https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nepal-chce-presunout-zakladni-tabor-na-everestu-kvuli-tani-ledovce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nepál chce přesunout základní tábor na Everestu kvůli tání ledovce

17.6.2022 14:34 | KÁTHMÁNDÚ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nepál se chystá přesunout základní tábor na nejvyšší hoře světa Mount Everestu. Jedním z důvodů jsou dopady globálního oteplování. Tábor, který v jarní horolezecké sezóně využívá až 1500 lidí, je umístěn na rychle se ztenčujícím ledovci Khumbu. Nový tábor má být v nižší nadmořské výšce, kde se nedrží led celoročně. Informoval o tom server BBC.
 

Vědci tvrdí, že tající voda destabilizuje ledovec, a podle horolezců se v základním táboře stále častěji objevují trhliny.

"Nyní se připravujeme na přemístění a brzy zahájíme konzultace se všemi zúčastněnými stranami," řekl představitel nepálského ministerstva cestovního ruchu Taranath Adhikari. "V podstatě jde o přizpůsobení se změnám, které v základním táboře pozorujeme. Je to nezbytný krok pro udržitelnost samotného oboru horolezectví," dodal.

Tábor se v současnosti nachází v nadmořské výšce 5364 metrů. Nový tábor by měl být o 200 až 400 metrů níže. Plány vycházejí z doporučení výboru, který vytvořila nepálská vláda pro monitorování horolezectví v oblasti Everestu.

Vědci zjistili, že ledovec Khumbu, stejně jako mnoho dalších ledovců v Himálaji, v důsledku globálního oteplování rychle taje a ztenčuje se. Studie vědců z univerzity v britském Leedsu z roku 2018 tvrdí, že úsek poblíž základního tábora se ztenčuje rychlostí jeden metr za rok.

Většinu ledovce sice pokrývají úlomky balvanů, ale jsou tam i oblasti s holým ledem. Právě jejich tání ledovec nejvíce destabilizuje, řekl výzkumník Scott Watson. "Když tato plocha taje, úlomky balvanů, které jsou na jejich vrcholu, se rozpohybují a padají dolů. Tání navíc vytváří vodní plochy. To může být pro horolezce nebezpečné," dodal.

Problém zhoršuje i přítomnost velkého počtu lidí v základním táboře, uvedl člen výboru Khimlal Gautam. "Obrovské množství paliv, jako je petrolej a plyn, které používají horolezci na vaření a topení, má určitě dopad na ledovec," řekl Gautam.

V oblasti současného základního tábora bude navíc podle odborníků v budoucnu přibývat lavin a pádů úlomků skal.

Hlavní nevýhodou níže umístěného tábora ale bude, že prodlouží délku výstupu ze základního tábora do prvního, dalšího záchytného bodu pro ty, kteří na horu vystupují.

Nepálská strana je v současné době stále nejvíce využívanou cestou pro většinu horolezců, kteří na Everest míří. Přibývá ale i těch, kteří výstup začínají v Číně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

17.6.2022 17:12
A co takhle drasticky zvednout ceny, aby tam ubylo lidí.
Vždyť je to tam, jak na Václaváku !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist