https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nadobi-na-jedno-pouziti-ve-francouzskych-fastfoodech-konci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nádobí na jedno použití ve francouzských fastfoodech končí

13.1.2023 05:11 | PRAHA (Ekolist.cz)
Asi největší rána je to pro řetězce fastfoodů – podniky značek jako je McDonald´s, Subway, Burger King a Starbucks – které musely kompletně přehodnotit svá základní provozní měřítka.
Asi největší rána je to pro řetězce fastfoodů – podniky značek jako je McDonald´s, Subway, Burger King a Starbucks – které musely kompletně přehodnotit svá základní provozní měřítka.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | teamtime / Depositphotos
Provozovatelé řetězců rychlého občerstvení se ve Francii budou muset obejít bez papírových boxů a tácků, krabic, sáčků, kelímků a plastových vidliček. Počínaje letošním 1. lednem tu začal platit zákaz používání jednorázového nádobí v zařízeních, kde se jídlo konzumuje na místě.
 

Zákon zapovídající v podnicích jednorázové nádobí byl schválený a přijatý už o tři léta dříve, a nyní vešel v platnost. Zareagovat – anebo čelit hrozbě postihu – na něj musí všechny podniky veřejného občerstvení, které mají ve svých provozovnách více jak 20 míst k sezení.

Když se v nich nyní budou stravovat lidé, nabízené pokrmy musí dostat na talířcích, s příbory a skleničkami, jež jsou omyvatelné a znovu použitelné. Pro jídlo, které si berou a vyzvedávají ke konzumaci s sebou ven, zůstává balení při starém.

Vymyslet, jak to udělat jinak

Asi největší rána je to pro řetězce fastfoodů – podniky značek jako je McDonald´s, Subway, Burger King a Starbucks – které musely kompletně přehodnotit svá základní provozní měřítka. Zákon ale ve své podobě dopadá i na kantýny, pekárny, bistra nebo malé podniky nabízející třeba kebaby, nudle a suši. Dohromady se ve Francii týká více než 30 000 různých zařízení. Míst, kde jste jídlo dostali zabalené v sáčcích a krabičkách, které jste hned do dojedení u stolu vyhodili do koše.

Právě tento zažitý model, kdy jednorázový obal, kelímek či nádobí posloužilo hostům v řádu jednotek minut – než se změnilo v odpad – produkoval ročně až 180 000 tun odpadu. Který se v principu vytvořit nemusel, a jehož vzniku se dalo snadno předcházet. Použitím nádobí, které se dá omýt a použít znovu.

Pro provozovatele rychlého občerstvení přijetí zákona znamenalo jisté komplikace. Bylo například třeba dovybavit servis podniku o nové sety nádobí, uzpůsobit tomu provozní praxi, zřídit samostatné pulty pro výdej pokrmů konzumovaných na místě, vyhradit nové prostory pro oddělené skladování čistého a špinavého nádobí, instalovat myčky. A také poučit zákazníky navyklé odjinud, aby teď už příbory neházeli do koše.

Zákazníci se bojí o čistotu

„Všechno, co bylo z papíru nebo kartonu, je teď v omyvatelných a znovu použitelných plastech,“ popisuje Maria Varela, manažerka jedné z pařížských poboček McDonald´s. „Měnil se způsob servisu, uspořádání strávníků u stolů i rozmístění věcí na každém tácku podle podávaného menu. Proměnit jsme museli i formát obsluhy u pokladen.“

Konkrétně ve francouzských "mekáčích" jsou teď ikonické červenožluté papírové krabičky na hranolky ve stejném designu, jen vyrobené z tužšího plastu, stejně jako kelímky na nápoje. Po použití zamíří do mycích boxů, kde budou přečištěny vodou o teplotě 60 °C, aby byla zajištěna jejich hygienická nezávadnost i pro další jedlíky.

Organizace Zero Waste France argumentovala tím, že přímo u stolů v provozovnách vznikne 55 % objemu fast foodových odpadů a jen McDonald´s obsluhováním zákazníků takto přispěl Francii jedním kilogramem odpadů každou sekundu.
Organizace Zero Waste France argumentovala tím, že přímo u stolů v provozovnách vznikne 55 % objemu fast foodových odpadů a jen McDonald´s obsluhováním zákazníků takto přispěl Francii jedním kilogramem odpadů každou sekundu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | teamtime / Depositphotos

Dle popisovaných reakcí se zákazníci sice trochu bojí o to, zda čistota opětovně používaného nádobí bude dostatečná. Ale nově zavedený systém zatím – zdá se – funguje. Inspekce z potravinářských komisí a hygienických odborů při prvních kontrolách neshledaly žádné pochybení. Vícenáklady provozovatelů rychlého občerstvení se promítly do mírného zvýšení cen, ale úbytek zákazníků zatím nepozorují. A tam, kde se zákonu podřídit nechtěli, jen ubrali počet míst k sezení.

Chvála i kritika

Prosazení zákazu jednorázového nádobí v řetězcích rychlého občerstvení si už v roce 2017 vybrali za svůj cíl v nevládní organizaci Zero Waste France.

Argumentovali například tím, že přímo u stolů v provozovnách vznikne 55 % objemu fast foodových odpadů, a že jen McDonald´s obsluhováním zákazníků takto přispěl Francii jedním kilogramem odpadů každou sekundu. Schválení zákona v roce 2020 – stejně jako aktuální náběh zákona do praxe nyní – si velmi pochvalují. Tedy, skoro.

„Jsme nesmírně rádi, že to konečně vstupuje v platnost,“ říká Alice Elfassiová, vedoucí právního oddělení Zero Waste France. „Rychlé občerstvení je odvětví, které produkuje velké množství odpadu. Přestože jednorázové plasty již byly zakázány, byly nahrazeny velkým množstvím vyhozených výrobků, jako je lepenka, dřevo, bambus, což považujeme za nepřijatelné plýtvání zdroji.“

Za problematické teď vidí především, jak alternativy jednorázového nádobí podniky rychlého občerstvení zavádějí. „Většina restaurací rychlého občerstvení nepřejde na klasické sklo nebo porcelán, které se dlouho opotřebovávají a vydrží roky, ale zvolí tvrdý plast.“

Na to ve velké míře cílí i kritika odpůrců zákona. Tvrdí, jeho přijetí značně navýšilo poptávku po sice omyvatelném a opakovaně použitelném, ale stále ještě plastovém nádobí. A že s vyšší spotřebou ohřáté vody a čisticích prostředků pro mytí nádobí zákon možná ušetří na vznikajících odpadech, ale už ne na součtu vydaných energií a užitých materiálů.

V podobném duchu pak například Evropská aliance výrobců papírových obalů (EPPA) doplňuje, že francouzský zákon není šťastně zacílený. Protože ony zaužívané jednorázové obaly byly vyrobeny z obnovitelných zdrojů, a míra recyklace u nich před zákazem dosahovala 82 %.

Jak se bude situace ve francouzských bistrech, kantýnách a provozovnách s rychlým občerstvením dál vyvíjet, se vyplatí sledovat. O podobných zákonných opatřeních přemýšlí řada států Evropské unie.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LB

Lukas B.

13.1.2023 08:46
jestliže řetězce používaly jednorázové papírové/plastové nádobí, činily tak ne proto, že jsou zlí a nenávidí planetu, ale proto, že je to levnější = spotřebuje to méně zdrojů = je to přátelštější k planetě.
prostě eko = eko. ale mnoho lidí to přes svůj mentální blok nepobere.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.1.2023 09:13 Reaguje na Lukas B.
A někdo to začal vyrábět, na něčí zadání. Jenom opět nenásledovala souběžně příprava na recyklaci.
Odpovědět
LB

Lukas B.

13.1.2023 09:21 Reaguje na smějící se bestie
rozumějte, nijak se nezastávám plastového/papírového nádobí, je mi notně odporné, a to tak, že mi stojí zato tahat s sebou na lidovou veselici na návsi svůj půllitr (abych nechlemtal u stánku pivo z kelímku) nebo v autě vozit termohrnek (a nechat si udělat kafe s sebou jinak než do papíru). nicméně jednorázové nádobí ušetří vodu, pracovní sílu, saponáty, prostor v kuchyni... - a to všechno se dá použít na ono bastiatovské "něco jiného"
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.1.2023 10:19 Reaguje na Lukas B.
Já nejsem proti.
Jenom když něco zavádějí, musí to dotáhnout do konce - recyklace.
A baterie jsou na pochodu !
Odpovědět

Viktor Šedivý

13.1.2023 14:29 Reaguje na Lukas B.
Bastiat?!?
Fuj, co jste to použil za odporné slovo?
Odpovědět

Viktor Šedivý

13.1.2023 14:26 Reaguje na Lukas B.
Bohužel hlasatelé zeleného náboženství bez uzardění dokážou o násilím protlačovaných řešeních tvrdit, že jsou sice dražší, zato nějakým tajemným způsobem "úspornější".
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

13.1.2023 13:08
Já chodil pro mléko a s konvičkou (česky bandaskou) a pro obědy s soupravou kastrolů.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.1.2023 14:29 Reaguje na Slavomil Vinkler
A krájený máslo, všechno z nejbližší mlékárny z okolí - do 50km maximálně.
Odpovědět
MM

Milan Milan

13.1.2023 14:42 Reaguje na smějící se bestie
A výborný pro lidi byl i slušivý obleček, třeba z mědvědí kůže. Možná se ty časy, včetně petrolejek a kadibudek opět vrátí.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.1.2023 15:44 Reaguje na Milan Milan
Jo, " ekológové " dělají vše pro to, aby tomu tak bylo.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.1.2023 16:10 Reaguje na smějící se bestie
Já bych si vás dovolil opravit. Toto už nejsou ekologové, ale ekomagoři, ekologisté a leckdy i ekoteroristé.
Ti z ekologie udělali paskvil za který se dnes
stydím, neb jsem skutečnou ekologii před 40 léty sám prosazoval a hájil.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.1.2023 17:56 Reaguje na Břetislav Machaček
proto jsem je psal v uvozovkách
Odpovědět
ZK

Zan K.

13.1.2023 18:45
Dříve byly poháry z voskovaného papíru a to ostatní ze dřeva. A to je snad ekologicé. APP. svého času se také uvažovalo o využívání škrobu. A dnes - ticho po pěšině (anebo žeby se už dopředu za škrobu mínily vyrábět potraviny???
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.1.2023 19:05 Reaguje na Zan K.
O voskované papírové kelímky byla po oslavách rvačka, protože je
lidé používali na podpal dřeva v kamnech. Nebylo třeba po akci
uklízet, protože si je lidé sebou odnášeli po dopití. Dnes vám na
podpal nabízejí třeba lepenku napuštěnou parafínem, ale záměrně
vyrobené a nikoliv využité po použití jako ty kelímky. Byly tak
"recyklovány" na teplo a zdarma na rozdíl od různých podpalovačů.
Já používám sice šišky z vejmutovky, ale nebál bych se ani těch
voskovaných kelímků, protože toho parafínu tam je malé množství.
To už romantici za večer při svíčkách toho parafínu spálí více,
než když by použili na podpal v krbu dva voskované kelímky!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist