https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-cine-se-dovozu-plastu-ze-zahranici-zrika-indie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po Číně se dovozu plastů ze zahraničí zříká i Indie

14.3.2019 01:15 | PRAHA (Ekolist.cz)
Máme svých plastových odpadů dost, zní z Indie. Na snímku třídění plastového odpadu ve slumu v Dharavi.
Máme svých plastových odpadů dost, zní z Indie. Na snímku třídění plastového odpadu ve slumu v Dharavi.
Foto | Adam Cohn / Flickr
Indická vláda 6. března v oficiálním tiskovém prohlášení potvrdila, že se v blízkém budoucnu hodlá zříci dovozu plastových odpadů ze zahraničí. Indie jich prý má sama dost. Současně výrazně přehodnotí svůj systém nakládání s nebezpečnými odpady, přičemž do této kategorie plánuje část plastových frakcí zahrnout. Píše o tom žurnál Resource-Recycling.
 

Kdo situaci s dovozem odpadů do Indie už nějakou dobu sleduje, musí si hned položit otázku, jestli to v Dillí tentokrát myslí vážně. Dovoz plastů ze zahraničí tu totiž zakázali už zkraje roku 2016. Ale dlouho jim to nevydrželo. K původnímu ostře formulovanému zákazu se tehdy brzy přidal houf výjimek. Částečně byl například povolen dovoz a skladování plastových odpadů pro reexport, tedy vývoz do dalších zemí. Bez časového omezení, takže vlastně skládkování. A další výjimky se pak týkaly různých ekonomických rozvojových oblastí Indie, kde byl dovoz i nadále kvótami povolen.

Všechno je jinak. A ještě jednou

Po vlně pozměňovacích návrhů se tak nakonec kromě vzletné proklamace v Indii žádná radikální změna nekonala a odpady se tam v neztenčené míře vozily dál. Ne tedy všude. Třeba stát Tamilnádu si zákaz na svém území prosadil, stejně jako Urísa a Maháráštra. Ale to by byly jen kapky v moři. Jenže teď, na začátku března 2019, se situace znovu mění.

Ve zkratce to trochu připomíná onu pohádkovou větu: „Odvolávám, co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil.“ Indická vláda se svým aktuálním tiskovým prohlášením vrací k původní proklamaci z roku 2016. Tedy žádné pevné plastové odpady ze zahraničí. A tentokrát prý už žádné výjimky, všechny zjemňující dodatky původního návrhu se ruší.

Plnění má dopadnout na všechny materiály, které jsou uvedené v příloze B3010 tzv. Basilejské úmluvy (o kontrole pohybu nebezpečných odpadů přes hranice států a jejich zneškodňování) z roku 1989. Což znamená, že Indie už nebude mít zájem o polyethylentereftalát (PET), polyethylen (PE), polypropylen (PP) a polystyren (PS). Tyto a další termoplasty nyní budou vyškrtnuty ze seznamu importovaných odpadních materiálů. Kdy by se tak mělo stát?

Indie dává přednost vlastním odpadům před cizími

V tiskovém prohlášení to přesně nezaznívá, ale konzultanti recyklačního institut ISRI indickou tiskovou zprávu interpretují tak, že s platností okamžitou, protože vyhlášení zákazu vlastně proběhlo už v roce 2016, a tohle je vlastně jen aktualizace. Jedno je ale jisté: z nového postoje indické vlády vůči dovozu odpadů nemají ani trochu radost ve Spojených státech amerických. Indie se pro ně totiž stala jedničkou pro vývoz odpadů poté, co jej odřekla Čína. Loni sem Američané vyvezli 132 000 tun plastových odpadů a 250 000 tun za dva roky předchozí.

Jednotlivé detaily indické proklamace přitom až nápadně připomínají prohlášení, se kterým před třemi lety přišla Čína. Včetně ujištění, že regulace dovozu odpadů ze zahraničí má zesílit naplňování vlastních recyklačních opatření a podpořit životní prostředí. Indie se prý cítí zavázána k principům udržitelného rozvoje a usiluje o minimální negativní dopady na životní prostředí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist