https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzenska-zoo-ziska-nove-pozemky-rozsiri-svou-palearktickou-cast
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeňská zoo získá nové pozemky, rozšíří svou palearktickou část

8.5.2023 00:34 | PLZEŇ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
O necelý hektar se rozroste Zoologická a botanická zahrada města Plzně, která se dosud rozkládá na ploše 21 hektarů. Město schválilo koupi pozemků bývalé policejní kynologické stanice od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových za 22 milionů korun a předání do správy zoo. O získání těchto pozemků, které už léta leží bez využití, zahrada usilovala 14 let, uvedl primátor Roman Zarzycký (ANO). V prostoru, který přímo navazuje na výběhy medvědů, zubrů a vlků, zoo plánuje rozšíření expozice palearktické oblasti. Návštěvníci by se tam měli dočkat například sovího hradu, nových expozic kopytníků či jeřábů a botanických expozic.
 

"Areál hned vedle zoo kdysi sloužil jako výcvikové centrum policejních psů. Kdysi zde byly i vinice, ale vínu se tu nedařilo. Teď už roky leží ladem. Nachází se na něm několik budov a také krásný, 300 let starý dub," uvedl primátor.

Získané pozemky jsou podle ředitele zoo Jiřího Trávníčka prakticky poslední místo vhodné pro budoucí rozvoj expozičního areálu zahrady, protože ze všech stran jinak zoo obklopuje sídliště Vinice, rodinné domky, soukromé pozemky, lochotínský park nebo zahradnické areály.

Podle mluvčího zahrady Martina Vobruby je získání pozemků z hlediska budoucnosti zahrady velmi významné, zatím je ale předčasné hovořit o nákladech nebo o datu otevření nových expozic. Plány zahrady počítají například s tím, že ze správní patrové budovy bývalé kynologické stanice by se mohl stát atraktivní soví hrad s nejvzácnějšími druhy sov Euroasie, další prostory by tu mohlo získat také environmentální vzdělávací centrum, které je už ve statku Lüftnerka na kapacitním maximu. V expozicích by zoo ráda nově představila některá vzácná a vymírající zvířata a rostliny Euroasie, například vzácné ovce nahury modré nebo kamzíky serau japonské, jedny z nejvzácnějších jeřábů světa – jeřáby černokrké a jeřáby sibiřské. "Nevylučujeme ani případný návrat pižmoňů nebo expozici pro orly kamčatské," uvedl Vobruba.

Zoo už zhruba 20 let usiluje také o další rozšíření o 13 hektarů v lukách u řeky Mže naproti areálu pro projekt slonince. Po letech vykupování a scelování jsou připravené prázdné městské pozemky, náklady na stavbu expozice pro slony indické se ale odhadují na stamiliony korun, na což zatím nejsou peníze. Většinu nákladů by měly pokrýt dotace.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist