https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-misto-reditele-inspekce-zivotniho-prostredi-se-uchazi-deset-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O místo ředitele inspekce životního prostředí se uchází deset lidí

20.1.2023 15:51 | PRAHA (ČTK)
Složky s dokumenty.
Složky s dokumenty.
Do druhého kola výběrového řízení na místo ředitele České inspekce životního prostředí (ČIŽP) se přihlásilo deset uchazečů, sdělila mluvčí ministerstva životního prostředí (MŽP) Lucie Ješátková. Zájemci se mohli hlásit do čtvrtka 19. ledna, kdy okolo poledne evidovalo MŽP sedm přihlášek. Následně přibyli další tři kandidáti. Nový ředitel má být podle Ješátkové znám do měsíce.
 

Bývalý ředitel Erik Geuss podal v říjnu loňského roku žádost o odvolání z funkce k 7. prosinci. V květnu loňského roku avizoval záměr odstoupit kvůli politickým tlakům, které cítil po otravě řeky Bečvy v září 2020. Odmítá, že by inspekce během hledání příčin znečištění řeky postupovala nesprávně. V květnovém rozhovoru pro Radiožurnál uvedl, že svého nástupce by chtěl varovat zejména před byznysem s nebezpečnými odpady, který považuje za velký problém.

Podle Ješátkové je vedením ČIŽP v současné době pověřen dosavadní ředitel odboru technické ochrany životního prostředí a integrované prevence Lukáš Kůs.

V původním výběrovém řízení, které se konalo ke konci loňského roku, neuspěl žádný z tehdejších kandidátů. Podle informací serveru Hospodářské noviny se ve zrušeném výběrovém řízení ucházel o post šéfa inspekce současný ředitel oblastního inspektorátu Praha Václav Beroušek či náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský.

Od 1. ledna se podle novely služebního zákona mohou do nynějšího řízení přihlásit i zájemci mimo státní službu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

20.1.2023 22:00
Pokud nebude pořádně a dle zákoba vyšetřena role ČIŽP v kauze otravy Bečvy, nebude ta organizace nikdy plnit funkci, kvůli byla zřízena a za kterou je placena. Prostě jí nikdo nebude věřit.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.1.2023 07:20
ČIŽP by potřebovala pořádně vyvětrat. Přál bych si , aby zcela změnila svůj přístup zejména ve spolupráci s veřejností.
Zde mám na mysli zejména předávání informací o stavu ŽP, kde se doposud chovala jako inkvizice.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist