https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-vysetruje-nekolik-kradezi-vcelstev-v-pardubickem-kraji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie vyšetřuje několik krádeží včelstev v Pardubickém kraji

30.4.2021 14:33 | PARDUBICE (ČTK)
Podle předsedy základní organizace Českého svatu včelařů Chrudim Marcela Gregora má jedno včelstvo hodnotu 5000 až 8000 korun. Horší je ale chovatelská ztráta.
Podle předsedy základní organizace Českého svatu včelařů Chrudim Marcela Gregora má jedno včelstvo hodnotu 5000 až 8000 korun. Horší je ale chovatelská ztráta.
Policie vyšetřuje několik krádeží včelstev, která se v Pardubickém kraji ztratila během března a dubna. Nejdříve zmizelo pět úlů se včelami v Radlíně na Chrudimsku, potom šest v Lipině na Chrudimsku a nakonec sedm v Líšnici na Orlickoústecku. Škoda je zatím vyčíslena na 92 000 korun, řekla ČTK mluvčí krajské policie Eva Maturová.
 

"V Radlíně byla včelstva umístěna na oploceném pozemku vodárenské společnosti. Pachatel tak musel překonat překážku," uvedla Maturová. Včelstva v Lipině a Líšnici byla volně přístupná ve včelnicích v přírodě.

Podle předsedy základní organizace Českého svatu včelařů Chrudim Marcela Gregora má jedno včelstvo hodnotu 5000 až 8000 korun. Horší je ale chovatelská ztráta. "Včelám se teď dva tři roky moc nedaří. Když už je včelař dovede na začátek snůšky, když jsou zaléčené, dobře přežijí zimu a měl by sklízet ovoce, tak mu je někdo ukradne," řekl ČTK Gregor. Škodu způsobenou krádeží podle něj podstatně zvyšuje ztráta způsobená tím, že včelař přijde u každého včelstva o několik desítek kilogramů budoucího medu, což představuje několik tisíc korun. Pojišťovny ale uhradí jen část škody.

Gregor se domnívá, že za krádežemi stojí někdo z včelařů. "Buď za nimi stojí přímo on, nebo to bylo na jeho objednávku. Je to velmi pravděpodobné. Často se ukradená včelstva vozila do míst, kde včely chyběly, třeba kvůli nemoci, dokonce i do zahraničí," řekl Gregor. Prokázat krádež ale bude podle něj velmi obtížné. Rámečky se včelami stačí přemístit do jiného úlu a ten původní, který by se dal identifikovat, zničit.

Podobné krádeže se čas od času vyskytují i v jiných krajích. Například vloni v polovině května ve Fračovicích na Frýdecko-Místecku zloděj ukradl dvě včelstva i s úly.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

30.4.2021 16:20
medvěd
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist