https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/olomoucky-kraj-prispeje-na-vysadbu-stromu-podel-cest-i-peci-o-stare-aleje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Olomoucký kraj přispěje na výsadbu stromů podél cest i péči o staré aleje

4.8.2023 17:51 | OLOMOUC (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Olomoucké hejtmanství vypsalo nový dotační program zaměřený na výsadbu stromů podél cest, zeleně v krajině i péči o památné stromy a aleje. Žadatelům o tyto dotace rozdělí bezmála 1,5 milionu korun, sdělil krajský radní Martin Šmída (Piráti a STAN). Dotační program vychází z Programu rozvoje územního obvodu Olomouckého kraje na období 2021 až 2027 s výhledem do roku 2030.
 

"Staré památné aleje kolem cest vyžadují péči, především v podobě prořezávání větví. Na některých místech je zase potřeba vysadit aleje nové. Jedná se o důležité aktivity, které zlepšují životní prostředí kolem nás, proto mají krajskou podporu," zdůvodnil Šmída vypsání dotačního programu. Maximální výše dotace na jednu akci činí 150 000 korun, minimální částka byla stanovena na 5000 korun. O dotace mohou podle Šmídy žádat fyzické i právnické osoby. Žádosti lze podávat do 4. srpna.

Olomoucký kraj měl už v roce 2011 jako první v tuzemsku zpracovanou elektronickou databázi alejí na svém území. Tvůrci ze sdružení Arnika a Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého si od ní slibují koncepční přístup k alejím a především zastavení kácení alejí a zavedení pravidelné odborné péče. Databáze obsahuje stovku stromořadí. Nejdelší aleje jsou na Prostějovsku, jde ale o aleje ovocných stromů. K nejzajímavějším stromořadím patří podle autorů například alej nářků v Jeseníku, alej u hradu Helfštýn nebo v Náměšti na Hané. Nejvíce nových alejí přibývá v souvislosti s rekonstrukcemi silnic.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

4.8.2023 18:40
Kolem silnic aleje nepatří. Vždyť jsou nebezpečné pro lidi i zvířata.
Naopak kolem cest aleje patří, jako taková síť biokoridorů.
Odpovědět
Pe

Petr

4.8.2023 19:38 Reaguje na Slavomil Vinkler
Nebezpeční jsou vždy jen lidé stromům. Nenapadá mě jediný případ, kdy by strom byl nebezpečný lidem a zvířatům tím, že někde roste.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

4.8.2023 19:47 Reaguje na Petr
Pro příklad nemusíte chodit daleko- staré vyhnilé výsadby topolů, vlašských či osik u silnic. Pády větví, i mohutných, nejsou vůbec vyjímkou.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

4.8.2023 19:55 Reaguje na pavel peregrin
Ale to je věc údržby a ta je většinou blokována zelenými spasiteli světa !
Odpovědět
pp

pavel peregrin

4.8.2023 20:10 Reaguje na smějící se bestie
Ano, a proto vítám, že konkrétně topolové aleje jsou bez pardonu likvidovány.
Odpovědět
Pe

Petr

4.8.2023 19:56 Reaguje na pavel peregrin
Ne. Toto nijak neznamená, že jsou stromy nebezpečné. Nebezpečný může být ten pád větve, nebo stromu, ale ne strom samotný. Stejně tak může spadnout cokoliv jiného. Já nevím, třeba klasika květináč z okna. A jsou proto květináče nebezpečné? No nejsou. To jen souhra náhod může způsobit něco, co s běžným stavem nemá nic společného, a co lze do určité míry předvídat a vyhýbat se tomu.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

4.8.2023 20:09 Reaguje na Petr
To už moc filozofujete a na výsledku to nic nemění. Větev neroste sama, je součástí toho stromu. Pokud je silnice v délce 10 km osázena topoly, tak při silném větru je jízda kupříkladu na kole pod takovýmito stromy smrtelná ruleta.
Odpovědět
Pe

Petr

4.8.2023 20:12 Reaguje na pavel peregrin
To bylo pouhé vysvětlení skutečnosti, že stromy nejsou nebezpečné.
Napsat že stromy jsou nebezpečné nejde, byl by to nesmysl. Stejně jako by byl nesmysl napsat, že květináče jsou nebezpečné. Snad rozumíte.
Odpovědět
Pe

Petr

4.8.2023 20:14 Reaguje na pavel peregrin
Že někdo jede na kole topolovou alejí za silného větru přece není způsobené těmi stromy a není to jejich vina. Ty stromy za to nemůžou.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

4.8.2023 20:46 Reaguje na Petr
Tedy dobře, lépe by bylo napsat- strom se stává nebezpečným díky člověku, který jej neuváženě zasadil na nevhodné místo.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

4.8.2023 20:49 Reaguje na pavel peregrin
1* Zbraň není nebezpečná, takovou se stává v rukou maniaka.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.8.2023 11:25 Reaguje na pavel peregrin
Schopnost člověka se plné věnovat řízení svého povozu je často snižována jinými stavy své duševní újmy mne nenapadá nevhodné místo kde by stromy v aleji nemohli být
Odpovědět
Pe

Petr

4.8.2023 19:49 Reaguje na Petr
Ale vlastně ano. Na Madagaskaru roste strom, který dokáže otrávit a zabít i člověka pouhou vůní květů.
Ale my nejsme na Madagaskaru.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

4.8.2023 19:53 Reaguje na Slavomil Vinkler
Stromy u silnic nevadí, když jsou za škarpou a patřičně ošetřovány.
Staré aleje jsou nebezpečné jenom těm, kteří tam jezdí jako do by tek - pravdou je, že ty stromy moc údržby nezažijí a chybí jim v dnešní době patřičné reflexní značení/dřív je natírali bílou barvou ( 1m šířka ).
Jo, u cyklostezek zatím nic moc neroste !
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

5.8.2023 06:42 Reaguje na smějící se bestie
Já zastávám názor, že stromy u silnic přitahují zvěř, která pak hyne pod auty a při nehodě, pádu, náledí atd. jsou nebezpečí i pro procházející a jedoucí. Jednoznačně ano, sázet kolem cest a stezek.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.8.2023 09:55 Reaguje na Slavomil Vinkler
Aleje u silnic fungují též jako větrolamy -
ano, mají být udržované tak, aby nevadily dopravě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist