https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/potravinami-plytva-nejvic-generace-z-odbornici-z-brna-chteji-jeji-chovani-zmenit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Potravinami plýtvá nejvíc generace Z, odborníci z Brna chtějí její chování změnit

13.10.2023 01:53 | BRNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nejvíce plýtvá potravinami generace Z, tedy lidé narození v letech 1996 až 2009, zjistili odborníci z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Proto chtějí v následujících třech letech zjistit, jak u této věkové skupiny plýtvání omezit. O princip udržitelnosti však příslušníci této generace zájem mají. Jednou z metod, jak zjistit množství a strukturu vyhozených potravin, bude rozbor směsného komunálního odpadu v černých kontejnerech u vysokoškolských kolejí, uvedla prorektorka fakulty Lea Kubíčková, která se na projektu podílí.
 

Česko patří v plýtvání potravinami v domácnostech mezi úspěšnější státy Evropské unie, do roku 2030 se zavázalo svůj objem potravinového odpadu snížit o polovinu. Téměř 80 procent Čechů neplýtvá vůbec nebo plýtvá pouze do pěti procent z obstaraných potravin. I přesto ročně průměrný Čech vyhodí 37,4 kilogramu jídla, na sídlištích dokonce přes 53 kilogramů, vyplývá z dřívějšího výzkumu Mendelovy univerzity. Odborníci chtějí zjistit hlavní faktory, které mají vliv na plýtvání potravinami u generace Z, odhalit jejich motivaci ke změně a naučit je, jak své chování změnit.

První rok experimentu bude věnovaný rozboru odpadu studentů na deseti kolejích v sedmi městech po Česku. "Abychom mohli hovořit o celé generaci Z, musíme zohlednit také vzdělání a věkový rozptyl v rámci celé cílové skupiny," poukázala řešitelka projektu Veronika Antošová. Pro zahrnutí mladých, kteří na kolejích nebydlí, výzkumníci využijí anonymní dotazníková a deníková šetření. "Oslovení respondenti budou vyplňovat kromě jiných výzkumných otázek také množství vyhozených potravin dle námi sledované struktury," vysvětlila Antošová. Na základě výsledků bude možné vyhodnotit, jakými potravinami mladí plýtvají nejvíce.

V druhém roce spustí výzkumníci komunikační kampaň, kterou ve třetím roce zastaví a budou zjišťovat efekt své intervence - zda je nutné mladým lidem vysvětlovat problematiku dlouhodobě, nebo je účinná i po krátkodobém působení. "Po ukončení experimentu vytvoříme komplexní metodiku, která umožní cíleně pracovat s generací Z tak, aby docházelo k úpravě vzorců chování směrem k udržitelné spotřebě a redukci plýtvání potravinami. Vznikne také komunikační materiál v podobě otevřeného interaktivního vzdělávacího zdroje," sdělila vedoucí projektu Lucie Veselá.

Hlavním řešitelem projektu, který financuje Technologická agentura ČR, je Provozně ekonomická fakulta. Spolupracovat bude mimo jiné s Vysokou školou ekonomickou v Praze nebo Pedagogickou fakultou Univerzity Karlovy. O data z výzkumu mají vzhledem k závazku snížení potravinového odpadu do roku 2030 velký zájem ministerstva zemědělství a životního prostředí. Vzniklá metodika, která bude reflektovat specifika a potřeby mladých českých spotřebitelů, se stane informačním a vzdělávacím nástrojem k prevenci pro orgány státní správy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

13.10.2023 08:12
proč mě to nějak nepřekvapuje?
to je generace, která vyrostla v liberální výchově materiálního přebytku bez jakýchkoliv hodnot se z nich stali sebestřední namachrovaní bordeláři, kteří si myslí, že peníze rostou na stromech, kteří se chovají jak vepři. Jaký mají bordel v hlavě, takový odhazují kolem sebe. Lůzři
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.10.2023 11:28 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Já to vidím jen ve městě. Na venkově kde nejsou ekologisti a aktivisti mají pojem o tom, co to obnáší něco vypěstovat nebo vychovat.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.10.2023 12:00 Reaguje na Michal Ukropec
1**
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.10.2023 11:59 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1*
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

13.10.2023 12:38 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Stačí si přečíst váš komentář a je hned jasné kdo je lůzr a kdo má v hlavě vymeteno. ;)
Odpovědět
JH

JH

13.10.2023 17:47 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jestli to není spíš tím, že mladí jsou od přírody větší bordeláři. Já bych se vsadil, že kdyby se stejná anketa dělala před 20 lety, vyhráli by to ročníky 1976 - 1989. A za 20 let se nejlépe umístí ročníky 2016 - 2029. Ideologii bych v tom nehledal.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.10.2023 07:35 Reaguje na JH
v tom není žádná ideologie ale nedostatek respektu autority a hodnotovém ukotvení...bezmezná často falešná sabedůvěra v sebe v mozek v kapse.
Dá se říci, že už něco pamatuju a ten " bordel" co o něm píšu si lze představit cokoliv, třeba hlasitou reprodukci z mobilů. Zkrátka oni nerespektují nic.

Není divné, že generace "Z" jak se nazývá už je první generací postiženou pandemií digitalizace a závislosti na mobilech.

Odpovědět
JH

JH

14.10.2023 08:11 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Já už zase pamatuju několikátou generaci mládeže, která dělá bordel. Pokud jde třeba o hodnotové ukotvení, v tom plavou i důchodci. A předchozí generace těžko mohly být postiženy digitalizací, když nebyla.
Odpovědět
JH

JH

13.10.2023 18:17 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Starší generace nejsou o nic lepší, jen dělají jiné blbosti.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

13.10.2023 16:06
Třeba to souvisí s tím, že jim někdo nabulíkoval, že se jedná o poslední generaci, po níž nás sežehnou plameny pekelné.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.10.2023 12:23
Ta generace je už digitální a tudíž je mezi ní větší podíl nadstandardně
zaplacených lidí v IT a na manažérských pozicích. Jejich příjmy jim dovolí
plýtvat nejenom u potravin, ale i u ostatního spotřebního zboží. Rok starý
model PC, či mobilu je pro ně zastaralý a je ho nutno vyměnit. Totéž u aut
a když bydlet, tak pouze v novém bytě, či domě s nadstandardním vybavením.
Skromnost jim nic neříká a starším generacím se smějí, že jsou socky, co
berou za práci zlomek jejich příjmů, že žijí ve starých domech a jezdí
v ojetinách. Oni mají totiž jiné představy o životě a žijí s půjčkami od
výplaty k výplatě, protože se domnívají, že budou v blahobytu žít navěky.
Nebylo by na škodu zažít nějaký ten šok s nedostatkem, aby si začali
všeho víc vážit a hlavně těch, kteří na tom nejsou tak dobře, jako oni.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist