https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navstevnost-chko-brdy-vytrvale-roste-nove-laka-na-dum-prirody-v-zamecku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Návštěvnost CHKO Brdy vytrvale roste, nově láká na Dům přírody v zámečku

25.11.2023 00:55 | STRAŠICE (ČTK)
Tři Trubky dal vystavět rod Colloredo-Mannsfeldů na konci 19. století. VLS teď opravily exteriér, myslivnu a vodní elektrárnu a vybudovaly dvoukilometrovou lesní stezku od parkoviště u Strašic.
Tři Trubky dal vystavět rod Colloredo-Mannsfeldů na konci 19. století. VLS teď opravily exteriér, myslivnu a vodní elektrárnu a vybudovaly dvoukilometrovou lesní stezku od parkoviště u Strašic.
Foto | Tr.ma / Wikimedia Commons
Návštěvnost Chráněné krajinné oblasti Brdy, která je veřejnosti přístupná od roku 2016, vytrvale roste. V letošní turistické sezoně bude zřejmě kolem 100 000 lidí. Od srpna jí pomáhá Dům přírody Brd v areálu památkově chráněného loveckého zámečku Tři Trubky, kam přišlo za tři měsíce 6400 platících návštěvníků. Vojenské lesy a statky ČR (VLS) ho zrekonstruovaly za 81 milionů korun na informační, vzdělávací a zábavní centrum. S ohledem na to, že je uprostřed lesů mimo civilizaci a několik kilometrů od nejbližších parkovacích stání, překonává návštěvnost očekávání, řekl ČTK ředitel VLS Roman Vohradský.
 

"Daří se nám směřovat lidi do lokalit, kde je co nabídnout a kde chceme, aby se soustředili. Nechceme, aby se po kopcích pohybovaly velké skupiny. Každý si samozřejmě může vybrat, jakou stezku chce, ale ta hlavní návštěvnická centra by měla být organizovaná a řízená - měl by to být Dům přírody Brdy a infocentrum v Obecnici," řekl David Novotný, ředitel divize VLS Hořovice, která bývalý vojenský prostor spravuje.

Podle turistů je značení v Brdech husté a kvalitní. Podle Novotného byla od roku 2016 zajištěna dostačující síť pěších i cyklostezek. "V porovnání s ostatními CHKO jsme na tom skoro stejně," uvedl. "Brdy jsou navštěvované ze dvou směrů. Z plzeňské strany jsou největšími taháky Padrťské rybníky. Jordán a Tok jsou spíš navštěvované z příbramské strany," řekl. Díky Domu přírody je teď větší nápor z plzeňské strany.

"Expozice v bývalých hospodářských budovách zámečku popisuje unikátní přírodu na pomezí Středočeského a Plzeňského kraje, ale také zdejší historii," řekl mluvčí VLS Jan Sotona. Věnuje se také vojenské minulosti území, které se stalo prvním výcvikovým prostorem už za první republiky a částečně slouží k výcviku dodnes. Tři Trubky jsou desátým domem přírody Agentury ochrany přírody a krajiny, která buduje moderní návštěvnická zařízení ve významných chráněných územích. O CHKO Brdy a její přírodu je velký zájem, řekl Bohumil Fišer z agentury. Potvrdil to i Tomáš Makaj z Muzea středních Brd ve Strašicích, které je provozovatelem domu přírody a pořádá komentované vycházky.

Tři Trubky dal vystavět rod Colloredo-Mannsfeldů na konci 19. století. VLS teď opravily exteriér, myslivnu a vodní elektrárnu a vybudovaly dvoukilometrovou lesní stezku od parkoviště u Strašic. V nové sezoně chtějí otevřít cyklotrasu ze Tří Trubek, na níž se návštěvníkům zobrazí na mobilní aplikaci "Brdy a Ralsko - Divočina v srdci Čech" vojenská technika na cvičištích a informace o přírodě i historii.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

David Šanc

25.11.2023 01:48
Zlatý vojenský prostor, to tam ještě bylo místo pro přírodu.

Oni Pražáci jsou rozpínaví a všichni se na Václavák nevejdou:-)

Ale já sám jsem turista i čundrák, a rád jsem si top tam s batohem na zádech prochodil - je to krásná a charismatická oblast, jejíž kouzlo snad tkví v té potočnatosti, přehledné lesnatosti a kamenitosti, a ještě esencí něčeho dalšího, což neumím popsat.

Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.11.2023 06:03 Reaguje na David Šanc
1*
Odpovědět

David Šanc

25.11.2023 02:11
Za mne osobně, by byl optimističtější název článku, že návštěvnost oblasti vytrvale klesá, a lépe se daří tetřívkům:-)

Z turistů by zůstali pouze ti, kteří se sami o své vůli zajímají o danou oblast i přírodu a nepotřebují šikovat a verbovat do dané oblasti, pomocí "masových projektů" na zvyšování návštěvnosti. Skuteční zájemci o přírodu si naleznou cesty do zajímavých míst sami, a nepotřebují k tomu žádné naučné stezky ani tabule. Vše ostatní je totiž jen předpolí pro stánky s párky v rohlíku, stezky do oblak, zorbing, nebo brain - storming:-)

Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.11.2023 06:05 Reaguje na David Šanc
Tak jest !
A nakonec lunapark, jako mnohde jinde.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist