https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-pozarech-v-narodnim-parku-sequoia-dokraloval-kral-artus
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po požárech v národním parku Sequoia dokraloval Král Artuš

10.12.2021 06:25 | PRAHA (Ekolist.cz)
Loňský požár totiž dokázal svou ničivou silou najednou odepsat 10-14 % veškeré existující přirozené populace stromů tohoto druhu. Včetně v pořadí 9. největšího sekvojovce na světě, Krále Artuše (na archivním snímku).
Loňský požár totiž dokázal svou ničivou silou najednou odepsat 10-14 % veškeré existující přirozené populace stromů tohoto druhu. Včetně v pořadí 9. největšího sekvojovce na světě, Krále Artuše (na archivním snímku).
Bouře, které se v masivní míře projevily loni v srpnu nad Kalifornií, byly neobvyklé svou intenzitou i formou. Jednalo se totiž převážně o tzv. suché bouře, tedy bouře bez nebo doprovázené jen minimem dešťových srážek, zato ale s vydatným blesko-bitím. A právě blesky bičující vyprahlé zalesněné svahy pohoří Sierra Nevada byly v následujících dnech příčinou více než 650 požárů.
 

Dá se říct, že Národní park Sequoia měl štěstí. Zatímco jinde v horizontu dvou až tří týdnů vypálily vzniklé požáry plochu okolo 7000 kilometrů čtverečních lesních a rozvolněných porostů, a komplex celkově zdevastované plochy tím vytvořil nový smutný kalifornský rekord, v NP Sequoia se vyskytly požáry jen dva. Respektive „jen“ dvě propojené série, tzv. Castle a Shotgun Fire. Tím ale dobré zprávy končí.

S jejich plameny se tu v komplikovaném terénu, izolovanosti lokalit a kvůli nepříznivému počasí bojovalo vlastně až do ledna 2021, kdy už ohni padlo přes 700 kilometrů čtverečních. Ve světle toho, že sezónou požárů si loňský rok prošla větší část Kalifornie, se vyčíslení škod v NP Sequoia na první pohled nejevilo zlé. Zaznamenáno bylo 17 zranění a žádné úmrtí, projevily se nějaké komplikace v dopravní situaci na dvou mezistátních dálnicích, oheň zdevastoval 228 budov. Tedy, chat a srubů, nic až tak divokého.

Jenže skutečné poznání ztrát se projevilo krátce poté, co v lednu loňského roku mohli konečně zahájit detailní terénní obhlídky a průzkum lesníci a geologové ze správy národního parku. Oheň totiž zasáhl místní populaci sekvojovců obrovských.

Předchozí odhady narušení porostů byly více než optimisticky nadhodnocené, mělo se za to, že poškozeno ohněm bylo okolo jedné tisícovky exemplářů. Průzkum nicméně odhalil, že zasaženo bylo 7500 až 10 600 vzrostlých stromů. Některé naprosto fatálně, jiné možná ne zcela definitivně, ale určitě vážně. I proto označují pracovníci národního parku událost za silně depresivní. V nedávné historii i vzdálenější minulosti prošly lesy v okolí Kings Canyon desítky, možná stovky požárů. Bez větších následků. A teď stačila jedna atypická bouřková sezóna k tomu, aby mamutí stromy dožívající se běžně i 2000 let, zahubil oheň. Celé je to ale ještě o něco smutnější.

Loňský požár totiž dokázal svou ničivou silou najednou odepsat 10-14 % veškeré existující přirozené populace stromů tohoto druhu. Včetně v pořadí 9. největšího sekvojovce na světě, Krále Artuše. Obr s výškou 82,4 metrů a obvodem přes třicet nedokázal ohni odolat.

S tím, jak se ničivé epizody lesních požárů stávají frekventovanější a jak je sucho v regionu stále častějším jevem tak panují reálné obavy o to, jak dlouho tu ještě dokáží sekvojovce přežít, a kdy se zařadí k druhům ve svém přirozeném areálu vyhynulým.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

10.12.2021 07:18
v přírodě je život a umírání cyklické, jen Homo Spiens vidí škodu, tam kde není neb mu je vlastní krátkozrakost svého přesvědčení. Někteří to řeší tak, rychle žít a rychle umřít. Život a smrt je jedním a jeden bez druhého není.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

10.12.2021 21:22 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Bola by škoda keby kvôli ohňu napríklad vyhynul druh alebo by sa stal ohrozeným . Minulý rok napríklad striekali vodu na jedinú roklinu z wollemiami v austrálii, aby ju uchránili pred obrovským požiarom.
Odpovědět
va

vaber

10.12.2021 09:05
v Ratměřicích rostou dva sekvojovce ,jsou krásné,
dnes mizí všechny velké stromy i bez požárů a není to stářím ,už po nich zbyly jen mohutné pařezy a ty co vyrůstají mladé se podobají spíše křoví než stromům co vyrůstaly dříve,
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

10.12.2021 18:06
Ale je otázka, zda dříve nehořelo častěji a tím pádem menší žár.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist