https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polsky-premier-zada-aby-evropska-komise-omezila-dovoz-ukrajinskeho-obili?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polský premiér žádá, aby Evropská komise omezila dovoz ukrajinského obilí

30.3.2023 00:32 | VARŠAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Polsko chce, aby Evropská unie použila všechny nástroje k omezení vývozu ukrajinského obilí na unijní trh. Na včerejší tiskové konferenci to uvedl polský premiér Mateusz Morawiecki. Jeho vláda čelí hněvu polských rolníků, kteří jsou rozhořčení dopady přílivu ukrajinského obilí na ceny.
reklama

 

"Jsme připraveni pomáhat, odebírat toto (ukrajinské) obilí a vyvážet jej do Afriky, ale nesouhlasili jsme a nesouhlasíme s tím, aby toto obilí skončilo na polském trhu a na rumunském trhu, protože stejný názor měl rumunský prezident a premiér, když jsem o tom s nimi hovořil," prohlásil Morawiecki.

Premiér uvedl, že se dohodl s předsedy vlád několika unijních zemí sousedících s Ukrajinou na tom, že odešlou v této věci dopis předsedkyni Evropské komise a budou požadovat, aby EK okamžitě zasáhla a použila všech dostupných nástrojů, procedur a předpisů, aby omezila dovoz ukrajinského obilí na trhy zemí v ukrajinském sousedství. Dopis podle Morawieckého navrhuje, aby se použily "všechny možné prostředky, spolu s kontingenty, ochrannými cly, různými předpisy".

Polsko se podle premiéra brání tomu, aby ukrajinské obilí skončilo na polském trhu, ale nemá žádné námitky proti vývozu ukrajinského obilí přes Polsko dále do Afriky či na Blízký východ.

Ukrajina, která je jedním z největších světových vývozců obilí, zažila po vpádu ruských vojsk před více než rokem blokádu svých černomořských přístavů, kdy musela najít alternativní vývozní cesty přes Polsko a Rumunsko. Velké množství ukrajinského obilí, které je levnější než to vypěstované v EU, ale skončilo ve středoevropských státech, uvedla agentura Reuters, podle níž to ovlivnilo ceny a poškodilo místní farmáře.

Agentura Reuters rovněž připomněla, že šéf politického hnutí Agrounie požaduje, aby vláda kompenzovala rolníkům utrpěné ztráty částkou nejméně šesti miliard zlotých (zhruba 30 miliard Kč). To je desetinásobek částky, kterou v pondělí schválila EK. Polský ministr zemědělství Henryk Kowalczyk nedávno na zemědělského veletrhu ve středopolském městě Kielce čelil davu rozzlobených farmářů. Na jiné akci po něm házeli vajíčka.

Na problém podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy upozorňují zemědělci nejen z Polska, ale i z Rumunska, Bulharska, Maďarska a Slovenska. "Všichni říkají, že mají problém s tím, že u nich končí ukrajinská pšenice. Jsme ve velmi dramatické situaci, protože sklady jsou plné, obchod s pšenicí se zastavil a obáváme se, aby se podařilo pšenici vyprodat, aby byla kam naskladnit nová úroda," řekl šéf svazu minulý týden novinářům. Upozornil, že Česká republika pšenici vyváží a že nemalá část směřovala do Polska, kde se kvůli dovozu z Ukrajiny teď neprodá.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula žádal eurokomisaře pro zemědělství Janusze Wojciechowského, aby komise umožnila letos znovu využít mimořádnou podporu EU pro odvětví nejvíce zasažená růstem cen energií a dalších nákladů i pro ty, kterých se dotýká zvýšený dovoz obilí z Ukrajiny. Komise poskytla ze zemědělské rezervy peníze Polsku, Bulharsku a Rumunsku.

Od uzavření obilné dohody z loňského léta dodala Ukrajina podle vládních údajů na světové trhy 25 milionů tun obilí. Podle OSN 55 procent z tohoto množství bylo určeno rozvojovým zemím. Obilná dohoda umožňuje opět vyvážet obilí z černomořských přístavů.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

30.3.2023 05:54
Evropští obchodníci s obilovinami ve jménu vlastních zisků zničí trh s obilím v EU.
Ale bude sucho, v Argentině už je, u nás bude ve 2 polovině roku 2023.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

30.3.2023 07:23 Reaguje na Katka Pazderů
vy by jste mohla dělat předpovědi počasí na tv, stejně věcné a stejně relevantní. Bude pršet, když nebude pršet, bude sucho, když bude větrno, čaj uvaříte, když nebude, vezmete si granulovaný. Vodu si kupte v prášku.

jasně, že levnější z Ukrajiny bude zajímavá všude, dušovali politici, že neskončí na západě a ono kupodivu obilí z Ukrajiny je na západě, no, věřit politikům se nedá, trh si dělá co chce a pak máme plná sila v Dubnu...problém je, že obilí, které se nezpracuje ztrácí na kvalitě a zvyšují se náklady na uskladnění.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.4.2023 12:35 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Kdyby ta kremelská zrůda neblokovala ukrajinské přístavy, obilí jde k těm nejpotřebnějším přímo, jak dycky.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

30.3.2023 07:13
No tak ho budeme pálit v kotlích. Jedná se o obnovitelný zdroj a jakmile cena energie z obilí poklesne pod cenu z uhlí, mohou jet kotle naplno. Pomůžeme Ukrajině a zelení budou rádi, že zachraňujeme planetu.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

30.3.2023 08:26 Reaguje na Richard Vacek
Obávám se, že v kotlích skončí české obilí, protože to ukrajinské je už ve skladech zpracovatelů a odtud už ho nikdo do kotlů nedostane.
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

30.3.2023 08:04
A já myslel, že západ to obilí poslal do hladovějicí Afriky. A on ho spotřebovává sám.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

30.3.2023 08:24 Reaguje na Aleš Nebáznivý
Zemědělci se přesně tohoto scénáře obávali hned, jak byla pomoc s obchodem oznámená. UA nemá tak přísné podmínky pro produkci, nezakazovala účinné látky v přípravcích na ochranu rostlin jako v EU, takže obilí neplní všechny požadavky na kvalitu (už v praxi vyzkoušené), ale zase je o polovinu levnější a tomu žádný obchodník a málokterý zpracovatel odolá. Namíchá to s naším obilím a normy jsou splněny. Ukrajinci také raději nechají produkci v EU a nemusejí řešit dopravu z afrického přístavu někam do vnitrozemí Afriky a riziko, že jim naši afričtí přátelé třeba zapomenou zaplatit. EU také sice vymyslela nařízení, ale už neřešila, jak kontrolovat a vymáhat, aby obilí skutečně opustilo břehy Evropy. A tak každý článek toho řetězce samozřejmě využil své možnosti. Odnesou to zemědělci, ti mají přeci dotace, tak koho to zajímá.
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

30.3.2023 08:47 Reaguje na Marcela Jezberová
Já myslel naivně, že naplní naši představitelé v EU slib o pomoci hladovějicím a pomůžou obilí skutečně doručit na ta správná místa.
Odpovědět
DA

DAG

30.3.2023 13:55 Reaguje na Marcela Jezberová
JJ dotace mají a co z toho máme my, že si je platíme? Zpludrovanou krajinu, zničenou půdu, mizernou biodiverzitu. A čím menší zemědělec tím horší chování k přírodě.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist