https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravsti-ibisi-skalni-posili-populaci-techto-vzacnych-ptaku-ve-spanelsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravští ibisi skalní posílí populaci těchto vzácných ptáků ve Španělsku

9.10.2022 00:17 | OSTRAVA (ČTK)
Ibis skalní se v minulosti vyskytoval v Evropě, a to ve Švýcarsku, Německu, Rakousku, Španělsku či Itálii, ale také v severní Africe a na Blízkém východě. Kvůli ztrátě přirozeného prostředí, ilegálnímu lovu a kladení otrávených návnad byl na mnoha místech vyhuben.
Ibis skalní se v minulosti vyskytoval v Evropě, a to ve Švýcarsku, Německu, Rakousku, Španělsku či Itálii, ale také v severní Africe a na Blízkém východě. Kvůli ztrátě přirozeného prostředí, ilegálnímu lovu a kladení otrávených návnad byl na mnoha místech vyhuben.
Foto | E. Gombala / Zoo Ostrava
Dvě mláďata ibisů skalních odchovaná v letošním roce v ostravské zoo posílí populaci těchto vzácných ptáků ve Španělsku. Zoo je bezplatně poskytla v rámci repatriačního projektu. Celkově už jich takto věnovala 16, většina z nich létá ve volné přírodě, řekla ČTK mluvčí zahrady Šárka Nováková.
 

"Ibis skalní je jedním z nejohroženějších ptačích druhů. Ve volné přírodě se vyskytuje pouhých asi 250 dospělých jedinců. Vypouštěním mladých ptáků odchovaných v zoologických zahradách je možné posílit divokou populaci a pomoci zachránit daný druh před úplným vymizením z planety," připomněla Nováková.

Jedním z projektů na záchranu vzácných ibisů skalních je mezinárodní repatriační projekt v jižním Španělsku. "Jeho cílem je obnova volně žijící populace kriticky ohrožených ibisů skalních v oblasti Andalusie. Je do něj zapojena i Zoo Ostrava spolu s dalšími 20 zoologickými zahradami sdruženými v Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií," řekla Nováková.

Ostravská zoo chová ibisy skalní od roku 2008, od té doby se v ní podařilo odchovat 36 mláďat. V letošním roce měly dva páry ibisů po jednom mláděti. Od roku 2017 je zahrada zapojena do repatriačního projektu, do něhož zdarma poskytuje přirozeně odchovaná mláďat.

"Letos k nim přibyla další dvě – samec a samice. Obě mláďata byla přirozeně odchována svými rodiči, což je základní předpoklad, aby mohla být vypuštěna do přírody," doplnila mluvčí. Mláďata budou až do doby vypuštění pobývat ve Španělsku v rozletové adaptační voliéře spolu s ostatními ibisy z jiných zoologických zahrad. "Ještě ale není jisté, zda některý z nich nezůstane v chovatelské základně projektu," podotkla mluvčí.

Ibis skalní se v minulosti vyskytoval v Evropě, a to ve Švýcarsku, Německu, Rakousku, Španělsku či Itálii, ale také v severní Africe a na Blízkém východě. Kvůli ztrátě přirozeného prostředí, ilegálnímu lovu a kladení otrávených návnad byl na mnoha místech vyhuben. Koncem 20. století se objevily další hrozby jako používání insekticidů a elektrické vedení. Aktuálně žije 95 procent světové populace v Souss-Massa National Park and Tamri v Maroku, necelá stovka ptáků přežívá v polodivoké populaci v Turecku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.10.2022 15:30
Docela by mě zajímalo, jak vypadá otrávená návnada na ibise. Tedy kdo a proč vlastně takový zcela neškodný druh pronásleduje (???). Jestli není spíše příčinou výr, orel, jestřáb a kol.

Je aspoň dobře, že se jim daří v zajetí a takto se populace je schopna početně zvednout. Snad to v Andalusii mají pod kontrolou a nebude jich aspoň ubývat. Velmi asi bude záležet na výběru lokality, ale dravců prostá se bude hledat těžko. Zejména v království orlů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist