https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navrh-dohody-z-klimatickeho-summitu-celi-kritice-eu-jej-ma-za-nedostatecny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Návrh dohody z klimatického summitu čelí kritice, EU jej má za nedostatečný

12.12.2023 10:18 | DUBAJ (ČTK)
Mezinárodní společenství se v pondělí posunulo blíže k uzavření zmírněné dohody a klimatických cílech ze summitu COP28, píše agentura AP. Podle kritiků, mezi něž patří i Evropská unie, však současný návrh není dostačující, je totiž málo razantní v otázce potřeby snížit spotřebu fosilních paliv, píše agentura AFP.
 

Návrh dohody ponechává zemím volnost při výběru způsobu snižování znečištění z fosilních paliv, aniž by byl stanoven společný cíl pro postupné ukončení těžby ropy, plynu a uhlí. To ovšem vyvolalo nesouhlas mnoha zemí. "Republika Marshallovy ostrovy sem nepřijela podepsat svůj vlastní rozsudek smrti," reagoval podle AFP její ministr přírodních zdrojů a vedoucí delegace John Silk.

Konference by měla skončit dnes, podle agentury AP lze ale očekávat, že se jednání ještě protáhnou, což není v případě těchto konferencí OSN nějak neobvyklé.

Evropská unie považuje nyní existující návrh textu dohody za "nedostatečný", Spojené státy chtějí důraznější formulaci a malé ostrovy sužované stoupající hladinou oceánů volají po jejím úplném odmítnutí, připomínají agentury. Také podle německé ministryně zahraničí Annaleny Baerbockové je ovšem návrh dohody v nynější podobě "zklamáním" .

"Některé prvky jsou v současné podobě nepřijatelné," uvedla v Dubaji francouzská ministryně pro energetickou transformaci Agnès Pannierová-Runacherová.

Naopak představitelé Kuvajtu zopakovali, že je pro ně jakákoliv formulace obsahující ukončení používání fosilních paliv nepřijatelná. Takový krok by podle nich měl zásadní dopad na světovou ekonomiku. Snížení emisí považují za důležité, ale mělo by ho být dosaženo pomocí nových technologií, uvedl člen kuvajtské delegace podle agentury Reuters.

Předseda konference a ministr průmyslu Spojených arabských emirátů Sultán Džábir se za zavřenými dveřmi setkává s vedoucími delegací zemí které podepsaly pařížskou klimatickou dohodu. "Učinili jsme pokrok, ale ještě nás čeká dlouhá cesta," řekl médiím. Podle zdroje ze španělského předsednictví v EU diplomaté očekávají, že se jednání protáhnou dlouho do noci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.12.2023 10:40
Ekomagoři pláčí , tedy dobrá zpráva.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

12.12.2023 12:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Příkladem nepůjdou !
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

12.12.2023 12:25
A kdyby byla podepsána dohoda, že celý svět přestane používat fosilní paliva do roku 2050, jaké by to mělo pro budoucnost dopady? Řekl bych stejné jako opěvovaná Pařížská dohoda, která se neplní a skoro nic nezměnila.

Je třeba produkovat další cáry papíru?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.12.2023 21:29 Reaguje na Jiří Svoboda
Navrhněte lepší řešení. Ale realizovatelné, ne globální daň z fosilu.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

12.12.2023 12:58
Snad nikdo nebrání tomu, Aby USA a EU už zítra přestaly používat fosilní paliva. Pokud věří, že tím odvrátí klimatickou katastrofu, tak ať konají dle své víry.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

12.12.2023 13:20 Reaguje na Richard Vacek
Myslím, že EU potřebuje nový mezinárodní závazek, aby mohla lépe obhájit své velmi neefektivní dotace do "ochrany" klimatu směrované primárně do kapes navázaných "zelených podnikatelů". Pařížská dohoda k tomu také posložila a stále slouží.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.12.2023 15:22
Klimatická konference COP28 je v klinči, návrh komuniké neobsahuje ústup od fosilních paliv- seznam.cz , 7:47

U Hanzlů se bude běsnit !
Odpovědět

Radek Čuda

12.12.2023 16:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
To je ta Putinova hybridní válka:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.12.2023 21:33 Reaguje na Miroslav Vinkler
Už poněkolíkáté vám vysvětluji, že všechny tyhle úžasnosti nejsou nic proti tomu co se skutečně udělá. Ale netvrdím, že jsou k ničemu, bo to nevím. Ve vašem světě naopak každý trula ví všechno (například vy), ale v kontaktu s realitou to už není úplně ono, že?
Odpovědět
pk

pepa knotek

12.12.2023 15:57
Nepozvali Gretu a podle toho to dopadlo - inu karma je zdarma
Odpovědět

Radek Čuda

12.12.2023 16:10
Two diplomats from African countries, who were granted anonymity to speak candidly about the sensitive discussions, said that for many countries on their continent the idea of a fossil fuel phaseout was unworkable.

Bolivian official Diego Pacheco Balanza, speaking in the closed meeting on behalf of a bloc of countries that includes India, China and more than a dozen other large developing countries, said those nations could “see no space for targeting any sources of energy. Any phaseout or phase-down or prescribing actions of countries is unacceptable to us.”

https://www.politico.com/news/2023/12/11/fossil-fuel-phaseout-dropped-cop28-00131066

Může se to EU i USA nelíbit jak chce, ale to je tak všechno. Na jejich názoru záleží čím dál méně.
Tak jsme došli, ahoj babi.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.12.2023 16:48 Reaguje na Radek Čuda
Překlad pro pana Hanzla :

Dva diplomaté z afrických zemí, kterým byla udělena anonymita, aby mohli otevřeně mluvit o citlivých diskusích, uvedli, že pro mnoho zemí na jejich kontinentu je myšlenka postupného vyřazení fosilních paliv neproveditelná.

Bolivijský úředník Diego Pacheco Balanza na uzavřeném setkání jménem bloku zemí, který zahrnuje Indii, Čínu a více než tucet dalších velkých rozvojových zemí, uvedl, že tyto země „nevidí žádný prostor pro zacílení na jakékoli zdroje energie. Jakékoli postupné vyřazování nebo snižování nebo předepisování opatření zemí je pro nás nepřijatelné.“

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.12.2023 21:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
Dobrej nápad. Právě tohle jsou země, kde se už dnes rozšiřují oblasti, kde se nedá žít vůbec.
Evropa má říci: "pitomečku, ty bys měl mít maximální zájem na tom, aby ses neuvařil a když na to mastíš, řekni celému národu, že až se bude zcela zoufalý všemožně dostat do Evropy, tak ho prostě prostě vykynožíme už na moři. čus vole".
Odpovědět
RV

Richard Vacek

12.12.2023 17:02
Tuším, že spousta lidí na západě upadne do klimatického žalu.
Odpovědět
Ko

Kolemjdoucí

12.12.2023 18:04
Minimalizovat závislost na ropě a zemním plynu je pro Evropu zbavit se ekonomické-politické závislosti na Rusku a arabských zemích. A o tom Green Deal je v současné době především.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

12.12.2023 19:06 Reaguje na Kolemjdoucí
V bývalé NDR je v zemi pořád dosti hnědého uhlí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.12.2023 21:44 Reaguje na Jiří Svoboda
A doufejme, že ještě dlouho bude.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.12.2023 21:42 Reaguje na Kolemjdoucí
Mimo jiné je to velmi důležitý aspekt.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

13.12.2023 10:11 Reaguje na Kolemjdoucí
Ve svých dějinách došla říše středu několikrát k přesvědčení, že je vysoce morální a nepotřebuje se stýkat s barbary okolo. Císař říše středu tedy zakázal styk s cizinci, zejména obchodní. Vždy na to dohřměla. A udělala to i říše vycházejícího slunce a dopadla blbě taky.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

13.12.2023 10:12 Reaguje na Slavomil Vinkler
Kdo nezná dějiny, musí si je zopakovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.12.2023 12:51 Reaguje na Slavomil Vinkler
To vidíme dnes u nás taky.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist