https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodi-moravy-prutoky-v-rekach-klesaji-malo-je-i-snehu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodí Moravy: Průtoky v řekách klesají, málo je i sněhu

28.1.2022 11:24 | BRNO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zásoby vody ve sněhové pokrývce v povodí Moravy jsou podle vodohospodářů nízké, sněhová pokrývka nedosahuje ani poloviny průměrných hodnot. Nízké jsou kvůli nedostatku srážek i průtoky v řekách, informoval mluvčí státního podniku Povodí Moravy Petr Chmelař. Snížené průtoky v řekách eviduje i brněnská pobočka Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), a to už několikátý měsíc po sobě.
 

Na většině vodních toků v povodí Moravy jsou podle mluvčího hladiny na podprůměrných hodnotách. Průtoky v řekách se pohybují v rozmezí od 20 do 60 procent průměrných lednových hodnot. Například profilem ve Strážnici protéká největší moravskou řekou Moravou jen 43 procent lednového normálu. "Obecně platí, že toky v podzimních a zimních měsících mají nejnižší vodnost z celého roku. Současná situace je ještě umocněna nedostatkem srážek, který zaznamenáváme prakticky od září. Ani teď v průběhu zimy to zatím nevypadá dobře, zásoby vody ve sněhu jsou nízké. Sníh je přitom velmi důležitý nejen pro doplnění vody v řekách, ale i pro doplnění zásob podzemní vody," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Lépe je na tom povodí Dyje díky zásobám vody ve sněhové pokrývce na Vysočině. I zde se však průtoky pohybují okolo 50 procent lednových průměrných hodnot. V Dyji na přítoku do vodní nádrže Vranov protéká 50 procent dlouhodobého měsíčního průtoku, stejně je na tom Jihlava v Ivančicích a Rokytná v Moravském Krumlově. Svratkou protéká ve Veverské Bítýšce 57 procent a Svitavou v Bílovicích nad Svitavou 54 procent lednového normálu.

Naopak v povodí řeky Moravy jsou nižší průtoky. Sněhová pokrývka je oproti dlouhodobému průměru v Olomouckém kraji poloviční, ve Zlínském kraji třetinová, v Jihomoravském dosahuje pouze čtvrtiny dlouhodobého průměru. Moravou v Olomouci a Kroměříži protéká 45 procent dlouhodobého měsíčního průtoku. Oskava v Uničově je na 27 procentech, Romže ve Stražisku na 21 procentech, Bečva v Dluhonicích na 30 procentech a například Dřevnice ve Zlíně na 27 procentech. Kyjovka, Jevíčka a Bystřička klesly na hranici sucha.

Nízké průtoky v řekách eviduje i brněnská pobočka ČHMÚ, a to počínaje loňským zářím, kdy dosahovaly 81 procent, až do prosince, kdy průtoky dosahovaly 68 procent obvyklého stavu. Lednové údaje zatím nejsou známy. Brněnská pobočka má na starosti jihovýchodní část republiky - Jihomoravský kraj, větší část Zlínského kraje a východ Kraje Vysočina.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.1.2022 11:52
Další dny jsou sloupečky zamodřené, tak snad se ta vodní bilance zlepší. Ale i tak je nutno počítat s tím, že se Moravská Sahara rozšíří. Ledaže bychom zavedli závlahy z Amudarji a Syrdarji...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

28.1.2022 14:33
No, když málo prší a padá sníh, tak to lepší nebude.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.1.2022 09:17
V globále je srážek stejně, ne-li při vyšším odparu více, ale padá asi jinam. Koukněte na sněžení na Balkáně a Blízkém východě, na Kypru a v Severní Africe. V Řecku jim chladem zemřely desetitisíce ryb na rybích farmách a podobných anomálií je plný svět. Prostě se mění proudění
vzduchu a není to v historii Země poprvé a ani v historii lidstva. Co
taková biblická potopa světa a její konec, když přestalo pršet? Co ta
vymření celých národů vlivem sucha a nebo chladem jako v době ledové?
Připravme se na všechny možné eventuality a vytvářejme zásoby vody
v přehradách, jak už dělají národy, které se suchem zápolí dlouho.
Diskuse a složené ruce v klíně nás před suchem a povodní nezachrání.
Bohužel je to levnější, pohodlnější a stačí to zdůvodnit "ochranou"
přírody a nahrazovat pidiúpravami, které mají v tomto rozsahu význam,
jakou má kapka vody v rybníce.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist