https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravske-radvanice-jako-prvni-letos-precerpaly-letosni-smogovou-kvotu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravské Radvanice jako první letos přečerpaly letošní „smogovou kvótu“

23.3.2016 13:07 | PRAHA (Ekolist.cz)
Také další stanice, na kterých byl letos překročen denní limit nejčastěji se nacházejí v Moravskoslezském kraji
Také další stanice, na kterých byl letos překročen denní limit nejčastěji se nacházejí v Moravskoslezském kraji
Foto | Petr Štefek / Wikimedia Commons
Po třicet pět dní je povoleno na měřicích stanicích překročit denní limit pro prachové částice (PM10). Stanice Ostrava Radvanice v sousedství průmyslového komplexu ArcelorMittal zaznamenala takových dní letos už 38. Stala se tak prvním místem v Česku, kde byla přečerpána tzv. „smogová kvóta“.
 

„Podle údajů ČHMÚ monitorovací stanice Ostrava-Radvanice ZÚ překročila denní limit 36krát už 16. března a zatím byl limit překročen od počátku roku 38krát," Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví. Radvanice podle něj dlouhodobě překračují limity i pro jemný prach (PM2,5) i doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO). „Průměrná roční koncentrace jemného prachu za rok 2014 zde překročila doporučení WHO pro ochranu lidského zdraví asi 3,6krát. Radvanice tak obrazně řečeno hraje jakousi evropskou 'smogovou extraligu'. Srovnatelně velké zamoření jemným prachem mají totiž jen neznečištěnější oblasti Polska, Bulharska či severní Itálie,“ pokračuje Šuta. Radvanice podle něj patří taklé mezi vůbec nejzamořenější místa rakovinotvorným benzo-a-pyrenem v Evropě.

Také další stanice, na kterých byl letos překročen denní limit nejčastěji se nacházejí v Moravskoslezském kraji. V Ostravě-Radvanicích OZO 30x, v Orlové 28x, Bohumíně 26x, ve Věřňovicích 25x, Šunychlu 24x. Mimo Moravskoslezský kraj má zatím nejvíce překročení denního limitu pro prach stanice Brno-Zvonařka, a to 24krát.

Jako polétavý prach se obvykle označují částice s průměrem menším než 10 µm (PM10), jako jemný prach pak částice menší než 2,5 µm (PM2,5). Krátkodobé vdechování prachu zvyšuje počet zánětlivých onemocnění plic, působí negativně na srdečně-cévní systém, vede ke zvýšení počtu hospitalizací a k vyšší úmrtnosti. Dlouhodobé působení prachu zhoršuje plicní funkce u dětí i dospělých, zvyšuje počet chronických obstrukčních onemocnění plic a snižuje délky dožití hlavně v důsledku úmrtí na srdečně-cévní a plicní onemocnění. „Studie zdravotního stavu dětí v Ostravě prokázala, že děti narozené a bydlící po 6 let v nejznečištěnější oblasti Ostrava východ měly třikrát vyšší výskyt lékařem diagnostikovaného průduškového astmatu a nejméně dvakrát vyš ší výskyt atopického ekzému a alergické rýmy než děti narozené a žijící ve zbytku Ostravy,“ upozornil Šuta.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist