https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-studie-spojuje-s-pandemii-vice-nez-osm-milionu-tun-plastoveho-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová studie spojuje s pandemií více než osm milionů tun plastového odpadu

12.11.2021 15:59 | BERLÍN (ČTK)
Pandemie covidu-19 přinesla zvýšené využívání jednorázových plastových předmětů, jako jsou ochranné pomůcky pro zdravotníky, ale také materiálů používaných při doručování pokrmů či jiného zboží.
Pandemie covidu-19 přinesla zvýšené využívání jednorázových plastových předmětů, jako jsou ochranné pomůcky pro zdravotníky, ale také materiálů používaných při doručování pokrmů či jiného zboží.
Foto | philippe spitalier / Unsplash
Lidstvo za rok a půl pandemie vyprodukovalo přibližně 8,4 milionu tun plastového odpadu souvisejícího se šířením covidu-19. S takovýmto odhadem přichází tým vědců z Číny a Spojených států ve studii publikované tento týden odborným časopisem Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Většinu odpadu podle autorů vytváří nemocnice.
 

Pandemie covidu-19 přinesla zvýšené využívání jednorázových plastových předmětů, jako jsou ochranné pomůcky pro zdravotníky, ale také materiálů používaných při doručování pokrmů či jiného zboží. Nová studie přináší první konkrétní odhad rozsahu výsledného odpadu, jakož i poznatky o osudu těchto materiálů ve světových oceánech, uvádí v tiskové zprávě Kalifornská univerzita v San Diegu (UCSD).

Analýza vzešla ze spolupráce této americké instituce s Nankingskou univerzitou v Číně. Čtveřice vědců dospěla mimo jiné k závěru, že asi 26.000 tun plastového odpadu spojeného s pandemií se dostalo do oceánů. Odhad celkového objemu vyprodukovaného odpadu se týká období od začátku pandemie do 23. srpna letošního roku, přičemž autoři studie uvádí možnou odchylku ve výši 1,4 milionu tun. Nemocnice podle nich stojí za 73 procenty globálního součtu, přičemž 72 procent odpadu vzniklo v Asii.

"Když jsme se pustili do výpočtů, překvapilo nás zjištění, že množství zdravotnického odpadu výrazně převyšuje množství odpadu od jednotlivců a že velká část toho přichází z asijských zemí, ačkoli většina případů covidu-19 byla jinde," komentovala výsledky Amina Schartupová z oceánografického institutu při UCSD. "Největšími zdroji dodatečného odpadu byly nemocnice v oblastech, které už před pandemií nezvládaly zpracovávat odpad," dodala.

Deník Los Angeles Times ve čtvrtečním komentáři podotýká, že svět před pandemií produkoval asi 300 milionů tun plastových předmětů na jedno použití, takže několikatunový nárůst spojený s pandemií by nebyl nijak dramatický. Svědčí ale podle něj o nepříznivém trendu. "Ve zdravotnictví v mnoha případech nelze plasty dost dobře nahradit, obzvláště pokud jde o ochranné vybavení. Proto je zcela nezbytné, abychom se zaměřili na omezení spotřeby postradatelných jednorázových plastů," uvádí list.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

12.11.2021 17:03
Pandemie zcela jistě jednou skončí a planeta a příroda si oddechne.Nad českou kotlinou zavladné zvláštní ticho a klid přerušované jen krakoraním hejn krkavcu,hvízdotem meluzíny v opuštěných domech a výtím potulných psích smeček.Jen kdesi v bruntalských lesích bude přežívat malý kmen Bruntalcu žívící se lovem ryb,žáb a sběrem lesních plodu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.11.2021 19:16 Reaguje na karel krasensky
Tutově přežijí Lanžhotčani, blbost je věčná.
Odpovědět
kk

karel krasensky

12.11.2021 19:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to jsi na tom hodně dobře
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.12.2021 07:48
Problematika zamořování ŽP odpady je důležitější než boj proti antropogenním emisím CO2.
Protože však neslibuje zisky, ale pouze náklady ,je účelově opomíjena a tváříme se, že neexistuje.
Tlak na masívní růst OZE,e-mobilitu a úložiště energií jednoznačně strmě produkci toxických odpadů navýší, nepočítaje v to další rabování potřebných surovin pro "Green Dealy" všeho ražení zejména v přírodních oblastech.

Sem však Sauronovo oko z kazatelny Evropské komise v Bruselu nedohlédne.
Ke škod nás všech.
Odpovědět
IB

Ivan Babůrek

20.12.2021 05:07
Jednorázové plastové pomůcky jistě pomáhají se zvládáním pandemie. Dost těžko si lze představit takový provoz jen s mateiály dostupnými před sto lety. Co však zaostalo, je smysluplná recyklace těchto plastových pomůcek, které se většinou řadí mezi zdravotně nebezpečný odpad.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist