https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/patogeny-se-cim-dal-snadneji-dostavaji-do-mori-nemoci-kocek-trpi-uz-i-vydry-morske
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Patogeny se čím dál snadněji dostávají do moří. Nemocí koček trpí už i vydry mořské

23.9.2016 01:06 | PRAHA (Ekolist.cz)
Domácí miláčci, toulavá zvířata, chovaná hospodářská zvířata. Ti všichni mohou nést patogenní organismy, které se s pomocí lidí mohou dostat do zálivů moří a oceánů
Domácí miláčci, toulavá zvířata, chovaná hospodářská zvířata. Ti všichni mohou nést patogenní organismy, které se s pomocí lidí mohou dostat do zálivů moří a oceánů
Rozrůstající se lidské osídlení na pobřežích, úbytek přirozeného přírodního prostředí i snadnější splach dešťové vody do moří. Zhruba tak lze popsat tři hlavní a vzájemně propojené příčiny, které mohou za to, že se řada dosud ryze suchozemských patogenů dostává čím dál častěji do moří a oceánů. V těch pak mohou působit značné škody. Zprávu o tom podává studie vědců Kalifornské univerzity v městě Davis.
 

Mořské ekosystémy mohou nyní mnohem snadněji získávat nejrůznější patogeny ze souše, než tomu bylo dříve. Ne, že by o ně stály. Přítomnost nejrůznějších závadných organismů spláchnutých deštěm z pobřeží je ale nevyhnutelným důsledkem výraznějšího zasídlení pobřeží lidmi. V pobřežních vodách nekončí jen odpadky nebo znečištěná voda z kanalizací, ale třeba i parazitický prvok kokcidie kočičí, známější pod svým latinským názvem Toxoplasmosa gondii. Tento tradiční parazit domácích i zdivočelých koček o sobě dal v této souvislosti poprvé vědět v devadesátých letech.

Tehdy se stal poněkud neočekávanou příčinou série úmrtí mořských vyder u pobřeží Kalifornie. Pro vědce to představovalo nemalou záhadu, protože kokcidie „byla vždycky doma“ na souši, nikoliv v mořích. Elizabeth Van Wormer z Kalifornské univerzity v Davisu k rozluštění této hádanky přispěla.

Toxoplasma se neobejde bez svého jediného známého hostitele, koček domácích. Právě v jejich trusu se skrývají oocysty, miniaturním vajíčkům ne nepodobní struktury, ve kterých prvoci vyčkávají na svou příležitost. V této podobě mohou v půdě zůstávat i rok, než přeskočí na dalšího hostitele.

Tradiční parazit domácích i zdivočelých koček se stal v 90. letech neočekávanou příčinou série úmrtí mořských vyder u pobřeží Kalifornie
Tradiční parazit domácích i zdivočelých koček se stal v 90. letech neočekávanou příčinou série úmrtí mořských vyder u pobřeží Kalifornie
Foto | mikebaird / Flickr

Šíření nebezpečných prvoků do mořských vod by dříve spolehlivě zastavila divočina na pobřeží. Té se ale teď povážlivě nedostává. Zatímco v roce 1910 bychom v celé Kalifornii napočítali „jen“ 2,4 milionu obyvatel, o sto let později to bylo už 37 milionů. Nemalá část z nich žije právě na prosluněném pobřeží. A pokud vše půjde ve stejném duchu, dosáhne počet obyvatel kalifornského pobřeží sumy 50 milionů. To bude i moment, kdy zbylé pobřežní lesy nahradí zástavba domů doplněná o asfaltové silnice a betonová parkoviště.

Přírodní prostředí by dokázalo pohyb kokcidií omezit, umělé povrchy to nedokáží. Naopak se přes ně prvoci velmi snadno při dešti spláchnou do vody. Jen mezi lety 1990 a 2010 narostl počet oocyst, úspěšně přenesených vodním splachem ze souše do moří o 44 %. Na umělých površích mohou také kokcidie skryté v trusu koček déle vyčkávat. Nakoncentrované oocysty v trusu pak mohou skokově během jediného pořádného deště zaplavit mořské prostředí.

Van Wormerová dodává: „Není to jen o toxoplasmě. Domácí miláčci, toulavá zvířata, chovaná hospodářská zvířata. Ti všichni mohou nést patogenní organismy, které se s pomocí lidí mohou dostat do zálivů moří a oceánů.“ Co by mohlo přispět ke zlepšení situace? Podle Van Wormerové na pobřeží citelně schází přírodní bariéry, oddělující vodní a suchozemské prostředí. Mokřady, příbřežní porosty, lesy. Bez nich je přenos patogenů velmi snadný.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist