https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pozar-v-hrensku-podle-hasicu-ukazal-ze-pravni-predpisy-jsou-nedostatecne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Požár v Hřensku podle hasičů ukázal, že právní předpisy jsou nedostatečné

18.1.2023 15:02 | PRAHA (ČTK)
Zdroj | HZS ČR
Přestože Národní park České Švýcarsko formálně splnil veškeré požární předpisy, některé dílčí nedostatky v plnění požární prevence měly zásadní vliv na šíření požáru. Vyplynulo to z analýzy, kterou o zásahu při nejrozsáhlejším lesním ohni v historii ČR vypracovali hasiči. Na dnešní tiskové konferenci to řekl generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Podle jeho náměstka Petra Ošlejška je proto nutné lépe nastavit právní předpisy o požární ochraně v lesích. Hasiči by také chtěli, aby v ČR vzniklo Středoevropské centrum pro hašení lesních požárů. Správa parku zatím analýzu hasičů nemá k dispozici, sdělil ČTK její mluvčí Tomáš Salov.
 

Zásah hasičů v Českém Švýcarsku podle Vlčka komplikovaly nedostatečně průjezdné cesty nebo nedostatek zdrojů požární vody. Park také učinil některá opatření, která práci sboru omezovala. "Jedná se například o nařezání stromů napadených kůrovcem, kdy hrozí nebezpečí pádu na zasahující hasiče," uvedl Vlček.

Z analýzy vyplynulo, že například nejsou definována jasná pravidla pro vytváření požárních pásů - rozhraní mezi lesem a obydlenou oblastí. Nedostatečně popsáno je zásobování požární vodou, přístupové komunikace, včasná detekce požárů a zpracování dokumentace zdolávání požáru. Podle Ošlejška se novými právními předpisy má zabývat meziresortní skupina. První výsledky by mohla mít v polovině roku.

Těžaři už několik dílčích zásahů kolem obydlených oblastí udělali, řekl dnes ČTK mluvčí správy národního parku Salov. "Je pravda, že tam nejsou pravidla úplně jasně definována a bude možné je nějakým způsobem definovat nejspíše v okamžiku, až budeme mít k dispozici všechny analýzy a posouzení," uvedl mluvčí s tím, že správa parku zatím analýzu hasičů nemá k dispozici. Správa má také například zadanou studii lesních ekosystémů, ze které získá další poznatky, jak v okolí obcí postupovat. Hotová bude zhruba v březnu. Podle Salova je k požárům náchylný celý region a bude zapotřebí mix opatření.

Hasiči mají k dispozici mapu vodních zdrojů i cest, po kterých se mohou při zásahu v rezervaci pohybovat, řekl Salov. "Tento poklad do loňského požáru nebyl nikdy nikým rozporován," dodal mluvčí. "Nikdy jsme ze strany hasičů nedostali požadavek, abychom na dokumentaci něco měnili," doplnil. Složky IZS se podle něj mohou pohybovat i po cestách, které v dokumentaci nejsou zahrnuty. K výroku Vlčka, že se v oblasti požáru vyskytovaly nařezané stromy, Salov uvedl, že šlo o několik kusů odkorněných modřínů, které navíc požár ustály. Nejsou totiž náchylné na parazitické houby a trvá mnohem déle, než samovolně spadnou, jsou tedy stabilnější.

Požár v národním parku podle Vlčka také ukázal, že je nezbytně nutné modernizovat zajištění letecké hasičské služby. Potřeba jsou vrtulníky, které mohou hasit objemem vody větším než 3000 litrů. "My jsme byli v situaci, kdy se používají letadla, která jsou stará desítky let a která mají hasicí schopnost do tisíce litrů. U vrtulníků je to obdoba, " uvedl Vlček. Hasební kapacity jsou podle něj nedostatečné.

Řešením je podle ředitele zažádat o peníze z fondů Evropské unie, která letecké hašení požárů podporuje. Na letošní rok získal sbor grant na dva letní měsíce, jedná o rozšíření. "Do budoucna bychom také chtěli, aby v České republice vzniklo takzvané Středoevropské centrum pro hašení lesních požárů, které by zasahovalo i do Polska, na Slovensko, do Maďarska, případně do Rakouska," uvedl.

Požární zásah v Českém Švýcarsku v červenci a srpnu loňského roku komplikovaly sucho a vítr. Oheň zasáhl podle Vlčka všechna tři lesní patra - byl pozemní, korunový a nakonec i podzemní, tedy kořenový. Rozrostl se na plochu 1100 hektarů, hasiči pak zasahovali na území o rozloze 3600 hektarů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

18.1.2023 15:28
vzhledem k tomu, že požár v Českém Švýcarsku nevznikl přirozeně, tak by spíš zajímalo, jak chtějí vytvořit právní předpis na lhostejnost a často sebestřednost defektu chování se v přírodě neb sebestřední se nechovají sebestředně jen v přírodě, ale i celkově v životě.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.1.2023 15:53 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1*
Odpovědět
JH

Jiří Hušek

18.1.2023 19:19
Takže Správa NP dodržela všechny požární předpisy a zároveň nějak záhadně "některé dílčí nedostatky v plnění požární prevence měly zásadní vliv na šíření požáru". Z toho mi tak nějak vyplývá, že zatímco tisícovka profesionálních i dobrovolných hasičů nasazovala zdraví a životy, řídící stuktury HZS (včetně pana generála, který v médiích vedení NP nasazoval psí hlavu) jaksi neřešili prevenci. Při kontrole požární bezpečnosti budov nebo výrobních provozů důsledně hlídají expiraci hasičáků, cedulky nebo zápisy v požární knize, ale asi se nějak nedoslechli o tom, co se roky v NPČŠ děje s lesem a jak se vyvíjí klima.
Odpovědět
LB

Lukas B.

19.1.2023 11:06 Reaguje na Jiří Hušek
výsledkem bude nepochybně další byrokracie;

tak, jako se dělají požární revize v budovách a průmyslových areálech (tj. jestli jsou hasičáky kde mají být, jestli jsou funkční všechny ty hydranty a suchovody, jestli nejsou zataraseny únikové cesty a nástupní plochy techniky), lze očekávat, že někoho chytrého napadne, že by měl les podléhat stejné pravidelné revizi (tj. nezatarasené, únosné a sjízdné požární cesty v dostatečné hustotě, funkční požární nádrže s dostatečnou zásobou vody apod.).
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.1.2023 20:27
Z vycucu zprávy hasičů a prohlášení mluvčího NP nelze dělat závěry, když
nejsou informace úplné a definitivní. Každopádně naříznuté stromy jsou
důvodem k jejich pokácení, protože jsou rizikovými. Párkrát si tak už
vlastníci lesů vymohli předčasné vykácení stromů a okamžitě byl les
uzavřen a naříznuté stromy pokáceny. V NP je to ale asi praxí, jako
způsob, jak udělat ze stromů souše a potenciální nebezpečí pro lidi
včetně zasahujících hasičů. Jsem zvědav na definitivní zprávu a taky
na další postup správy NP při zajištění bezpečnosti návštěvníků.
Padají totiž nejenom nedohořelé souše, ale i ohněm uvolněné skály,
kterým schází ztracená zpevňující vegetace. Instalace záchytných
sítí asi nebude v souladu se zásadami NP a při takovém riziku tam
už nikdo návštěvníky nepustí. Já už tam ale nepojedu a zachovám si
na NP vzpomínku z doby, kdy byl CHKO a kdy o lesy a skály pečovali
moudří hospodáři.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

19.1.2023 09:04
Řešit odstranění stromů naříznutím je prasárna nejhrubšího zrna. Když už, tak se takové stromy, co chceme nechat na stojato uschnout, kroužkují.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist