https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podle-pruzkumu-ma-pro-lidi-existence-np-sumava-smysl
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podle průzkumu má pro lidi existence NP Šumava smysl

9.4.2020 00:18 | VIMPERK (ČTK)
Z monitoringu vyplynulo, že Šumavu ročně navštíví přibližně dva miliony turistů. / Ilustrační foto
Z monitoringu vyplynulo, že Šumavu ročně navštíví přibližně dva miliony turistů. / Ilustrační foto
Foto | Aktron / commons.wikimedia.org
Pro většinu veřejnosti má existence šumavského národního parku smysl. Vyplývá to z tříletého socioekonomického monitoringu. Podle něj 95 procent turistů považuje park za smysluplný a 93,5 pct obyvatel Šumavy hlasovalo ve virtuálním referendu pro zachování národního parku. NP Šumava včera výsledky monitoringu, do nějž se zapojilo 4500 lidí, zveřejnilo v tiskové zprávě.
 

"V rámci hodnocení odpovědí se ukázaly i zajímavé paradoxy. Například více než 80 procent všech místních obyvatel souhlasí s tím, že mrtvé dřevo hraje důležitou roli pro biologickou rozmanitost lesa a pro přežití vzácných druhů. Ale zároveň tři čtvrtiny dotazovaných souhlasí s tím, že na plochách s mrtvým dřevem došlo ke ztrátě jedinečné přírody. A necelá polovina souhlasí s tím, že suché stromy odstrašují turisty," uvedl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

Z monitoringu vyplynulo, že Šumavu ročně navštíví přibližně dva miliony turistů. Za pobyt i s přespáním v průměru turista zaplatil 857,71 Kč. Jednodenní návštěvníci pak v zařízeních na území Šumavy utratili 290,8 Kč.

"Je evidentní, že existence národního parku přináší do regionu turistický ruch a s ním i ekonomický rozvoj regionu. Značka národní park je tak ohromným turistickým lákadlem a místní obyvatelé z toho mohou dobře profitovat. Co mě mimořádně těší, je, že omezení spojená s ochranou přírody v národním parku turisté nijak nevnímají. Protože právě to je naším dlouhodobým cílem - chránit cenné přírodní hodnoty a tuto ochranu skloubit s udržitelným rozvojem regionu a šetrným turismem s přidanou hodnotou," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Dotazy pro socioekonomický monitoring zpracovával národní park společně s univerzitou ve Vídni. Projekt se netýkal jen Šumavy, ale také zahrnoval území Národního parku Bavorský les.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jindřich Duras

10.4.2020 13:12
K paradoxům uvedeným ve článku. To je přesně ono - srovnat si v hlavě, co všechno chci a co jsem za to ochoten dát. Co všechno můžu vlastně chtít najednou a co spolu prostě dohromady nejde?.
Srovnat si to musí obyvatelé i návštěvníci Přírody (nejen Šumavy) a kdyby si to drobet porovnali i politici, bylo by to taky fajn :o)!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist