https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navrat-kulanu-zachrani-step-u-dunajske-delty-na-ukrajine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Návrat kulanů má zachránit step u dunajské delty na Ukrajině

17.6.2020 13:05 | PRAHA (Ekolist.cz)
„S tím, jak budou v Tarutinské stepi přibývat kulani, bude vzrůstat i jejich význam pro biodiverzitu,“ píše RewildingEurope. „Spásáním budou zkracovat výšku travnatého porostu a tím jej činit obyvatelnějším pro sysly a sviště, podpoří růst chráněných rostlin, nalákají hmyz a motýly. A také tím napomohou prevenci velkých požárů.“ Prospěch z návratu kulanů by měly pocítit i lidé a to ve formě ekoturistiky.
„S tím, jak budou v Tarutinské stepi přibývat kulani, bude vzrůstat i jejich význam pro biodiverzitu,“ píše RewildingEurope. „Spásáním budou zkracovat výšku travnatého porostu a tím jej činit obyvatelnějším pro sysly a sviště, podpoří růst chráněných rostlin, nalákají hmyz a motýly. A také tím napomohou prevenci velkých požárů.“ Prospěch z návratu kulanů by měly pocítit i lidé a to ve formě ekoturistiky.

Foto | Cloudtail the Snow Leopard / Flickr.com
Když se hovoří o progresivních projektech re-wildingu, tedy znovu-zdivočení krajiny, obvykle nás stát Ukrajina mezi prvními nenapadne. Přesto se právě tady, v Tarutinské stepi při Dunaji, aktuálně rozbíhá mimořádný projekt, s výrazným odpadem na krajinu a záchranu ohroženého druhu. Píše o tom RewildingEurope.com .
 

Jedním ze čtyř dnes ještě existujících poddruhů osla asijského je kulan. Zvíře, které si většina z nás spojí v lepším případě spíše s Turkmenistánem, však bylo ještě před pár staletími rozšířeno volně od dnešního Mongolska po pobřeží Středozemního moře. Na 95 % tohoto původního areálu už byl vyhuben, a v Červeném seznamu IUCN je veden jako endangered, druh ohrožený. Od toho, aby byl zařazen mezi skutečně kriticky ohrožené, jej zatím dělí existence několika izolovaných stád v Kazachstánu, Turkmenistánu, Uzbekistánu a Mongolsku. A nyní nově, i v Ukrajině, na Tarutinské stepi, severně od Dunaje.

Tady, na území o rozloze 8000 hektarů, bylo letos v květnu vypuštěno 20 jedinců (12 samic a 8 samců), aby se stali základem nového stáda a celé regionální populace. Ta by, v optimálních podmínkách, mohla v roce 2035 nakonec čítat 250-300 celoročně volně se pasoucích exemplářů. Čímž by si volně žijící kulani na celém světě co do početnosti mohli polepšit o jednu devítinu. Na projektu návratu kulanů spolupracovaly organizace Rewilding Europe a Rewilding Ukraine, které zajistily převoz, odchov i povinnou karanténu a pobyt v kontrolovaném prostředí ohrad před vlastním vypuštěním.

Dobrá zpráva to není jen pro kulany. Okolí dunajské delty je totiž jednou z posledních opravdových stepí celé Evropy. Travnaté území, které bylo vždy spásáno velkými kopytníky, bez jejich přítomnosti nebylo možné dále udržet. A stovky druhů navázaných na tento režim byly rovněž ohroženy vymizením.

„S tím, jak budou v Tarutinské stepi přibývat kulani, bude vzrůstat i jejich význam pro biodiverzitu,“ píše RewildingEurope. „Spásáním budou zkracovat výšku travnatého porostu a tím jej činit obyvatelnějším pro sysly a sviště, podpoří růst chráněných rostlin, nalákají hmyz a motýly. A také tím napomohou prevenci velkých požárů.“ Kulani budou pomáhat živí i mrtví. Předpokládá se, že přítomnost jejich stád naláká přirozené predátory, vlky a šakaly obecné. A jejich mršiny pak poslouží liškám a supům.

Prospěch z návratu kulanů by měly pocítit i regionální komunity, které vítají návrat krajiny k původnímu stavu jako šanci na podporu ekoturistiky.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Majka Kletečková

17.6.2020 15:55
To vypadá, že začala expanze biologických sekaček nejen u nás. Mně je tenhle trend velmi sympatický. Přeji oslíkům, aby se v novém domově dobře zabydleli. (Píši oslíci, ale oni to asi nebudou žádní drobečci.)

Nedavno jsem se dočetla, že příští rok budou plnit roli přírodních sekaček na levém břehu Vltavy také koně Převalského z pražské ZOO (v místě, kde se mohlo nacházet hradiště bojovné Vlasty a jejích děvčat). Prý už tam stojí bytelná ohrada.
Odpovědět
BP

Bohdan Podlena

18.6.2020 08:39
Obdivuhodná znalost yeměpisu.
Odpovědět
Hu

Hunter

22.6.2020 20:11
Není to náhodou nepůvodní druh v této oblasti :-)?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist