https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/portugalsko-by-chtelo-vyvazet-plyn-do-stredni-evropy-pres-italii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Portugalsko by chtělo vyvážet plyn do střední Evropy přes Itálii

13.9.2022 00:57 | KYJEV (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | PxHere
Portugalsko by chtělo vyvážet plyn do Německa a dalších zemí ve střední Evropě přes Itálii. Podle Lisabonu by to mohla být alternativa k plynu dováženému z Ruska, uvedla agentura Reuters. Portugalsko tak reaguje na odmítavé stanovisko Francie k posílení infrastruktury s Pyrenejským poloostrovem. Spojení s Itálií by ale podle předchozí studie nezačalo fungovat dříve než v roce 2028.
 

Portugalsko a Španělsko by chtěly zvýšit export plynu do zbytku Evropské unie. Na Pyrenejském poloostrově se nachází podstatná část evropských terminálů pro zkapalněný plyn a podle Madridu a Lisabonu mají terminály volné kapacity, které by mohly využít ostatní unijní státy.

Podle obou států je však propojení Pyrenejského poloostrova se zbytkem unie nedostatečné. Španělsko proto podporuje stavbu plynovodu MidCat, který by propojil Katalánsko s jihem Francie a zdvojnásobil by objem přepravy plynu. To ale dlouhodobě odmítá Paříž. Oficiálně se k tomu vyjádřil v pondělí francouzský prezident Emmanuel Macron, podle kterého má již existující plynovod, který vede ze severu Španělska, volnou polovinu kapacity. Poukázal také na to, že stavba nové infrastruktury by trvala dlouho a nevyřešila by problémy s dodávkami plynu v krátkodobém horizontu.

Portugalský ministr životního prostředí Duarte Cordeiro dnes uvedl, že Portugalsko začalo jednat s Itálií o stavbě plynovodu, která by propojil Pyrenejský poloostrov se západním pobřežím Itálie. Podle něj by se tak dodávky z Portugalska a Španělska mohly stát pro státy ve střední Evropě alternativou plynu z Ruska.

V portugalských a španělských přístavech přitom v posledních dvou měsících často končí právě plyn z Ruska. Podle údajů, které citoval deník El País, Španělsko v červenci a srpnu nakoupilo od Moskvy 747 milionů eur zkapalněného plynu, čímž se pro Rusko stalo v této oblasti největším světovým odběratelem. Podle posledních údajů týkajících se července bylo Rusko třetím nejvýznamnějším dodavatelem zkapalněného plynu do Španělska po USA a Nigérii. Portugalsko bylo šestým největším odběratelem zkapalněného plynu z Ruska s objemem 120 milionů eur.

"Je to unijní otázka, nikoliv bilaterální problém mezi státy," uvedl Cordeiro, který by chtěl postavit nový plynovod z peněz z evropských fondů. Jiného názoru je ale Brusel, informovala agentura EFE. Podle Tima McPhieho z Evropské komise je výstavba nových plynovodů spojujících Pyrenejský poloostrov s dalšími zeměmi v první řadě otázkou debat mezi státy, kterých by se takový projekt týkal. Až pak by k tomu Brusel zaujal nějaké oficiální stanovisko. Výstavbu plynovodů však podle unijních pravidel nelze financovat z evropských fondů, dodala komise.

V srpnu projevil zájem o posílení dodávek plynu z Pyrenejského poloostrova německý kancléř Olaf Scholz. Ten navštíví Španělsko na začátku října. Madrid podle španělského tisku doufá, že by Scholz mohl ovlivnit odmítavé stanovisko Paříže vůči MidCatu, s jehož přípravou se začalo v roce 2013.

Alternativní spojení s Itálií by každopádně nezajistilo urychlené dodávky plynu do střední Evropy. Na začátku září španělská média informovala o studii, kterou na toto téma nechala vypracovat španělská společnost Enagás. Zhruba 800 kilometrů dlouhý plynovod mezi Barcelonou a italským Livornem by stál tři miliardy eur (75 miliard korun) a provoz by začal nejdříve v roce 2028.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MD

Milan Dostál

13.9.2022 09:12
Nebylo by snadnější, levnější, ekologičtější, dovážet plyn už vybudovanou infrastrukturou a jen pro hlupáky ho pojmenovat Portugalský plyn?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.9.2022 10:41 Reaguje na Milan Dostál
Bylo, ani by se to nemuselo jmenovat portugalský plyn, ale ruský. A proč to nejde dnes?
Mudrujte. Napovím: každá ta rúra má dva konce.
Odpovědět
sv

s v

14.9.2022 19:27 Reaguje na Milan Dostál
A co ti na tvoje výtky, že buduje zbytečnou infrastrukturu, když existuje Jamal, řekl plynový vyděrač a covidový strašpytel puťka, který je známý tím, že notoricky porušuje smlouvy?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.9.2022 12:29
Scholz to chce, Macron ne, Cordeiro to chce stavět za evropské peníze, Brusel o tom nechce ani slyšet ... kdyby v tom člověk nemusel žít, tak by to bylo docela veselé představení:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.9.2022 18:43 Reaguje na Svatá Prostoto
A vy v tom musíte žít? Fakt? Vy jste nějaký velký manager v Enegas?? Vykládejte přehánějte!!
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.9.2022 15:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Co do toho taháte Enagás, S.A?

Jo, když to neumíte napsat, tak si to zkopírujte ... jako já:-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2022 08:22 Reaguje na Svatá Prostoto
Píšete, že musíte žít v těch zmatcích.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.9.2022 15:45 Reaguje na Pavel Hanzl
A co s tím má co dělat ta firma? Já o ní něco psal? Nechcete jít k očnímu?
Odpovědět
MV

Martin Vlk

14.9.2022 12:53
Kdyby se ve Španělsku nebo Portugalsku ten plyn těžil, dávalo by to smysl, ale on se tam netěží! On se tam dováží lodí. Ta loď může zakotvit stejně dobře v Itálii nebo Německu apd. Kdybychom se bavili o plynu z Afriky, to by byla jiná. Pak by to ale chtělo posílit plynovod z Afriky do Itálie. Nejekologičtější však bude ho nadále odebírat z Ruska a to tradiční cestou. Ostatní cesty by měly být jen pojistkou (která nás bude něco stát)
Odpovědět
RP

Radim Polášek

14.9.2022 13:11 Reaguje na Martin Vlk
Nebojte se. Až válka na Ukrajině skončí a jak to dnes vypadá, tak asi vítězstvím Ukrajiny, tak v rourách si bude konkurovat plyn z Ukrajiny, Donbasu a Černého a Azovského moře a plyn z Ruska, tudíž obojí díky konkurenci hodně levně. A pokud bude Rusko poraženo tak, že bude muset přistoupit na zaplacení reparací Ukrajině za válečné škody, tak Russáci ještě budou rádi prodávat plyn doslova za jakékoliv ceny, aby na ty reparace měli.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2022 08:25 Reaguje na Radim Polášek
Jste naivní, Rus NIKDY ŽÁDNÉ reparace nikdy nikomu neplatil a platit nebude. Spíš potřebuje kačáky na další zbrojení.
Pokud se Rusko nerozpadne a nazmizí na smetišti dějin, bude vždy prudit a napadat sousedy, prostě Horda.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

15.9.2022 10:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak ono to bude záležet na vůdci. Rusové se vždy velmi snadno semknou kolem vůdce, ať už to byl car, nebo Lenin a potom Stalin nebo nyní Putin.
Čistě teoreticky by se po pádu Putina mohl objevit vůdce, který by kladl důraz na ekonomiku státu a na tom, aby z prosperující ekonomiky měli prospěch všichni ruští občané včetně koloniálních neruských národností. Někdo, kdo by pracoval pro Rusko podobně jako svého času Pinochet pro Chile. I třeba za cenu toho, že by ho ke konci obvinili a zavřeli jako Pinocheta. Potom by se Rusko nerozpadlo ani by nespadlo do izolace typu Severní Koreje. Ale ta pravděpodobnost je malá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2022 16:47 Reaguje na Radim Polášek
Je velmi malá, až nulová. Rus přemýšlí jinou hlavou, má mentalitu Hordy. Modernizovat Rusko chtěl Gorbačov a hlavně Jelcin, ale mužik nestojí o pohodlný a hodnotný život. Má jiné priority a ty v moderním světě prostě místo nemají.
Ten stát se musí rozpadnout a jednotivé části budou mít dost času, aby našly svoje místo v kontextu s ostatními.
Ve středověku takové myšlení bylo normální i v Evropě a dnes?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.9.2022 15:22 Reaguje na Martin Vlk
Ono stačilo kývnout na NS2 a Rusko obešlo Ukrajinu bez nutnosti
Evropu nutit k jeho schválení. Omezení dodávek nad stanovené
množství rozkolísalo trh s plynem a každý soudný člověk chápe.
komu všemu se to hodilo. Jedním z nich byl ten, kdo chtěl
prodat drahý LNG a ostatní si namastili kapsy na zdražení plynu.
Evropa promarnila možnost dlouhodobých smluv s dodávkami přes
NS 1 a 2 a uchýlila s k nákupům za tržní cenu. I LNG levněji
nakoupí pouze tehdy, když nasmlouvá dlouhodobé dodávky jak
požadovalo Rusko, protože investovat do terminálů a lodí nemá
smysl na rok, či dva. To pak nehovořím o geologickém průzkumu
a otvírce nových ložisek. Do toho nepůjde nikdo, kdo nebude mít
zasmluvněný výhled dodávek, která mu ty náklady vynahradí. To
jasně řekl už třeba Kuvajt, že klidně těžbu navýší, ale pouze
po uzavření smluv alespoň na deset let. Nakupovat plyn chaoticky podle výpadků OZE pro záložní paroplyny není pro ŽÁDNÉ dodavatele
zajímavé a tak si chaotické dodávky nechají moc dobře zaplatit.
Co bránilo zálohám mít vlastní zásobníky plynu na týdny a měsíce,
že pak byli schopni koupit přes burzu plyn za násobky ceny? No
nic, ale zvýšené ceny započítají do ceny elektřiny a je jim lautr putna, že rozkolísali trh tak, že ho nyní musí EU regulovat!
Viníky jsou v prvé řadě OZE a jejich zálohy a pak všichni ti, co zabránili spuštění NS 2 bez tranzitních poplatků prodražujících
výslednou cenu.
Odpovědět
PK

Pavel Karel

14.9.2022 13:27
Naprosto zásadní rozhovor s p.Štěpánem o aktuální situaci, výhledu a výsledcích aktuálního vyjednávání s vládou po demonstraci 3.9. https://youtu.be/XqdWXiT1NLY
DOPORUČUJI
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2022 08:26 Reaguje na Pavel Karel
Mrknu se, Štěpán je zcela kouzelný jedinec z Paroubkova Marsu a dokonalý ruský demagog.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2022 08:53 Reaguje na Pavel Karel
Poslouchal jsem to jen zkraje, pan Štěpán silně změkl, už nechce shazovat vládu a nechce se plazit před kremelskou zrůdou, ale lže velmi kouzelně. Díky cha cha demonstraci na Václaváku spadla celoevropská cena elektřiny na polovinu he he, sklárny utečou do maďarska atd. atd. prostě pohoda. On je sice fakt odborník, ovšem mu zásadně uniká příčina celé krize, což je u nás všeobecný jev. Jako dogma, že za emigrační krizi 2015 může Merkelová, stejný nesmysl.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist