https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazane-denne-prumerne-spotrebuji-113-litru-vody-nejvice-na-osobni-hygienu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražané denně průměrně spotřebují 113 litrů vody, nejvíce na osobní hygienu

23.5.2022 00:40 | PRAHA (ČTK)
Průměrná roční spotřeba pitné vody v Praze byla v loňském roce 41,2 metru krychlového na jednoho obyvatele, denně to bylo 113 litrů. Pitnou vodu do Prahy podle údajů Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) dodává z 63 procent úpravna vody Želivka. Zhruba čtvrtina pochází z úpravny vody Káraný a 12 procent z podolské vodárny. Vodní dílo Želivka zahájilo provoz před 50 lety.
 

Obyvatelé Prahy průměrně spotřebují denně nejvíce vody na osobní hygienu, loni to bylo 41 litrů. Na splachování toalet průměrně spotřebovali 26 litrů vody, na praní a úklid 18 litrů a na přípravu jídla deset litrů. Mytím rukou Pražané loni průměrně spotřebovali šest litrů vody, pět litrů bylo průměrné množství vody spotřebované na zalévání rostlin a dva litry připadaly na pití. Ostatní spotřeba byla průměrně pět litrů denně.

Uživatelé veřejných vodovodů a kanalizací platí podle platného ceníku PVK vodné 55,88 Kč a stočné 52,25 Kč za metr krychlový. Průměrná denní spotřeba pitné vody tak obyvatele Prahy loni stála 12,22 Kč.

Pitná voda je podle PVK kontrolována analytickými metodami stanovenými vyhláškou ministerstva zdravotnictví. U pitné vody stanovuje zhruba 100 sledovaných parametrů. Voda v Praze podle společnosti zcela vyhovuje českým i evropským standardům. Kvalitu vody na konkrétní adrese lze sledovat na online interaktivní mapě.

Úpravna vody v Podolí byla loni v červnu uvedena do provozu po rekonstrukci za 200 milionů korun poprvé od roku 2002, do té doby fungovala pouze jako záložní zdroj. Filtruje 400 litrů vody za sekundu a rekonstruovala se také kvůli tomu, aby mohly být opraveny přivaděče z ostatních zdrojů. Pražská vodárenská společnost (PVS) připravuje například opravu jednoho z přivaděčů z Káraného, který je starý více než 100 let. Podle PVS je odstávka přívodu vody z Želivky možná pouze na 72 hodin, poté dojde ve vodojemech voda.

Vedení města letos také schválilo modernizace Ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově, která má probíhat od roku 2024 do dubna 2027 a stát šest miliard korun. Město v roce 2018 spustilo novou vodní linku, po modernizaci by ta stará měla mít stejné technologie. Vodné a stočné by podle plánu pražských radních mělo v letech 2023 až 2028 růst o dvě procenta nad inflaci a poté pouze o inflaci. Z vodného a stočného mají být také do budoucna hrazené investice do vodohospodářské infrastruktury.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

23.5.2022 05:43
To se z nich stali asi špindírové. Před r.1989, byla uváděna spotřeba vody kolem 180l na den.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.5.2022 07:36 Reaguje na smějící se bestie
Norma uváděla 200 l na osobu a den. Jenže se do toho počítal i průmysl. Třeba v Brně po plyšáku zkrachovaly všechny fabriky a spotřeba pitné vody hlesla rázem na asi třetinu. A už se to nezdvihlo. Takže mohli úplně zrušit úpravnu vody v Pisárkách a dnes stačí Březová.
Odpovědět
kk

karel krasensky

23.5.2022 21:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Dnes jsi na tom o něco líp než včera.Zkus to vydržet.Držíme ti palce
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.5.2022 09:41 Reaguje na smějící se bestie
Je trošku rozdíl si napustit vanu a nebo se osprchovat. A při dnešních cenách vody se více lidí sprchuje.
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

23.5.2022 18:50 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To nemusí vždy platit (že sprchování šetří vodu). V klokánii apelovali na obyvatelstvo aby si ve sprše zpívali pouze krátké písně a neprodlužovali pobyt ve sprše. Takže pokud se budete sprchovat dostatečně dlouho, můžete mít podstatně větší spotřebu než při koupání.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

23.5.2022 06:06
Z vody se stalo luxusní zboží. A takto to bude i s energiemi a potravinami. Optimisticky můžeme tvrdit, že se lidé rozhodli myslet a jednat ekologicky a omezili svou spotřebu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.5.2022 09:42 Reaguje na Richard Vacek
To není o ekologii, ale lidi se podívali na vyúčtování vodného a stočného.
Odpovědět
Pe

Pepa

23.5.2022 11:09 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
jistě, že to je o ekologii, tedy ne pro takové jako jste vy, ale je zde spousta lidí co vodou šetří z ekologických důvodů. Oni ty sorbenty na úpravu pitné vody také z nebe nepadají..
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.5.2022 11:58 Reaguje na Pepa
Tak lidé šetřili vodou i bez ekologie/to slovo neznali. Vono jít k obecní pumpě s kýblem, lidi naučilo.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.5.2022 12:17 Reaguje na Pepa
Pokud všichni lidé v republice tak dbají na ekologii, tak mi vysvětlete ty každoroční brigády dobrovolníků, které po celé republice sbírají v přírodě odpadky. Doufám že mi nechcete namluvit, že celý zbytek republiky žije v ekologickém duchu a jediný já trousím po celé republice ty desítky tun odpadů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist