https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nove-druhy-brouku-se-jmenuji-podle-draku-ze-serialu-hra-o-truny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nové druhy brouků se jmenují podle draků ze seriálu Hra o trůny Video

2.1.2019 01:10 (ČTK)
Po dracích z oblíbeného fantasy seriálu stanice HBO Hra o trůny pojmenoval americký entomolog tři nově objevené druhy brouků.
Po dracích z oblíbeného fantasy seriálu stanice HBO Hra o trůny pojmenoval americký entomolog tři nově objevené druhy brouků.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Po dracích z oblíbeného fantasy seriálu stanice HBO Hra o trůny pojmenoval americký entomolog tři nově objevené druhy brouků. Brouci z čeledi vrubounovitých, do které patří například chrousti, zlatohlávci či nosorožíci, se nyní jmenují po Drogonovi, Rhaegalovi a Viserionovi, věrných průvodcích postavy Daenerys z rodu Targaryenů, informovala agentura AP.
 

Profesor Brett Ratcliffe z univerzity v Lincolnu v americkém státě Nebraska vybíral označení pro celkem osm nových druhů brouků. Tři z nich se rozhodl pojmenovat po dracích z fantasy ságy spisovatele George R. R. Martina Píseň ledu a ohně, která se stala předlohou úspěšného seriálu Hra o trůny.

Nové druhy vrubounovitých se jmenují latinsky drogoni, viserioni a rhaegali. Zatímco první dva lze najít v Kolumbii a Ekvádoru, třetí druh se vyskytuje ve Francouzské Guyaně.

Ratcliffe přiznal, že je fanouškem seriálu, jehož děj se odehrává převážně v Sedmi královstvích Západozemí. Jména po třech dracích vybral ale hlavně proto, aby upoutal pozornost široké veřejnosti a upozornil na přírodní bohatství planety i na to, že mnoho druhů zvířat a rostlin se stále nepodařilo objevit a popsat.

"Když vytvoříte jména, jako jsou tato, uděláte to, abyste získali trochu známosti a pozornosti od veřejnosti," řekl Ratcliffe. "Stále objevujeme život na Zemi. Čtvrtina živých tvorů na Zemi jsou brouci. Ještě jsme je všechny neobjevili. Nejsme tomu ani blízko," dodal profesor entomologie, který podle svých slov během padesátileté kariéry pojmenoval již stovky nových druhů hmyzu, a nacházet nová jména je pro něj stále složitější.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

2.1.2019 18:36
Z typu kresby je zřejmé, že se jedná o jeden a tentýž druh brouka. K odlišnostem ke zbarvení došlo izolací jednotlivých populací cizím vlivem, např. kácením lesů. Bohužel kdejaký bezvýznamný vědec se proslaví tím, že trochu odlišného jedince jakéhokoliv druhu označí za druh nový, jím objevený. Rozdrobování živočišných druhů na několik dalších je moderní nešvar, sloužící pouze vědcům a jejich egu, ale škodí vlastním živočichům. Viz příklad severního bílého nosorožce. Tak dlouho se nesmělo asi ani vyslovit myšlenku na spáření s černými nosorožci, až ti bílí zestárli a nyní se za miliony dolarů dělá totéž uměle. Úspěch není zaručen a hrozí zcela zbytečně ztráta celé významné genetické větve nosorožců.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist