https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povolit-ci-nepovolit-obchod-se-slonovinou-cesko-jede-za-eu-vyjednavat-ochranu-ohrozenych-druhu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povolit či nepovolit obchod se slonovinou? Česko jede za EU vyjednávat ochranu ohrožených druhů

14.11.2022 05:05 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pálení zadržené pašované slonoviny.
Pálení zadržené pašované slonoviny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jan Stejskal / Zoo Dvůr Králové
Na evropském trhu domácích mazlíčků je aktuálně populární malý zelený dráček, agama kočinčinská. Natolik, že tento zájem začíná ohrožovat přirozenou populaci těchto ještěrů ve Vietnamu, Číně a Thajsku. Mezinárodní obchod s nimi by se proto měl začít regulovat. Je to jeden z návrhů, které si Česko veze na konferenci smluvních stran CITES, Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. Ta začíná dnes, v pondělí 14. 11. v Panamě a Česko na ní v rámci evropského předsednictví zastupuje Evropskou unii.
 

Ne obchodu se slonovinou

Česká delegace bude do jednání vstupovat s tím, že chce zachovat co nejpřísnější ochranu slonů a nosorožců a zamezit obnovení obchodu se slonovinou.

„Každoročně se objevují pokusy zejména z jihoafrických zemí, aby se ochrana rozvolnila, protože v tamních soukromých rezervacích populace slonů roste, a dokonce jsou popisovány případy škod, které zvířata způsobují,“ řekl na setkání s novináři Ladislav Miko, zmocněnec vlády pro biodiverztu a poradce ministerstva životního prostředí.

Podle těchto zemí by regulovaný odstřel slonů byl zdrojem příjmů, například pro ochranu přírody, která je sama o sobě nákladná.

„Ale když otevřete možnost legálního obchodu se slonovinou, otevřete obchodní cestu i pro ilegální slonovinu z ostatních částí Afriky,“ vysvětluje Miko. Efektivní kontrola nelegálního obchodu je v rámci Afriky velmi slabá, a situaci se zatím nedaří změnit.

Podobně jako se slony se má situace s nosorožci. V Namibii se v soukromých chovech podařilo výrazným způsobem počet nosorožců navýšit. Dnes má tato země druhou největší populaci nosorožců na světě po Jihoafrické republice.

Mezinárodní nadace pro nosorožce odhaduje, že v Namibii aktuálně žije asi 2156 nosorožců dvourohých a 1234 nosorožců tuponosých. Namibie tedy navrhuje, aby se ochrana nosorožců zmírnila a bylo možné vyvážet lovecké trofeje a živá zvířata.

Nosorožec v Namibii.
Nosorožec v Namibii.

Ale trofeje jsou pro EU podobná Pandořina skříňka jako slonovina. „Lovecké trofeje Evropská unie a Česko rozhodně podporovat nebudou,“ popisuje stanovisko Ladislav Miko. A názor EU má v rámci úmluvy CITES značnou váhu. Dá se předpokládat, že pokud se na svých postojích shodla Evropa, podaří se je i prosadit.

Úmluva CITES je v určitém ohledu velmi specifická. Když ji někdo nedodržuje, zakáží se veškeré vývozy nebo dovozy zvířat spadajících pod ní. Je to účinný mechanismus, jak naplňování úmluvy zajistit.

Hroši nejsou nosorožci

U hrochů je situace opačná. Ačkoli několik zemí kolem Guinejského zálivu navrhuje zpřísnit jejich ochranu tak, aby byl mezinárodní obchod s nimi prakticky zakázán, experti CITES pro to nevidí důvod.

„Populace zdaleka není tak ohrožená, obchod s hrochy není velký, že by mohl populaci ohrožovat, a návrh nemá dostatečné vědecké opodstatnění,“ popisuje Ladislav Miko stanovisko, k němuž dospěli vědci pracující pro CITES.

Obchod s hrochy není zdaleka tak velký jako s nosorožci a slony.
Obchod s hrochy není zdaleka tak velký jako s nosorožci a slony.

Držet se vědeckého poznání je podle Mika pro Evropskou unii zásadní. Zařazování druhů do jednotlivých příloh úmluvy je založené na nejlepších dostupných odborných informacích a nemělo by sklouznout k emocím nebo se řídit módními vlnami. A pro hrochy nevidí odborníci z CITES ani EU důvod, proč by se na jejich stávajícím zařazení v rámci úmluvy mělo něco měnit.

Housle

Jsou ale případy druhů, jimž by vědci rádi větší ochranu dopřáli, ale nemohou. A to kvůli houslím.

Většina kvalitních smyčců do houslových nástrojů se totiž vyrábí ze dřeva brazilského stromu sapanu ježatého. Ten by si již zasloužil větší ochranu, počty těchto stromů ubývají. Pokud by se ale zařadil na seznam CITES, museli by si všichni, kdo cestují se smyčcem ze sapanového dřeva, vyřizovat povolení CITES. „To by byla neúměrná byrokratická zátěž, která by nijak nepřispěla k ochraně toho stromu,“ komentuje to Miko. Naopak by zřejmě přispěla k velké neoblibě ochrany přírody.


reklama

 
foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.11.2022 07:40
Tak už několik desítek let sleduji jak se bojuje proti obchodům se zvířaty.
Je to stále na stejný brdo - ohnivé proklamace o vymýcení pytláctví, potírání nelegálního obchodu se slonovinou apod. a výsledky doslova ubohé.

Zejména v Asii a Africe se obchází nebo korumpuje ve velkém, za tučný šek si stále můžete sjednat odstřel slona nebo nosorožce apod. a řady Evropanů či Američanů toho využívají a využívat budou.
Tohle se stejně, jako dekolonizace Afriky, vůbec nepovedlo.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

14.11.2022 07:42
Vymýtila se na světě prostituce nebo otroctví ?
Odpovědět
LB

Lukas B.

14.11.2022 07:50 Reaguje na Zdenek Wenzel
nebo jak dopadla prohibice ve spojených státech a pokus o prohibici za gorbačova. jak dopadá zakazování drog obecně. na tohle by si měli zakazovači dobře vzpomenout.

jestli je ovšem cílem zvednout ceny a zvednout zisky šedé ekonomice, tak jsou zákazy ideální cesta.
Odpovědět
Pe

Petr

14.11.2022 07:51
Ukázková etika, krásně odhalující hodnoty společnosti.
Vyhraje morálka, nebo peníze?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.11.2022 12:03 Reaguje na Petr
Obojí.
Odjakživa.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.11.2022 09:26
V minulém století se rozhodli v USA zavést prohibici. Bylo to na území jednoho státu, kde velice dobře fungovala justice, policie i armáda. Navzdory těmto podmínkám se ideu prohibice nepodařilo prosadit a stát tento plán po několika letech odpískal. Jediný, kdo na prohibici vydělal, byla mafie. Postavila řadu nelegálních palíren, otevřela tisíce nelegálních barů a stát díky tomu přišel o obroskou sumu peněz kvůli nevybraným daním. Když jediný stát nebyl schopen prosadit zákaz na svém území, jak chtějí pomatení ekoteroristi zajistit zákaz prodeje slonoviny na celé Zeměkouli? Navíc je tato nesmyslná akce provázena pálením slonoviny z upytlačených slonů. Místo aby se tato slonovina řízeně prodala a z výtěžku se zaplatila ochrana zbylých slonů, naprosto nesmyslně se bez užitku spálí. To je jako bychom spálili hromadu peněz potřebných pro ochranu přírody. Navíc díky spálení slonoviny vznkne spousta zplodin, které v místě ohně znečití životní prostředí. Takže na jedné straně jsme buzerováni za to, že naše auto vypouští zplodiny, na druhé straně ohni ze slonoviny tleskají ekoteroristi, politici, a co mě zaráží nejvíce, i vědci a ředitelé zoologických zahrad.
Najde se konečně dost rozumných lidí, kteří tuhle pitomou aktivitu zastaví?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.11.2022 11:21 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Byla tu o tom řeč mnohokrát, a ani tímto článkem téma nekončí. Jsem též pro legální prodej nadpočetních slonů-slonoviny (viz níže), podobně jako pro odtěžení kůrovčáků, jejich prodej a z výtěžku financovat tvorbu listnáčových kotlíků ve SM monokultuře.

Ale i zde to raději" necháme přírodě", než bychom věc kvalifikovaně řešili. Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě, že... Rčení, že kdo nic nedělá, nic nepokazí, zde, bohužel, neplatí. Vypovídá o naprosté mentální impotenci zastánců "ochrany" slonů.

https://zvirecizpravy.cz/pytlaci-zabiji-stovku-slonu-denne-rika-cesky-ochrance-chysta-se-spravovat-africkou-rezervaci/
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.11.2022 12:01 Reaguje na Karel Zvářal
Nejhorší je, že ti ekoterorité nejsou schopni ani teoreticky zajistit ochranu zbývajících slonů. Pořád se tady mluví pouze hypoteticky, ale praktické využití jejich teorie neexistuje. Zase se vrátím ke svému předcházejícímu příspěvku - USA nebyly schopny prosadit prohibici na území jediného státu, i když k tomu měly veškeré možné donucovací mechanismy. Zajištění ochrany podle ekoteroristických představ je pitomost, která nejde realizovat.
Odpovědět
Sl

Slovan

14.11.2022 15:53 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Populace slonů se v mnoha státech zvyšují, protože je tam ochrana nastavena tak, jak má být. Nějaké ztráty budou vždy, ale celkové skóre je pozitivní. Nejlepší je, že ti “ekoteroristé” to dokáží asi nejúspěšněji, stačí se podívat, jak to funguje v parcích pod správou African Parks nebo tam, kde pracují Peace Parks Foundation či WCS.
Takže jsem hrdý ekoterorista! Ta naivita, že se případný výdělek dá jen do ochrany a nebude se to zneužívat mě fakt baví. Taková pěkná dětská naivita.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.11.2022 19:03 Reaguje na Slovan
Je zajímavé, že z mnoha zdrojů slyšíme poplašné zprávy, že na slony a nosorožce se za padesát let budeme chodit dívat akorát do muzejí, Vy tvrdíte pravý opak. Naskýtají se dvě vysvětlení. Buď jsou ta sdělení vylhaná, nebo Vy trpíte chorobným optimismem.
Odpovědět
Sl

Slovan

14.11.2022 20:10 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Podobné poplašné zprávy zaznívali možná před 10 lety, protože v té době se mnohé populace dostávali skutečně do extrémně nebezpečné situace v důsledku velkého pytláctví. Za tu dobu se však situace dramaticky změnila. Stačí se podívat na opětovný růst populací v Tanzanii, Keni, Mosambiku apod.
Je jasné, že ochrana nemůže polevit, jinak to může znamenat opětovné problémy, ale současné trendy jsou u slonů spíše pozitivní a není důvod k poplašným zprávám, protože ti "ekoteroristi", ve spolupráci s vládami, naštěstí konají. A konají naštěstí úspěšně.

Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

2.12.2022 10:57 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ten stav so slonmi, nosorožcami, šelmami je horší a horší aj kvôli ľuďom ako ste vy.
Divú prírodu by ste chceli ale nie na mojom dvorku ani v mojej krajine.
Keď má príroda na niektorých miestach v českej republike zdivieť a kvoli tomu vytvoriť niekoľko desiatok rezervácií pre zubri a kone, tak takí ako vy kvília, že krajina bude nepriestupná pre ľudí.
Keby sme vám doviezli 10 medveďov do vašich lesov, tak tretina čechov spanikári a z domu si vytvorí ozbrojenú pevnosť.

Ja navrhujem vrámci rewildingu presunúť nejaké veľké zvierat na iné kontinenty. Nosorožce, slony, hrochy môžu žiť v pohode aj v amerike, austrálii v teplých oblastiach. Nejaké aj v europe. Už sa to mnohokrát opakovalo s inými zvieratami.
Čo sa týka prípadných poznámok o neprirodzenom životnom prostredí pre tieto zvieratá - tieto reči ma už nedojímajú.
Zvieratá boli vystavené po miliony rokov ďaleko ťažším kataklyzmám než nejaký presun z teplej afriky do teplej ameriky. V minulej medziľadovej dobe žili slony, nosorožce aj hrochy aj v europe.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

14.11.2022 19:34 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vy jste tak trochu druhý Balda. Pozor ať ze strachu z ekoteroristů nepokácíte strom na koleje. Mají velikou sílu - ;)

Už x lidí tu vám a vám podobným vysvětlovalo, proč ofiko prodej není dobrý nápad a jak to bylo s minulým ofiko prodejem.

Ale vy jste těžký ignorant a pořád jedete to své. ;) A k těm ředitelům. Třeba ředitel v ZOO dvůr králové má absolutní pravdu.

„Snahu o prodej nosorožčí rohoviny považujeme za velkou ránu pod pás všem, kteří se snaží nosorožce skutečně chránit. Přitom tvrzení, že legalizací prodeje rohoviny získáme prostředky na ochranu zvířat, je stejně absurdní a nemorální, jako kdybychom se snažili zabavené drogy místo zničení prodat a získat tak prostředky na léčbu narkomanů,“ říká ředitel ZOO Dvůr Králové Přemysl Rabas.

Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.11.2022 20:26 Reaguje na Petr Eliáš
Pan ředitel Rabas míchá jablka s hruškami a navíc nerozumí ekonomice. Když uvolním na trh drogy, mohu zapříčinit i smrt lidí, kteří je užívají, zatímco uvolnění slonoviny a nosorožčích rohu na trh nikoho nezabije, naopak může úmrtím zabránit. Tady pořád existuje poptávka po těchto komoditách a pokud tu poptávku částečně nasytím, snížím riziko toho, že zemřou další zvířata. Kromě toho pálení sloních klů a nosorožčích rohů zatěžuje životní prostředí a zaráží mě, že tak kovanému odborníkovi, jako je ředitel zoo, tohle nevadí.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

15.11.2022 06:11 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Historie ukázala, že tvrdíte kraviny. Po ofiko prodeji nedošlo ke snížení poptávky ani ceny komodity. Naopak došlo k nárůstu pytláctví. ;)
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.11.2022 12:08
Pan Miko má argumentaci, až to bolí. Zákaz smyčců ze vzácného dřeva prý nejde kvůli vysoké byrokracii pro evropské houslisty, to je hrozné. Ale povolení obchodu se slonovinou také nejde kvůli vysoké byrokracii, kterou prý africké státy jako JAR(!) nezvládnou. A není to rasistické?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.11.2022 12:09
Já tam vidím dvě roviny. První je teoretická, kdy si myslím, že prodej certifikované slonoviny/rohů s jednoznačným určením výnosů z tohoto prodeje, je ok a nějaké pálení slonoviny mi přijde fakt jako zhůvěřilost a plýtvání.
Druhá je praktická, kdy ani omylem nevěřím tomu, že by se jakkoli nastavený systém zejména v podmínkách Afriky neojebával horem dolem ... mít tu slony, tak to zvládneme taky:-).
Co by ale mělo převážit, to fakt netuším ... protože nemám ani páru, jak by se to ojebávání v tamních podmínkách dalo omezit.
Odpovědět
KP

Karel Padevet

14.11.2022 12:39
Dokud bude poptávka, tak bude nabídka... a kecy (dobře placených) aktivistů na tom nic nezmění.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

14.11.2022 13:47
sloni a nosorožci to sucho v africe stejně dlouho nepřežijí, tak co se řeší.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist