https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranu-klimatu-a-zivotniho-prostredi-podpori-stat-53-miliony-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochranu klimatu a životního prostředí podpoří stát 53 miliony Kč

11.4.2018 04:53 (ČTK)
Snahou je zvýšit čerpání z programu LIFE ve prospěch příjemců z České republiky a zajistit podporu projektům, jejichž výsledky mají pozitivní dopad v oblasti životního prostředí a klimatu. / Ilustrační foto
Snahou je zvýšit čerpání z programu LIFE ve prospěch příjemců z České republiky a zajistit podporu projektům, jejichž výsledky mají pozitivní dopad v oblasti životního prostředí a klimatu. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Projekty na ochranu životního prostředí a klimatu se mohou ucházet o peníze z národních zdrojů. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) rozdělí 53 milionů korun mezi žadatele, kteří dosáhnou na peníze z evropského programu LIFE, chybí jim ale částka na spolufinancování. Peníze od ministerstva se dají využít i na přípravu projektů. Uvedl to včera Oto Klikar z oddělení programů EU na MŽP. Loni se o evropské peníze ucházelo 20 českých projektů, zatím není rozhodnuto, které uspěly.
 

"Snahou je zvýšit čerpání z programu LIFE ve prospěch příjemců z České republiky a zajistit podporu projektům, jejichž výsledky mají pozitivní dopad v oblasti životního prostředí a klimatu. Finanční podpora z národních zdrojů by měla zajistit lepší zapojení nevládních organizací, veřejné správy a podnikatelských subjektů," uvedl Klikar.

Loni o evropské peníze požádalo například sdružení Arnika, které se chce postarat o ochranu brouka páchníka hnědého v Poodří, nebo Technická univerzita v Liberci s projektem na čištění vod od pesticidů pomocí mokřadů. Z dvaceti podaných žádostí ministerstvo vyhodnotilo šest jako nejnadějnějších a zavázalo se, že je v případě úspěchu podpoří dalšími penězi. Z programu LIFE lze čerpat zpravidla 85 procent výdajů, částka z ministerstva pokryje 15 procent, nejvýš ale deset milionů korun u jednoho projektu. Jaké projekty podané loni uspěly, bude známo v létě.

V minulosti peníze z evropského programu získal například Jihočeský kraj, a to na ochranu důležitých druhů rostlin a živočichů na místech se statusem Evropsky významných lokalit. Celkem získal kolem 130 milionů korun. Loni se do LIFE přihlásilo více než 600 projektů z různých evropských zemí. Počet těch z Česka se v posledních letech mírně zvyšuje, v roce 2015 do Bruselu odešlo 15 žádostí, o rok později 16 a loni 20.

"Z celkové alokace máme vyčerpáno již 91 procent prostředků, což nás řadí mezi úspěšné členské státy," uvedl ředitel odboru finančních nástrojů MŽP Tomáš Kažmierski. Podávání žádostí se částečně zjednodušilo. V podprogramu věnovaném životnímu prostředí stačí podat nejprve jen koncept, a až při jeho přijetí žadatel návrh doplní. U podprogramu pro ochranu klimatu se podmínky nezměnily, návrh musí být detailní od začátku.

Program LIFE pro roky 2018 až 2020 obsahuje téměř 1,7 miliardy eur (cca 43 miliard Kč), z toho více než 1,2 miliardy jsou určené pro podprogram na ochranu prostředí. Zbývající část je vyhrazená pro projekty týkající se klimatu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist