https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/potravin-je-v-ceske-republice-dostatek-hlasi-zemedelci-a-potravinari
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Potravin je v České republice dostatek, hlásí zemědělci a potravináři

17.3.2020 09:17 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle Dany Večeřové je potravin v České republice dostatek,
Podle Dany Večeřové je potravin v České republice dostatek,
Foto | B Tal / Flickr
Zemědělci a potravináři jsou schopni plynule zásobovat obyvatelstvo potravinami. Na tiskové konferenci to včera řekli předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha a prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.
 

Podle bleskového průzkumu Zemědělského svazu ČR pouze pět zemědělských podniků řeší umístění pracovníka do karantény po jeho cestě do zahraničí a v žádném zemědělském podniku nebyla dosud u žádného zaměstnance zjištěna infekce COVID-19.

„Zemědělci v současné době řeší zajištění ochranných pomůcek, aby zabezpečili chod provozů, ve kterých nelze přerušit činnost, jako je třeba péče o hospodářská zvířata,“ řekl Martin Pýcha. Z toho důvodu Zemědělský svaz ČR zprovozňuje na svých webových stránkách aplikaci, ve které mohou zemědělci hlásit požadavek na zajištění ochranných roušek, respirátorů, desinfekce a dalších ochranných pomůcek. V této aplikaci zemědělci naleznou i aktuální informace a návrh bezpečnostních opatření.

Podle Dany Večeřové je potravin v České republice dostatek a varovala před vytvářením nadměrného množství zásob. Všichni výrobci potravin mají vypracovány krizové plány a případná omezení jsou okamžitě nahrazována z jiných zdrojů. „Nerada bych se dočkala toho, že po odeznění paniky budeme v popelnicích nacházet velké množství potravin,“ prohlásila.

Zatím mezi zemědělci a potravináři nejsou signály, že by se výrazně zvýšil počet zaměstnanců, kteří jsou v karanténě nebo musejí zůstat doma z důvodu ošetřování člena rodiny. Tato možnost ale může nastat. Z toho důvodu Martin Pýcha i Dana Večeřová vyzvali studenty i další obyvatele, aby se v místě svého bydliště zajímali o možnost brigády v zemědělských, potravinářských či obchodních provozech.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

17.3.2020 10:08
Doufám, že se v této situaci mnohým nedovtipným přispěvatelům rozsvítilo v makovici a konečně pochopili, proč je dobré být v oblasti zemědělství soběstačný. A toto je jen slabý odvar- restrikce by v případě nebezpečnější nákazy, např. ptačí chřipkou, mohly být daleko tvrdší, hranice uzavřené klidně celý rok a nemuselo by se k nám z potravin dostat ani ň. To jen pro zchlazení některých nadšenců z divoké přírody.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

17.3.2020 16:10 Reaguje na pavel peregrin
Nadšení z divoké přírody je reakce na využívání zemědělské půdy na ekonomický způsob - růst zisku především, růst farmy-firmy i za cenu zdevastování pronajímané půdy. Nevlastnické zemědělské podnikání místo "klasického" hospodaření je tím zakopaným psem, který mění českou krajinu v neúrodnou vyschlou pustinu. Poučení ze zániku nejvyspělejších civilzací (Mayové a další středo- a jihoamerické kultury, starověké blízkovýchodní kultury) v důsledku vyčerpání půdy, se jaksi v Česku nekoná.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

18.3.2020 07:05 Reaguje na Jiří Daneš
S lecčíms lze souhlasit, nicméně to neodporuje zemědělské soběstačnosti.
Odpovědět
RN

Radek Novák

17.3.2020 20:14
Obávám se, že nadšení z divoké přírody je spíše důsledek šíření mýtů o průmyslovém a kořistnickém zemědělství. Osobně znám případ, kdy docent zemědělské VŠ v rámci restituce v devadesátých letech dokázal půdu „odborným klasickým hospodařením“ zplundrovat za 3 roky a poté se jí rád zbavil. Nevím proč je většina obyvatelstva přesvědčena, že české zemědělství je jediný obor podnikání na světě, kde výrobce usiluje o zničení svého výrobního prostředku (bez ohledu na podíl vlastnictví, když ve většině případů je to mix vlastního a pronajatého kde z principu nelze uplatňovat rozdílný přístup.) Ano zemědělství (všude na světě) je prováděno za účelem zisku. Vyčítat mu to je stejné, jako obžalovat banky, že půjčují za úrok a mobilní operátory, že nejsou neziskovkami. A divit se zemědělci že přemýšlí o tom, jak ekonomicky neustrnout je ve srovnání s tím, jak automaticky dostávají přidáno státní zaměstnanci, aniž by jakkoliv zvýšili svojí produktivitu? Pravda je taková, že příjmy zemědělců se posledních 30 let pořád víc a víc propadají proti průměrnému republikovému platu, právě i proto že český zemědělec ví, že se o půdu a zvířata musí starat tak aby nevytvářel neúrodnou vyschlou pustinu bez života, protože on je na zdravé krajině nejzávislejší! (na rozdíl různých „odborníků“ čerpající granty na psaní článků dobrých jen k dalšímu „citování“). Na druhou stranu pokud přestane pršet, nepomůže ani krajina poskládaná jen z remízků, tůní, mezí, bez kousku pole a molekuly „chemie“.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

18.3.2020 07:09 Reaguje na Radek Novák
Trefný a pro nezemědělce snad vysvětlující komentář. Pobavil jste mě tím docentem, jen to potvrzuje moje komentáře, že na VŠ - samozřejmě ne všichni- učí i lidé, kteří o praxi nevědí vůbec nic, bez ohledu na tituly.
Odpovědět
FD

František Dvořák

18.3.2020 14:56 Reaguje na Radek Novák
Jestli bych mohl požádat o vysvětlení a popsání termínu /odborné klasické hospodaření/. Nevím, co si pod tím mám vysvětlovat, nestačí mi bohužel k tomu moje celoživotní praxe v zemědělství.
Odpovědět
RN

Radek Novák

18.3.2020 18:34 Reaguje na František Dvořák
ten termín je taková parafráze k příspěvku pana Daneše, klasické tj. zde vlastnické (na vlastní půdě) odborné (učitel zemědělské VŠ). Ale abych byl poctivý on samozřejmě tu půdu nezničil, jen trochu ovlivnil poměr zásobení půdy mezi živinami a zásobou semen nekulturních rostlin :) . V každém případě po třetí úrodě zjistil, že předmětná půda ho neuživí a naopak by jí musel dotovat alespoň co se týká nákladů na setí a sklizeň. Z dnešního pohledu průkopník pokud jde o biodiverzitu i když to neměl v úmyslu, jen společnost tehdy nebyla připravená financovat podobná hobby.
Odpovědět
FD

František Dvořák

19.3.2020 05:34 Reaguje na Radek Novák
Prosil bych o vysvětlení pro blba, o tom jak tam hospodařil nevím zase nic. Prosím popsat.
Odpovědět
RN

Radek Novák

19.3.2020 10:45 Reaguje na František Dvořák
Nechal si službou zasít a službou sklidit. A to asi bylo vše. Hnojení a ochrana šly stranou. A třetí rok ta úroda prostě nebyla.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

19.3.2020 11:00 Reaguje na Radek Novák
Ano, typický příklad "odborného hospodaření na půdě" ve stylu panelákových znalců zemědělství. A to ještě někteří mají tu drzost nás nabádat, že bychom se k takovým mohli jít učit, jak se to má dělat a že je potřeba změnit naše zkostnatělé přístupy. Všem těmto radilům bych vzkázal jediné- to se už dávno děje, každý, kdo je na půdě životně závislý, reaguje na měnící se klima a cesty hledá, protože by prostě jinak skončil.
Tady je nejsmutnější okolnost, že dotyčný byl člověkem, který to zemědělství učil- co asi takový jouda může studentům předat? Zelené ztřeštěnosti, nic víc.
Odpovědět
FD

František Dvořák

19.3.2020 11:20 Reaguje na Radek Novák
No, tak to už bych bral. Znám jeden kdysi zem . podnik na Vysočině, který obhospodařuje nějaká společnost z jižní Moravy.Loni přiznali, že na té Vysočině měli větší výnosy než na Moravě. Agrotechnika kterou na té Moravě uplatňovali, pole na Moravě zničila. Dnes je ta Vysočina otázkou času. Víte, já jsem by l na oslavách 150 výročí jedné hnojárny, kterou jsem kdysi dávno absolvoval. Smutný je, že se tomu stále říká hnojárna, ale o hnoji se toho tam již asi studenti moc nedozví.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist