https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-suchu-loni-objem-srazek-v-povodi-moravy-a-dyje-dosahl-prumeru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po suchu loni objem srážek v povodí Moravy a Dyje dosáhl průměru

13.10.2020 18:51 | BRNO (ČTK)
V povodí Dyje byl úhrn srážek za loňský rok zcela shodný s dlouhodobým normálem.
V povodí Dyje byl úhrn srážek za loňský rok zcela shodný s dlouhodobým normálem.
Foto | Radomír Dohnal / Ekolist.cz
Po dvou letech sucha se loni opět objem srážek v povodí Moravy a Dyje dostal alespoň na dlouhodobý průměr. Vyplývá to z vodohospodářské bilance za rok 2019, kterou zveřejnil na svém webu státní podnik Povodí Moravy. O rok dříve přitom byla bilance v povodí nejhorší od roku 2003, kdy Povodí Moravy začalo s měřením.
 

V povodí Moravy loni podle zprávy spadlo asi 104 procent dlouhodobého průměru objemu srážek. "Rok tedy byl srážkově normální. Srážkový normál byl překročen v pěti měsících," píše se ve zprávě. Nejvíce napršelo v květnu, asi o polovinu více než obvykle. Naopak nejméně pršelo v dubnu, kdy spadly jen asi dvě třetiny normálního objemu srážek. V roce 2018 přitom v povodí Moravy spadlo jen 74 procent obvyklého objemu srážek.

V povodí Dyje byl úhrn srážek za loňský rok zcela shodný s dlouhodobým normálem. O rok dříve přitom spadlo na Dyji jen 80 procent dlouhodobého průměru objemu srážek. Nejbohatší na srážky byly leden a květen a nejsušší naopak duben a únor.

Státní podnik Povodí Moravy zajišťuje správu, provoz a údržbu vodních toků a vodohospodářských objektů. Spravuje téměř 11.000 kilometrů vodních toků, přes 1100 kilometrů ochranných hrází, 30 významných nádrží, 137 malých vodních nádrží, 15 malých vodních elektráren, 13 plavebních komor a 175 jezů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ZZ

Zdeněk Zobač

13.10.2020 20:06
To by mě zajímalo co dělají dámy a pánové - experti na sucho ???? Kolik bylo vyházeno milionů za nesmyslné prognózy, opatření ????? Kolik bylo schváleno na hlavu padajících vyhlášek , kolik to stálo peněz ??? Co teď tyto týmy dělají ??? Asi řeší povodně . Vážení profesoři, docenti aj. - ona si příroda vždy poradila a poradí sama i bez vašich doktorských prací.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.10.2020 09:04 Reaguje na Zdeněk Zobač
Asi jste to jen nepochopil. lidé, kteří se zabývají profesně vodou v krajině prostě dávají zprávy, jak na tom jsme. Pokud je sucho, oznamují to a varují před násladky, když je mokro, taky to nalíšou a vymýšlí, jak toho využít.
Prostě nemáme najaté nějaké PR pracovníky, kteří alarmují za sucha a když zaprší, tak je propustíme.
Odpovědět
rl

rýpal lesní

22.10.2020 21:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Kristova noho, jen aby si to o těch PR pracovnících nepřečetli lidovci, hned by měli další koryta, jen co by schválili poslanecký návrh. Už teď je to tam samá tisková mluvčí s rodinnou vazbou na pantáty. <rl>
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

14.10.2020 07:20
Na začátku roku nám experti sdělili, že nás letos čeká, tak suchý rok jaký tu ještě nebyl. Již se těším na letošní čísla o úhrnu ročních srážek. Tak to tedy s experty je. Nelze jim věřit. Stále více expertů "utíká" od okamžitých předpovědí k dlouhodobým. To se nedá kontrolovat. Stále více expertů je zapojeno tak, aby prognózovali na zakázku!!!!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.10.2020 09:10 Reaguje na Vladimír Hošek
Množství srážek u nás řídí stratosférická "dálnice", kde se to někdy zauzluje a pak nastává sucho.
Nikdo dnes neví, proč se to stává a jestli to má návaznost na globálné oteplení (Pokorný).
Letos se to odsukovalo a průběh je normální, ovšem takových let by muselo být několik po sobě, aby se doplnily i spodní vody.
Navíc se stoupající teplotou potřebuje krajina k normálnímu fungování více srážek, než je dlouhodobý průměr.
Odpovědět
va

vaber

14.10.2020 09:35 Reaguje na Vladimír Hošek
na východě asi pršelo dost, ale na západě nic moc
srážky za měsíc na blízké oficiální meteostanici- leden 19mm, březen 36mm, červenec 33mm ,září 36mm ,to jsou poloviny průměru,
třeba v srpnu napršelo 90mm ovšem část spadla na začátku a druhá část na konci měsíce ,takže se vše rychle vypařilo a půda byla suchá stále
pravda je ,že letos pršelo více než v minulých letech
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.10.2020 11:32 Reaguje na vaber
V Brně jsme v pohodě, někde se i studny doplnily.
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

17.10.2020 09:52 Reaguje na vaber
ano,letos to tady na západě bylo mnohem lepší než uplynulých 10 let,kdy nespadlo takřka nic. Ale přesto řada měsíců byla opravdu pod průměrem, Smraďoch u Mariánek byl v srpnu téměř komplet vyschlý, ještě více než v jiných letech, v Ohři stejně málo vody jako v předešlých letech ...Některé stromky mi opět uschly. Takže tady se žádný přemokření rozhodně nekoná.
Ale ty povodně,co zažívají na Moravě,rozhodně nikomu nepřeju,tam jsou zkoušeni tím druhým extrémem:-(Musí to být hrozný,zvláště teď na podtzim, kdy ty zatopený baráky nemohou pořádně vyschnout.
Odpovědět
rl

rýpal lesní

22.10.2020 21:12 Reaguje na Jakub Brenn
Na Moravě by to ani nebylo tak hrozný, kdyby si různí Zobačové nestavěli svoje chýše v zátopovém území řeky Moravy, ač o tom byli odborníky, vzdělanci, techniky a starými pamětníky informováni, a nedbali toho. Ale protože tento typ lidí velmi často nedbá, musí potom pro ně létat vrtulníkem, hasiči jim čerpají vodu ze sklepů, záchranáři ošetřují utrpěné infarkty, a konají se sbírky na jejich podporu. Nic proti soudržnosti, ale někteří se na to docela spoléhají. A nakonec, až je po všem, z vybraných penízků postaví novou kapličku.
A zanesené příkopy tam nechají až do příští bouřky.
Hádejte, jak to pak skončí ...
<rl>
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist