kdyby stát i EU podporovali to zdravé a prospěšné místo toho jak je to dnes... vše je otázkou priorit.... třeba to společnosti někdy dojde....
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

29.3.2021 12:05 Reaguje na Lukáš Kašpárek
*nemusely
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

29.3.2021 18:35 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Prostě myši se trávit nebudou a je po problému. Přeji Vám kašpárku příjemné spolužití s nimi. A to čím se myši a hlodavci tráví, už snad 50 let a co způsobuje to vnitřní krvácení, je lék, který se používá proti trombóze u lidí a jmenuje se Warfarin. Vyráběl se, od sedmdesátých let pro použítí v přípravcích proti hlodavcům, ale i krátce pro humánní medicinu, v dnes už po privatizaci zaniklé Lachemě Brno.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.3.2021 21:38 Reaguje na Jiří Daneš
To je nic proti jedné zblblé mladé paní, která
domácí myšky chytala na chalupě živé a nosila
je půl kilometru v zimě do lesa. Když jsem se
jí ptal, proč je odnáší zmrznout a umřít hlady
do lesa, tak nechápala, že myš domácí vyhledává
lidská obydlí s možností potravy a v lese
moc dlouho v zimě nevydrží. To samé jsem
slyšel i o kunách, které byly "doma" dříve,
než "zachránce", ale pak už se kuna chytit
po zkušenostech se sklopcem nedala.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.3.2021 22:35 Reaguje na Břetislav Machaček
Nebyla ta paní z jedné rodiny s těmi aktivisty, kteří kdysi vnikli do laboratoře a všechna laboratorní zvířata vypustili z klecí do přírody, přičemž jásali, že těm chudákům tvorečkům dali svobodu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.3.2021 09:48 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Možná, ale haraší ji dodnes. Byla
vegánka a i psa se pokoušela na to přeškolit. Manžel ji to ale hatil a pejska tajně krmil masovými konzervami. Bylo to na rozvod, dokud neomarodila
a neslevila alespoň na vegetariánství.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.4.2021 08:59 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
V Polsku jednou aktivisti vypustili všechna zvířata ze ZOO do města, všechna byla pochytána a nahnána zpátky, kromě starého tygra. Veterinář mu chtěl dát injekci ale tygr na něho skočil a chtěl ho sežrat, asistující policista ho první ranou neomylně střelil do hlavy. Toho veterináře.
Odpovědět
kk

karel krasensky

29.3.2021 14:18
Zajímalo by mě kde v sobě ten Karafiat bere tu drzost tvrdit,že na Vysočině nežije sova pálená a sýček.Sovy vedou skrytý noční život a Vysočina je rozlehlé uzemí.Další všeznalek který snídal Ottuv slovník naučný
Odpovědět
kk

karel krasensky

29.3.2021 14:41
Ještě k tomu Karafiatovi.Když tam sova pálená nežije tak jak to,že byl nalezený ten otravený jedinec.A jestli chce tvrdit ,že byla jediná na celé vysočině tak si oněm obrázek udělejte sámi
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

29.3.2021 18:37 Reaguje na karel krasensky
Ale jak je to Karafiátovo povídání o jediné sově pálené na Vysočině a jejím truchlivém konci, dojemné!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.4.2021 08:47
Do Česka zavítala demokracie a svoboda a byla otrávena.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist