https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-uspely-u-soudu-se-zalobou-v-kauze-tezby-sterkopisku-na-hodoninsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce uspěly u soudu se žalobou v kauze těžby štěrkopísku na Hodonínsku

7.3.2023 00:14 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Krajský soud v Brně zrušil rozhodnutí Českého báňského úřadu o stanovení dobývacího prostoru pro těžbu štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku. Věc vrátil úřadu k dalšímu řízení, řekla ČTK mluvčí soudu Klára Belkovová. Proti zamýšlené těžbě firmy České štěrkopísky bojují obce i kraj kvůli obavám ze znečištění pátého největšího zdroje pitné vody pro více než 100 000 lidí. Podle kanceláře Frank Bold Advokáti, která zastupuje obce, soud považuje za nedostatečné znalecké posudky. Mluvčí báňského úřadu Bohuslav Machek ČTK řekl, že úřad o dalším postupu rozhodne po vrácení spisu a napadeného rozhodnutí. Soud rozhodnutí úřadu v dané věci zrušil i v minulosti. Společnost České štěrkopísky uvádí, že těžba zdroj vody neohrozí a může být vodě naopak prospěšná. Mluvčí firmy Petr Dušek v reakci na rozhodnutí soudu uvedl, že rozsudek je prohrou pro všechny.
 

U soudu uspěla společnost Vodovody a kanalizace Hodonín spolu s několika obcemi jako například Moravský Písek nebo Hodonín. "Obávaly se zejména snížení kvality nebo vydatnosti zdroje vody v důsledku těžby a namítaly, že nebyly dostatečně posouzeny potenciální negativní vlivy těžby," uvedla Pavla Hloušková z kanceláře Frank Bold.

Podle ní soud konstatoval, že vyhotovené znalecké posudky jsou nedostatečné. Týká se to i těch, ze kterých vycházelo vyhodnocení vlivu na životní prostředí (EIA). "V praxi to znamená, že bude potřeba vliv těžby opětovně řádně posoudit," řekl advokát Pavel Černý z kanceláře Frank Bold Advokáti. V minulosti na nesrovnalosti poukazovala i bývalá ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL), která z Hodonínska pochází a v boji proti těžbě uspořádala i pochod.

Podle Machka může úřad i vedlejší účastník České štěrkopísky podat kasační stížnost u Nejvyššího správního soudu. "O dalším postupu Český báňský úřad rozhodne po vrácení spisu a napadeného rozhodnutí soudem," řekl Machek. Podle něj však z rozsudku vyplývá, že úřad dodržel zákonem stanovený procesní postup a správně vymezil okruh účastníků. "Krajský soud zejména zpochybnil znalecká posouzení a jeden z podkladů pro vydání rozhodnutí," poznamenal Machek.

Soud nezrušil rozhodnutí úřadu o stanovení dobývacího prostoru pro těžbu u Moravského Písku poprvé. Vodovody a kanalizace i obce byly se žalobou úspěšné i v roce 2020. Stanovení dobývacího prostoru přitom neznamená povolení k těžbě. O té musí úřad rozhodnout v dalším řízení až poté, co bude platné rozhodnutí o stanovení dobývacího prostoru.

Spor o těžbu štěrkopísku se táhne několik let. Zdroj pitné vody Bzenec-komplex je na pomezí Moravského Písku na Hodonínsku v Jihomoravském kraji a Uherského Ostrohu na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji. Zásobuje vodou 140.000 lidí. Je to pátý největší zdroj v republice.

Podle firmy těžba zdroj vody neohrozí. Připomněla těžbu v nedaleké Ostrožské Nové Vsi, kde vzniklo jezero, které je podle firmy rekreačním rájem. "Z druhé strany je z něj čerpaná pitná voda téměř kojenecké kvality," uvedla už dřív v prohlášení firma. Její mluvčí Dušek rozsudek označil za prohru pro všechny. "Ani po 18 letech stále není jasné, zda se u Uherského Ostrohu bude těžit, či nikoliv. Bavíme se přitom o surovině, kterou nelze získat jinak než těžbou a které má region již nyní kritický nedostatek," uvedl Dušek. Za pozitivní má to, že soud učinil rozhodnutí kvůli nedostatkům v odborné, rozsáhlé a složité dokumentaci, aniž přisvědčil mnoha argumentům odpůrců těžby o údajném ohrožení zdroje pitné vody. "Navíc soud naznačil, že i těžené ložisko štěrkopísku o šířce 620 metrů by samo o sobě mělo být dostatečnou ochranou bariérou jímacích vrtů," uvedl Dušek a dodal, že po doručení odůvodnění firma zváží další postup.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

rl

rýpal lesní

7.3.2023 05:10
V první řadě je nutné poukázat na to, že ze značky (ČTK) nelze určit KDO zprávu zadával, zda příslušný soud, nebo některá ze stran sporu, či státní orgán. Informace je tedy spíše PR. <br>
V druhém bodě je potřeba upozornit na účelovou nepravdu, čili dezinformaci, uvedenou v článku, že je pravdou (dle mínění Českých štěrkopísků) že těžba v PHO vodního zdroje vodu neohrozí, a uvést na pravou míru naprostý výmysl o rekreačním využití dané lokality v případě těžby štěrku, agumentací obdobnou lokalitou v Ostrožské Nové Vsi. Jednak již ve stanovení PHO je rekreační využití (koupání, sporty, stanování a pod.) v rozhodnutí o stanovení vodního zdroje na území VZ toto zakázáno, jednak se nezakládá plně na pravdě, neboť i v ONV se vymísťují nelegální stavby a chatky, omezuje se užívání, jak cestou územního plánu, tak cestou rozhodnutí SÚ Uh. Hradiště, a vstup (a zejména vjezd) je režimový. Situace tam vznikla letitým stavem bezkoncepčnosti, jak lidovckými radními na obci, tak nečinností a nespoluprácí úřadů, majících toto na starosti. Výsledkem je spor s chataři a pokud je známo, jedná se také o soudní rozhodování. T2žba štěrku v takové lokalitě je vždy vneseným problémem, který trvá a nelze nikdy vyloučit negativní dopad na stav vodního prostředí. O tom však ČŠ taktně a účelově mlčí. <br>
Samotnou kapitolou je vliv zástupců volených za KDU-ČSL, kteří mnohdy sehráli dvojakou úlohu, a ten, kdo obě lokality zná, přesně ví, o čem je řeč. Poznají se tím, že mají tzv. víceobročí, a jejich sedínky jsou vždy v teplém a polstrovaném křesle, dohozeném kamarády, kteří za to něco chtějí.
<br>
A úředníci ? Čím delší spor, a čím se věc více táhne, tím je jistější pozice úředníka, neboť, jak dlouho problém trvá, tak dlouho je úředník dobře a výnosně živ. A přitom by stačilo jen v počátcích řádně konat. <br>
Na dříve napsaných příspěvcích bych i po letech neměnil ani ň. <br>
Občasně přispívající <rýpal lesní>.

Odpovědět
PM

Petr Michna

10.3.2023 08:48
Soud je nucen opakovaně rušit nezákonná, věcně nesprávná rozhodnutí ČBÚ a mluvčí tohoto úřadu se chlubí, jak jeho úřad dodržuje procesní postupy. Z předchozího rozsudku Krajského soudu v Brně ze dne 6.10.2020 č.j.: 31 A 112/2020-404 plyne, že jen na náhradách nákladů řízení úspěšným žalobcům musel tento úřad zaplatit 143.218,- Kč. Text nynějšího rozsudku KS v Brně dosud není zveřejněn, ale lze předpokládat, že výše náhrad nákladů řízení bude obdobná. Mluvčí ČBÚ uvedenou částku už jistě zná a mohl by o ní informovat veřejnost, včetně toho, že tyto statisícové částky jeho úřad platí z peněz daňových poplatníků - v důsledku nekvalitní práce jeho úředních osob. Řízení o stanovení dobývacího prostoru vedou orgány státní báňské správy už téměř 7 let, přesně ode dne 26.5.2016. Jejich hlavní problém spočívá v tom, že nejsou schopny zjistit skutečný stav věci, o němž nejsou důvodné pochybnosti. Za relevantní považují jen "odborné" podklady, vyhotovené za peníze těžaře a ostatní stanoviska a posudky renomovaných hydrogeologů odmítají. Jinými slovy - neposuzují věc objektivně, nýbrž straní těžební společnosti. Úřadem zohledněné znalecké posudky a podklady (použité už v procesu EIA) však nevychází ze skutečných hydrogeologických poměrů v daném území, ale byly vypracovány účelově tak, aby umožnily těžbu štěrkopísku. Chtěl bych se dožít toho, kdy jejich autoři ("pseudohydrogeologové"), kteří vědomě nepravdivě upravovali tyto výchozí podklady pro posudky, budou hnáni k zodpovědnosti. Není přece možné, aby na jednu a tutéž věc existovaly dva diametrálně rozdílné posudky soudních znalců. Neměl by být problém zjistit, z čeho který znalec vycházel, jaká je skutečnost a kdo z nich má pravdu. Rizika, vyplývající z případné těžby štěrkopísku a ze souvisejících činností na vodní zdroj "Bzenec-komplex" orgány státní báňské správy v tomto případě dlouhodobě účelově podceňují a v důsledku toho rozhodují nezákonně.
O nějakém "rekreačním ráji" u jezer vzniklých těžbou štěrkopísku u Ostrožské Nové Vsi nemůže být řeč. Nejedná se o rekreační oblast, viz:´
https://www.mesto-uh.cz/vodni-zdroj-ostrozska-nova-ves
Odpovědět
rl

rýpal lesní

10.4.2023 20:28 Reaguje na Petr Michna
1*
<rl>
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist