https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-nabidne-zajemcum-o-ekologicke-hospodareni-400-ha-svych-poli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha nabídne zájemcům o ekologické hospodaření 400 ha svých polí

5.5.2020 00:20 | PRAHA (ČTK)
Praha loni rozhodla o rozdělení svých polí na maximálně pět hektarů velká, zakázala anorganická hnojiva a nájemci musí hospodařit podle zásad ekologického hospodářství. / Ilustrační foto
Praha loni rozhodla o rozdělení svých polí na maximálně pět hektarů velká, zakázala anorganická hnojiva a nájemci musí hospodařit podle zásad ekologického hospodářství. / Ilustrační foto
Praha nabídne zájemcům o ekologické hospodaření zhruba 400 hektarů svých polí. Takzvané pachty budou sjednány na pět let. Pozemky by měly mít své hospodáře do léta. Podmínky pachtu včera schválili pražští radní. Novinářům to včera řekli náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) a radní Jan Chabr (TOP 09).
 

Praha loni rozhodla o rozdělení svých polí na maximálně pět hektarů velká, zakázala anorganická hnojiva a nájemci musí hospodařit podle zásad ekologického hospodářství. Důvodem je boj se suchem a erozí půdy. Z asi 14.000 hektarů zemědělské půdy v hlavním městě vlastní Praha 1650 hektarů.

"Mírnit následky sucha můžeme tím, jak se staráme o krajinu. Proto jsme se již před časem rozhodli, že chceme, aby se na pražských polích hospodařilo šetrně a ekologicky. Pachtýři na našich polích tak budou muset dodržovat určitá pravidla," řekl Hlubuček.

Magistrát v následujících dnech vyhlásí výběrová řízení na 31 bloků pozemků s celkovou rozlohou 398 hektarů. Nabídky budou hodnoceny podle výše pachtovného. Minimální výše ale není stanovena. "Tak jako měníme způsob uvažování o přírodě, je toto součást změny přístupu i ke správě majetku a jeho využívání," uvedl Chabr.

Zemědělci, kteří začnou půdu obhospodařovat, budou muset změnit osevní postupy, tedy sled pěstovaných plodin. Nebude tak možné dva roky po sobě vysadit stejnou plodinu. Do osevního postupu bude zařazena také tzv. zlepšující plodina. Zakázáno bude použití pesticidů a upřednostněna organická hnojiva. Změny neznamenají, že si jeden zemědělec může pronajmout pouze pětihektarové pole, ale nesmí je scelit.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

5.5.2020 12:33
Projev dobré vůle.....
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.5.2020 13:54 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Dobrý projev dobré vůle...
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

6.5.2020 01:04
a co tam jako v létě chtějí sadit ? to měli udělat už od letošního brzkého jara a až v 1/2ce roku ! tak tam můžou akorát nasít zelené hnojení protože kde najednou seženou na tolik ha hnůj co by vyhovoval eko ? já bych tam asi začal chovat ovce a kozy, ty by pole aspoň pohnojily. jestli teda tam povolí něco chovat.
Odpovědět
JP

Jan Patík

13.5.2020 09:55
Škoda že rozhodujícím opět není záměr, ale finance, výše nabídnutého nájmu... :-/
Takhle opět zmizí ty zajímavé, méně ziskové projekty.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist