https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/posledni-nedotceny-kanadsky-selfovy-ledovec-se-rozpadl
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poslední nedotčený kanadský šelfový ledovec se rozpadl

8.8.2020 16:10 | OTTAWA (ČTK)
Čtyři tisíce let starý Milneův šelfový ledovec se nachází na okraji Ellesmerova ostrova, který je součástí řídce osídleného kanadského teritoria Nunavut.
Čtyři tisíce let starý Milneův šelfový ledovec se nachází na okraji Ellesmerova ostrova, který je součástí řídce osídleného kanadského teritoria Nunavut.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | NASA World Wind / Wikipedia Commons
Poslední nedotčený kanadský šelfový ledovec se koncem července během pouhých dvou dnů rozlomil a ztratil 40 procent své rozlohy. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na vědce.
 

Čtyři tisíce let starý Milneův šelfový ledovec se nachází na okraji Ellesmerova ostrova, který je součástí řídce osídleného kanadského teritoria Nunavut. Po rozpadu se ledovec o původní ploše 187 kilometrů čtverečních zmenšil o zhruba 80 kilometrů čtverečních.

Odlomené ledové kry, z nichž největší má 55 kilometrů čtverečních, již začaly od šelfového ledovce odplouvat. Agentura Reuters pro srovnání uvedla, že ostrov Manhattan v New Yorku zabírá plochu asi 60 kilometrů čtverečních.

"Jedná se o obrovské kusy ledu, které svou velikostí dosahují rozlohy celých měst," prohlásil glaciolog Luke Copland z univerzity v Ottawě, který společně s dalšími experty Milneův šelfový ledovec zkoumal.

V posledních 30 letech se oblast Arktidy otepluje dvakrát rychleji než zbytek světa. Mořského ledu bylo v polární oblasti letos v červenci nejméně za posledních 40 let. Kanadská část Arktidy zaznamenala letos teploty o pět stupňů vyšší, než je průměr za posledních 30 roků, uvedl Copland.

"Abnormálně vysoké teploty vzduchu, vítr a otevřené moře před šelfovým ledovcem přispívají k rozpadu těchto ledovců," uvedl kanadský úřad pro sledování ledu na twitteru.

Kolaps šelfového ledovce na Ellesmerově ostrově znamenal také fakt, že severní polokoule přišla o své poslední epišelfové jezero. Tato jezera vznikají, když šelfový ledovec obklopí část pobřeží, kterou tak uzavře a vytvoří prostor pro zachycení sladké vody z okolních ledovců. Svojí spodní částí jsou sladkovodní epišelfová jezera propojena s mořem. Sladká voda, která je lehčí než mořská, se přitom drží při povrchu.

Při rozlomení ledovce byla také zničena výzkumná základna, včetně přístrojů na měření průtoku vody šelfovým ledovcem. "Měli jsme štěstí, že jsme zrovna na ledovci nebyli, když se to stalo," napsal ve svém blogu výzkumník Derek Mueller z Carletonovy univerzity v Ottawě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist