https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/papez-vyzdvihl-vyznam-poplatku-za-uhlikovou-stopu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Papež vyzdvihl význam poplatků za uhlíkovou stopu

15.6.2019 00:34 (ČTK)
Papež František považuje zpoplatnění produkce uhlíkových emisí za klíčový nástroj v boji proti globálnímu oteplování. / Ilustrační foto
Papež František považuje zpoplatnění produkce uhlíkových emisí za klíčový nástroj v boji proti globálnímu oteplování. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Papež František považuje zpoplatnění produkce uhlíkových emisí za klíčový nástroj v boji proti globálnímu oteplování. Vyzval také k důslednému informování o klimatických hrozbách založeném na vědeckých poznatcích a k radikální změně energetiky s cílem oslabit dominanci fosilních paliv. Podle agentury Reuters se včera takto vyjádřil na vatikánské konferenci s manažery energetických společností.
 

Reuters uvedl, že František dosud nikdy takto jasně poplatky za emise oxidu uhličitého nepodpořil. Tento nástroj využívá řada států, aby používání fosilních paliv učinily méně finančně atraktivním a zároveň podpořily investice do technologií, které skleníkového plynu vypouštějí méně.

Vatikán nezveřejnil seznam firem, které měly na dvoudenní konferenci ve zdejší Akademii věd zastoupení, podle zdrojů Reuters ale papežovu projevu naslouchali představitelé ropných společností Eni, Total, ExxonMobil, BP, Chevron a dalších velkých energetických podniků. Podobné setkání Vatikán hostil už loni a František i tehdy na zástupce firem apeloval, aby věnovali více úsilí přechodu na čistší zdroje energie.

Současná hlava katolické církve o nutnosti ochrany životního prostředí hovoří velmi často, v roce 2015 dokonce věnovala tomuto tématu celou svou druhou encykliku. Klimatické změny jsou podle Františka pro lidstvo výzvou "epochálních rozměrů" a "ohrožují samu budoucnost lidské rodiny". Nedávno při setkání na vatikánském náměstí svatého Petra podpořil mladou švédskou aktivistku Gretu Thunbergovou, která stála na počátku vlny mládežnických protestů za ráznější ekologickou politiku.

"Příliš dlouho jsme se jakožto společnost neřídili plody vědecké analýzy a na apokalyptické předpovědi už nelze reagovat ironií či pohrdáním," citoval papeže Reuters. Diskuse o klimatických změnách podle něj musí vycházet z "nejlepších dostupných vědeckých poznatků".

"Dnes je pro záchranu našeho domova potřebná radikální energetická transformace," vzkázal dále papež šéfům firem zpracovávajících ropu a zemní plyn. Dobře zvládnutý přechod na nový ekonomický model podle Františka může vytvořit nová pracovní místa, snížit ekonomickou nerovnost a zlepšit život lidem, které klimatické změny zasahují.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

15.6.2019 09:19
Pokud se za něco staví šéf téhle zločinecké organizace, pak je jasné, že je to škodlivé.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.6.2019 15:25
Já třeba mám papeže Františka rád, je to nejužitečnější představitel katolické církve, kteří tu posledních padesát let defilovali.
Odpovědět
KK

Karel Karel

15.6.2019 17:03
Tak soudruh papež se přidal na stranu zelených šílenců... Doporučuji mu
přečíst si zajímavý článek v posledním výtisku motoristického časopisu SVĚT motorů
č. 24.. Cituji : "Obrovský podíl takzvaných obnovitelných zdrojů energie, který
stanovily regulace EU nejsme schopni pokrýt z vlastních zdrojů. Drastickým
dokladem je dovoz dřevní štěpky z USA.Co se ve výkazech tváří jako odpad,jsou
ve skutečnosti úmyslně vykácené stromy... V letech 2000 až 2012 byla vykácena
téměř třetina lesů na jihovýchodě USA, což je ještě drastičtější úbytek než
u pralesů v Jižní Americe. 98% dřeva mířilo do EU, kde bylo prohlášeno za obnovitelný zdroj energie.. Největší západoevropská tepelná elektrárna v britském
Draxu přešla z uhlí na dřevěné pelety, kterých ročně spálí šest milionů tun. Podle zprávy organizace Climate Central tvořily 73% tohoto materiálu celé stromy
a další neodpadní dřevo. Navíc je spalování dřeva méně účinné než spalování uhlí.." A dále: "Původní biopaliva vyráběná z potravinářských rostlin během prvních pěti let zvýšila poptávku i ceny na neúnosnou úroveň. Mezi lety 2005
a 2008 se cena kukuřice ztrojnásobila, pšenice zdražila o 127 a rýže o 180%.
Odčerpávání citelné části sklizně na výrobu biopaliva se podepsalo na potravinové
krizi z let 2007 a 2008, jež dostala 110 milionů lidí v rozvojových zemích pod
hranici hladu. Ještě v roce 2011, kdy USA postihla neúroda, musí 40% kukuřice
skončit v nádržích aut, aby zemědělci nemuseli vracet dotace. V roce 2010 přitom
německý Fraunhoferův institut spočítal, že celková uhlíková stopa evropských
biopaliv po započtení orby, sklizně a zúrodňování půdy dosahuje 150 kg CO2 na gigajoule energie, zatímco ropný benzín jen 85 kg...."
Odpovědět

Jan Škrdla

15.6.2019 17:43 Reaguje na Karel Karel
Vtip je v tom, že při spravedlivě nastavené uhlíkové dani, by zdanění biopaliv bylo vyšší než u těch fosilních. Pokud platí to, co uvádíte v závěru, tak skoro 2x.
Jinak to, že dovoz palivového dřeva přes oceán má opodstatnění, může tvrdit snad jen ten, kdo z toho profituje nebo tomu nerozumí.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.6.2019 17:54
Tak tento rádobybyznys určitě neřídí papež, ten je trnem v oku mnohým za to, že jde po darmožroutech s megakonty a také se nebál omluvit za skandály, kterých jsou plné noviny... a prý by kvůli tomu všemu měl odstoupit. Dobré!-)) S choré hlavy na zdravou.
Odpovědět
ig

15.6.2019 19:55 Reaguje na Karel Zvářal
Ktereho megabohateho darmozrouta treba?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist