https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nespokojeni-zemedelci-protestuji-v-praze-pred-vladou-jeden-z-nich-vysypal-hnuj
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nespokojení zemědělci protestují v Praze, před vládou jeden z nich vysypal hnůj Aktualizováno

7.3.2024 10:51 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ale_Mi / Depositphotos
Zemědělci s traktory a další technikou dnes přijeli do Prahy. Protestní jízdou městem a demonstrací před Strakovou akademií chtěli vyjádřit nesouhlas s dosavadními kroky vlády a prosadit své požadavky. Vláda podle zástupců Agrární komory a Zemědělského svazu nehájí zájmy českých zemědělců. Ministři dali najevo, že jsou připraveni dál jednat, nátlaku a vydírání ale nebudou ustupovat. Podle odhadu Agrární komory (AK) se protestu účastní přes 700 traktorů a dalších strojů a kolem 3500 lidí. Protest zkomplikoval dopravu ráno na příjezdech do Prahy, přes den se tvořily kolony zejména na trase traktorů kolem úřadu vlády a Letné. Policisté ráno zadrželi před vládou řidiče, který složil na silnici a tramvajové koleje hromadu hnoje.
 

Zemědělci začali svými traktory, nákladními vozy i autobusy přijíždět na hranice hlavního města po 05:00, kolem šesté už dorazili první z nich na Letnou, odkud poté s vozy vyrazili na protestní průjezd městem a po 11:00 se přesunuli už bez vozidel k úřadu vlády. Krátce po poledni, podle zemědělců symbolicky pět minut po dvanácté, začala na tomto mástě demonstrace. Na místě bylo podle odhadu zpravodajů ČTK několik stovek lidí.

Jeden ze zemědělců dnes před úřad vlády a na přilehlé tramvajové koleje vysypal hnůj, a omezil tak provoz MHD. Policisté ho zadrželi, je podezřelý z několika přestupků. Hromadu hnoje začali protestující po skončení demonstrace svoji technikou odklízet. Mezi nespokojené farmáře přišel také ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Lidé na něj pískali a pokřikovali Demisi nebo Výborný do hnoje.

Prezident Agrární komory Jan Doležal a předseda Zemědělského svazu Pýcha dnes na demonstraci zopakovali, že vláda nehájí zájmy českých zemědělců a neplné své sliby. Tuzemské zemědělství se podle nich nachází v kritickém stavu a farmáři už nemají kam ustupovat.

Doležal i Pýcha se dnes také opět postavili proti levnému dovozu ze třetích zemí, a to především obilí z Ukrajiny. Roste podle nich ale také import obilovin a olejnin z Ruska. Proti dovozu ze zemí, které nemusí splňovat stejné podmínky jako ty v Evropské unii, je potřeba zemědělce bránit, protože jinak ztrácejí svou konkurenceschopnost, uvedli. Ministr Výborný novinářům řekl, že bude společně s premiérem Petrem Fialou (ODS) požadovat, aby se obilí a olejniny dostaly na sankční seznam proti Rusku.

Vláda podle Doležala a Pýchy dále zhoršila situaci zemědělců tím, že zvýšila daň z nemovitosti nebo sociální pojištění. Není také pravda, že se snaží snižovat byrokratickou zátěž, ta naopak roste, řekli. Pýcha dnes uvedl, že zemědělci bojují o svou existenci a za svou práci nedostávají adekvátně zaplaceno. "Slyšíme jenom sliby," řekl.

Ministr zemědělství dnes demonstrujícím zopakoval, že vláda letos přidá peníze na životní pohodu zvířat a příští rok podpoří dvěma miliardami korun zaměstnanost na venkově slevami na sociálním pojištění u zaměstnanců. Protestující ho překřikovali, ministr několikrát žádal o klid. Akce jako dnešní demonstrace podle něj spíše škodí obrazu českého venkova v očích veřejnosti.

Podle ministra zemědělství si vážnosti situace v zemědělství je vědoma celá vláda. I s ohledem na současný stav veřejných financí ale není možné vyhovět všem požadavkům, řekl. Kritizoval incident s hnojem před úřadem vlády i podle něj porušení slibu, že zemědělský protest nebude blokovat MHD. Svým členům podle něj Agrární komora a Zemědělský svaz také nepředávají úplné informace, proti čemuž se organizace následně ohradily. Výborný zopakoval, že je se zemědělci připraven dál jednat, na ultimáta ale přistupovat nebude, uvedl.

Také podle premiéra Petra Fialy (ODS) vláda tlaku zemědělců ustupovat nebude. Jejich dnešní protest v Praze označil za vydírání. Se zemědělci je vláda připravena jednat, ale u jednacího stolu. Zemědělský sektor má podle premiéra rekordní zisky, dodal. Místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček vyzval v souvislosti s protestem Výborného, aby v podpoře zemědělců zohlednil problémy pramenící z dovozu levných produktů a dotační politiky dalších zemí EU.

Zemědělci zhruba do 11:00 jezdili s traktory po okružní trase okolo Letenských sadů a úřadu vlády. Kolem úřadu vlády, kde zůstala na vozovce velká hromada hnoje ohrazená plotem, byla doprava zablokovaná. Jezdily tam jen zemědělci se svými vozy, tramvaje musely odklonem. Úklid hnoje po domluvě zajistí sami zemědělci, silnici pak podle magistrátu dočistí Pražské služby. Policie už předem vyzývala řidiče, aby do Prahy vůbec nejezdili, případně se vyhnuli trase zemědělců, nebo použili MHD.

Hlavními organizátory dnešního protestu jsou Agrární komora ČR a Zemědělský svaz. Od vlády požadují mimo jiné podporu zaměstnanosti na venkově, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat a vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem, případně nedanění evropské provozní dotace. Dalším požadavkem je, aby vláda aktivně hájila zájmy českých zemědělců v souvislosti s obchodní dohodou s Ukrajinou. Pátým je maximální možné navýšení mimořádné pomoci zemědělcům, pokud to Evropská komise umožní.

Česko stejně jako další evropské státy zažívá protesty zemědělců opakovaně. Někteří z nich demonstrovali 19. února před ministerstvem zemědělství v Praze a protestní jízdou se stovkami traktorů částečně zablokovali magistrálu. Agrární komora a Zemědělský svaz se ale od této akce distancovaly, místo toho se podílely na evropském protestu 22. února proti byrokracii a ekologickým požadavkům v zemědělství či dovozu ze zemí mimo Evropskou unii. Stovky traktorů tehdy zpomalovaly dopravu na hlavních silnicích a u hraničních přechodů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

7.3.2024 12:55
Jenom jeden ?
To ten Západ moc nekopírují !
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

7.3.2024 14:22
Babiš vyhraje volby a on zemědělcům přidá peníze a bude klid.
Státní dluh toho snese.
A až dojde zase nějaká vláda, která bude chtít šetřit, tak budou zase demonstrace a rozlobení zemědělci.
Systémové řešení se u nás nedělá (na to politické strany nemají koule), ani ve školství ani v zemědělství. Prostě se nasypou peníze a je chvilku klid.
Odpovědět
kk

karel krasensky

7.3.2024 14:30
Dejme nájevo,že s těmito protesty nesouhlasíme a zasadme jím uder tím,že přestaneme jíst brambory.Lehce je nahradíme knedlíkem,rýži anebo hranolky
Odpovědět
sv

sv

7.3.2024 20:44 Reaguje na karel krasensky
Ve tvém případě by stačilo kdybys vyndal svou palici z prostoru mezi puťkovýma půlkama.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.3.2024 14:34
Prof. Hindls správně říká, že se bude muset jednat, ač to premiér ("pod nátlakem") odmítá. Pod ekonomickým, byrokratickým a GD nátlakem pracují zemědělci, a je proto logické, že se brání (a zlobí). Úspornému balíčku říkám "úporný" balíček, protože správný politik nikdy neřekne nikdy. Holdingy čekají, až to ti menší položí, aby se jich (jejich půdy) mohli ujmout. I v zemědělství je potřebná diverzifikace, a je třeba naslouchat všem, i těm, za koho nikdo nelobbuje, resp. nedostatečně. Akce se mi líbila, jen zbytečně utnuli živé vysílání, aby Daniel S. honem sdělil národu, že v jižních Čechách bylo zemětřesení. Ač by to stačilo říct ve večerních zprávách, bylo třeba odvést pozornost jinam...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.3.2024 15:44 Reaguje na Karel Zvářal
Na Prima News vysílali živě od 12.00 do 12.40 a ne jako ty útržky na
ČT 24. Navíc to moc nekomentovali a nechali na divácích o čem to je.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.3.2024 17:33 Reaguje na Břetislav Machaček
Díky za upozornění pro příště. Byly tam dobré rozhovory s účastníky, ale většinou jen obraz, obsah diskuse utajen. Nejvíc se mi líbilo, jak říkal pan R., že tam nedojeli z recese. Ale všechna čest, že tam ministr vydržel dobrou půlhodinu, nejvíc mě rozčiloval řvoun z protestujících, který absolutně kazil dojem těm ukázněným. Se divím, že mu nedali roubík...
Odpovědět
sv

sv

7.3.2024 20:46 Reaguje na Karel Zvářal
"Jednat" A jak? Zastřelit bureše, za to že podepsal green deal?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.3.2024 21:23 Reaguje na sv
Sváťo, dokážeš slepit větu, kde se nevyskytuje bába nebo puťkovy půlky? To dnešní dění neřídí ani KG, ani St. Pokud nejsme schopni uhlídat cestu dovážených produktů, proč tu neschopnost si léčíme buzerací poctivých producentů? Myšlenku GD schvaluji, podepsal bych ji také, jen "nějakým způsobem" bych to provedení nehnal jak zdutou kozu.
Odpovědět
sv

sv

8.3.2024 13:34 Reaguje na Karel Zvářal
Když schvaluješ, karlíku, tak jistě nebudeš mít problém náklady na green deal spolu s podepisovačem burešem rukou společnou a nerozdílnou uhradit. Protože ta "buzerace" nevyplývá z pašovaného obilí, které rusáci ukradli na Ukrajině ale právě z green dealu. Už máš nachystáno pár stovek miliard, karlíku?
Odpovědět
PE

Petr Elias

8.3.2024 09:01
Tak toho jezeďáka řádně opokutovat a ať ten bordel uklidí. A snad dostal pořádnou pokutu i ten moula jezeďák, který vjel do tunelu v protisměru.. :D
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

11.3.2024 08:28
co to je vysypat korbu hnoje na cestu ! měli to nafrunkat rozmetačem na vchod ministerstva nebo radnice, tak jak to před časem udělali či dělají ve Francii. tam to dělali už v době kdy tady na protest max. vylili na pole pár l. zkaženého mlíka.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist